Téma Kandidát na prezidenta Marek Hilšer

Kandidát na prezidenta Marek Hilšer

Kandidáti na prezidenta skládají účty z kampaně, nejvíce utratili Pavel a Babiš
Týmy kandidátů, kteří se ucházeli o post hlavy státu, počítají celkové útraty za kampaně. Osmička uchazečů za propagaci zaplatila přes 173 milionů korun. Nejvíce peněz utratili Petr Pavel a Andrej Babiš (ANO), kteří postoupili do druhého kola. Využijí celý zákonný limit, tedy padesát milionů.
Babiš odpočívá, Nerudová měla schůzky na Mendelově univerzitě. Co dělají neúspěšní prezidentští kandidáti
Zatímco nově zvolený prezident Petr Pavel začal v pondělí řešit složení svého týmu či program, někteří neúspěšní kandidáti se vrátili zpět k práci ve vysoké politice, další vstup do ní nevylučují. Poražený z druhého kola Andrej Babiš (ANO) si od ní teď naopak chce odpočinout.
Vylepšená aplikace: výsledky voleb na mobilu se aktualizují častěji a nově i na zamykací obrazovce
Při letošní volbě prezidenta si můžete vyzkoušet sledování průběžných výsledků sčítání hlasů přímo na ploše svého telefonu (Android) a na zamykací obrazovce iPhonu (iOS). Takzvaný widget bude průběžně zobrazovat aktuální stav sčítání a průběžné výsledky. Pro druhé kolo jsme snížili interval aktualizací na 1 minutu.
ANALÝZA: Fischer a Hilšer si výrazně pohoršili napříč republikou. Kde proti minulým volbám ztráceli nejvíce?
Senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer se podruhé pokusili uspět v prezidentské volbě. Stejně jako před pěti lety ale zůstali daleko před vstupem do druhého kola. Oproti minulým volbám navíc přesvědčili výrazně méně voličů.
Pro Pavla a Babiše začíná poslední fáze kampaně. Očekává se dramatický duel
Do druhého kola prezidentských voleb postoupili bývalý představitel české armády a NATO Petr Pavel a předseda ANO a expremiér Andrej Babiš. Pavel získal 35,4 procenta hlasů a Babiš 34,99 procenta. Nyní pro oba kandidáty začíná poslední fáze kampaně – rozhodne se mezi nimi za dva týdny, v pátek 27. ledna a v sobotu 28. ledna, kdy se voliči k urnám vydají podruhé. Vítěz v březnu po deseti letech vystřídá na Hradě Miloše Zemana.
V Průhonicích vyhrál Pavel, v jeho rodišti zase Babiš. Nerudová uspěla v obci, kde má chalupu
Petr Pavel vyhrál v rodištích pěti z osmi kandidátů letošní prezidentské volby. Neuspěl v Chomutově, rodném městě Marka Hilšera, České Lípě, odkud pochází Karel Diviš, a v Plané na Tachovsku, kde se narodil on sám. Ve všech těchto městech zvítězil Andrej Babiš – v Chomutově ho volilo přes 48 procent voličů, v České Lípě měl podporu necelých 42 procent a v Plané získal přes 52 procent hlasů. Hilšer dosáhl v rodném Chomutově na 2,9 procenta, Diviš si v České Lípě připsal 3,1 procenta a Pavel v Plané necelých 28 procent.
Fischer, Hilšer a Diviš podpoří ve druhém kole Pavla. Bašta a Zima se zatím rozmyslí
Mnozí z neúspěšných kandidátů na prezidenta podpoří ve 2. kole volby Petra Pavla. Kromě Danuše Nerudové, která již Pavlovi osobně pogratulovala, hodlají Pavla podpořit senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer, kteří oba zamíří i do jeho štábu. Podporu mu vyjádřil také podnikatel Karel Diviš. Naopak bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima zatím nevyzval k podpoře žádného z finalistů, stejně se zachoval i poslanec SPD Jaroslav Bašta.
Většinu hlasů v cizině získal Pavel. Babiš vyhrál v Uzbekistánu, Fischer ve Vatikánu
Prvního kola prezidentské volby se zúčastnilo i téměř šestnáct tisíc Čechů, kteří pobývají v zahraničí. Svými hlasy nejvíce podpořili Petra Pavla. Ten od nich získal bezmála 56 procent hlasů. Na druhém místě skončila Danuše Nerudová s 28,5 procenta hlasů. Třetí místo obsadil se sedmi procenty hlasů Pavel Fischer. Nejvíce platných hlasů (1 888) Češi odevzdali v Německu.
Voliči rozhodli. O Hrad se utkají Pavel a Babiš
Příštím českým prezidentem bude buď bývalý představitel české armády a NATO Petr Pavel, nebo předseda ANO a expremiér Andrej Babiš. Vítězem prvního kola prezidentských voleb se stal Pavel, volilo ho 35,40 procenta lidí. Druhému Babišovi dalo hlas 34,99 procenta voličů. Volební účast je nejvyšší v prezidentských volbách.
Fiala podpořil Pavla, ANO jde za Babišem, SPD své doporučení teprve vydá
Česká politická scéna reaguje na výsledky prvního kola prezidentských voleb, z nichž jako soupeři pro kolo druhé vzešli Petr Pavel a Andrej Babiš. Premiér Petr Fiala (ODS) vyzval k podpoře Pavla, vicepremiér Vít Rakušan (STAN) ocenil vysokou účast, první místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček zase vyzdvihl, že do druhého kola postoupil Babiš, jenž představuje opozici k vládě.
  • Senátor a lékař.
  • Rodák z Chomutova vystudoval mezinárodní vztahy a medicínu na Univerzitě Karlově. Od roku 2007 pracoval jako pedagog a vědecký pracovník na 1. lékařské fakultě UK, zabývá se bojem s rakovinou, působil i v akademickém senátu univerzity. V letech 2011 a 2012 se zúčastnil lékařské mise s organizací ADRA, jako dobrovolník působil v Keni.
  • Poprvé na sebe výrazně upozornil v říjnu 2014, když se při tiskové konferenci na Úřadu vlády svlékl do půl těla a demonstroval tak svou podporu Ukrajiny a protestoval proti ruské anexi Krymu.
  • V roce 2018 se zúčastnil prezidentské volby, skončil pátý. Na podzim 2018 byl zvolen senátorem za Prahu 2.
  • Jeho přihlášku do nadcházejících prezidentských voleb podepsalo třináct senátorů.
  • Zdroj: ČTK/ČT24
Češi vybírají prezidenta, místnosti se zavřou ve 14 hodin
V Česku v sobotu pokračuje první kolo prezidentských voleb, lidé mohou odevzdat svůj hlas do 14:00. V pátek volby někde provázela vyšší účast než před pěti lety, v některých okrscích se pohybovala kolem padesáti procent. V sobotu dopoledne se pohybovala nejčastěji mezi padesáti a pětapadesáti procenty, v některých okrscích odevzdalo svůj hlas i přes šedesát procent voličů.
Úvodní den prezidentských voleb provázela zřejmě vysoká účast
Česko má za sebou úvodní den prvního kola prezidentských voleb. Voliči budou moci odevzdat hlas ještě v sobotu od 8 do 14 hodin. Během prvního dne voleb hlasovali všichni z osmice kandidátů, úřadující prezident Miloš Zeman, premiér Petr Fiala (ODS) či předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) i šéfka Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Volby v pátek někde provázela vyšší volební účast než před pěti lety, v některých okrscích se pohybovala kolem padesáti procent.
Češi si zvolí prezidenta. Místnosti budou otevřené v pátek i sobotu
Odpoledne začíná volba nové hlavy státu. V prvním kole si voliči vybírají z osmi kandidátů. Pokud někdo z nich nezíská nadpoloviční většinu hlasů, postoupí dva s nejvyšší podporou do druhého kola, které se uskuteční za dva týdny. Odevzdat hlas je možné v pátek od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin. Výsledky prvního kola prezidentských voleb budou známé později v sobotu odpoledne.
Návštěva regionů i focení na sociální sítě. Podívejte se, jak kandidáti na Hrad strávili den před volbami
Čtvrtek 12. ledna nabídl jednu z posledních možností prezidentských kandidátů oslovit voliče. Tým České televize se podíval, jak zájemci o Hrad trávili den před otevřením volebních místností. Někteří vyrazili do regionů, jiní třeba natáčeli příspěvky na sociální sítě.
První lidé hlasovali v prezidentské volbě. Možnost měli voliči v koronavirové izolaci
Ve středu odevzdali první lidé svůj hlas v přímé volbě prezidenta. Ti, kteří jsou v izolaci kvůli covidu-19, mohli hlasovat z auta od 8:00 do 17:00 hodin na speciálních stanovištích. V každém kraji jich bylo několik, většinou jedno na okres, v Praze jich fungovalo pět. Kdo hlasování z auta nemohl využít a musel zůstat doma, může si do 12. ledna objednat domů přenosnou volební schránku.
Jeden průzkum favorizuje Babiše, druhý Pavla. Nerudová podle obou mírně ztrácí
Bývalý premiér a předseda ANO Andrej Babiš by nyní v prvním kole prezidentské volby dostal podle volebního modelu agentury Ipsos 28,6 procenta hlasů. V těsném závěsu za ním by byl někdejší vysoký představitel NATO a české armády Petr Pavel s 27,8 procenta. Naopak podle agentury Median by první kolo vyhrál Pavel se ziskem 29,5 procenta hlasů před Babišem, který by získal 26,5 procenta hlasů. Podle obou průzkumů by pak třetí místo zaujala bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová, která by podle agentury Ipsos získala 24,6 procenta hlasů a podle agentury Median 21 procent hlasů.
Superdebata ČT prezidentských kandidátů se na závěr zaměřila na ty s největším volebním potenciálem
V rámci nedělní Superdebaty ČT vyčlenila čas pro otázky na prezidentské kandidáty s nejvyšším volebním potenciálem. Podle průzkumu, který pro ČT realizovaly agentury Kantar a DataCollect, ho mají nejvyšší Petr Pavel, Danuše Nerudová a Andrej Babiš (ANO). Expremiér účast v debatě odmítl. Moderoval ji Martin Řezníček.
Vzkaz Marka Hilšera voličům v Superdebatě ČT
Kandidáti na prezidenta se střetli v Superdebatě ČT
Kandidáti na novou hlavu státu odpovídali na otázky v prezidentské Superdebatě ČT. Pozvání přijalo osm z nich – Pavel Fischer, Jaroslav Bašta (SPD), Josef Středula, Petr Pavel, Tomáš Zima, Danuše Nerudová, Karel Diviš a Marek Hilšer (MHS). Účast odmítl Andrej Babiš (ANO). Debatu moderoval Martin Řezníček. Středula na konci pořadu oznámil, že se vzdává kandidatury na prezidenta ve prospěch Nerudové.
V průzkumu pro ČT Nerudová oslabila, v druhém kole by ji i Babiše porazil Pavel
Kdyby se volil prezident tento týden, získali by podle průzkumu, který pro Českou televizi vypracovaly agentury Data Collect a Kantar CZ, v prvním kole největší podporu Petr Pavel a Andrej Babiš (ANO). V druhém kole by Pavel porazil Babiše i Danuši Nerudovou.
Prezidentští kandidáti odpovídali, jak by spojovali společnost a komunikovali o svém zdraví
Už za týden bude jasné, kteří finalisté se utkají v druhém kole prezidentské volby. Kandidátům položila Česká televize sérii otázek na různá témata a postupně v Událostech představuje jejich názory. Nyní ČT nabízí odpovědi na otázku, jak a čím může prezident spojovat rozdělenou společnost. Kandidáti také odpovídali na to, jak by komunikovali o svém zdraví a nejbližších spolupracovnících na Pražském hradě.
PŘEHLEDNĚ: Vše, co potřebujete vědět k hlasování v prezidentských volbách
V pátek 13. a v sobotu 14. ledna budou lidé potřetí v historii Česka v přímé volbě rozhodovat o hlavě státu. Hlasovat mohou ze zahraničí i zdravotnických zařízení. Na rozdíl od podzimních komunálních a senátních voleb bude možné odevzdat hlas i z covidové karantény či izolace. Web ČT24 přináší všechny potřebné informace k úspěšnému hlasování.
Prezidentští kandidáti Babiš, Diviš a Hilšer a jejich představy o výkonu funkce očima komentátorů
Průběh kampaní prezidentských kandidátů Andreje Babiše (ANO), Karla Diviše a Marka Hilšera předchází podle šéfkomentátora Deníku Martina Komárka jejich dalším politickým plánům. V případě neúspěchu by expremiér Babiš silnou kampaň vytěžil pro úspěch v dalších sněmovních volbách, senátor Marek Hilšer dle něj tyto volby považuje za přípravu pro znovuzvolení do horní komory a podnikatel Karel Diviš volby vnímá jako první politický boj. Analytik serveru Seznam Zprávy Václav Dolejší si myslí, že v prvním kole je Babiš umírněnější a s agresivnějším přístupem přijde v potenciálním druhém kole volby. Prezentace Karla Diviše je pro voliče obtížně čitelná kvůli jeho malé známosti, soudí Dolejší. Dodává, že u Hilšera je v současné kampani vidět větší vyčerpanost než před pěti lety. Kampaň a postoje Andreje Babiše, Karla Diviše a Marka Hilšera představil pořad 90' ČT24. Česká televize takto představuje kampaně všech devíti kandidátů na prezidenta republiky, a to po trojicích seřazených podle vylosovaných volebních čísel.
PROFIL: Senátor Marek Hilšer se chce stát civilním prezidentem, který bude na Hrad jezdit tramvají
O hlasy voličů bude v prezidentských volbách usilovat Marek Hilšer. Lékař a vysokoškolský pedagog vstoupil do veřejného prostoru jako aktivista po napadení Ukrajiny Ruskem v roce 2014. V roce 2018 neúspěšně kandidoval na prezidenta, aktuálně je Senátorem v klubu Starostů a nezávislých. Kandidaturu ohlásil již v listopadu 2019. Hilšer nezískal potřebných 50 tisíc podpisů od občanů, jeho kandidaturu podpořilo 14 senátorů.