Fischer, Hilšer a Diviš podpoří ve druhém kole Pavla. Bašta a Zima se zatím rozmyslí

Vyjádření prezidentského kandidáta Pavla Fischera k průběžným výsledkům voleb (zdroj: ČT24)

Mnozí z neúspěšných kandidátů na prezidenta podpoří ve 2. kole volby Petra Pavla. Kromě Danuše Nerudové, která již Pavlovi osobně pogratulovala, hodlají Pavla podpořit senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer, kteří oba zamíří i do jeho štábu. Podporu mu vyjádřil také podnikatel Karel Diviš. Naopak bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima zatím nevyzval k podpoře žádného z finalistů, stejně se zachoval i poslanec SPD Jaroslav Bašta.

Pavel Fischer skončil na čtvrtém místě a získal 6,75 procenta hlasů. Jeho procentní výsledek je tak horší než před pěti lety, kdy se ziskem 10,23 procenta skončil na třetím místě. Podle něj je nyní potřeba spojit síly. „Všechna moje podpora jde Petru Pavlovi,“ řekl s tím, že ještě během soboty se chce s Pavlem sejít a nabídnout možnosti podpory pro druhé kolo. Podle něj je třeba sladit kampaň, nabídne například své billboardy, i když jich nemá mnoho. Podporu může vyjádřit i osobní účastí na shromážděních.

„Rozhoduje se o tom, aby Česko bylo v dobrých rukou. Jsem přesvědčen, že Andrej Babiš není budoucnost pro Českou republiku,“ uvedl politik a diplomat. Babiš podle něj manipuloval s fakty a je v těžkém konfliktu zájmů. „Je potřeba postavit silnou kandidaturu jeho protikandidáta,“ prohlásil. Nechtěl ale spekulovat o tom, jak může druhé kolo dopadnout.

SPD se ještě rozhodne, koho podpoří

Kandidát SPD Jaroslav Bašta, který získal 4,45 procenta hlasů, očekával lepší výsledek. Podle něj voliči spíše taktizovali a volili toho, kdo má šanci postoupit do druhého kola. „Volili dané dva kandidáty na jistotu,“ uvedl.

Podle svých slov považuje za paradoxní, že o prezidentskou funkci budou soutěžit dva lidé, kteří mají podle něj velmi podobnou minulost. „Oba byli členy komunistické strany a oba se nějakým způsobem zapletli s represivními složkami komunistického režimu. Je to jeden ze způsobů, jakým se Česká republika vyrovnala se svou totalitní minulostí. Obávám se, že je to nastoupení trendu k nové totalitě,“ prohlásil Bašta. 

Prezidentský kandidát Jaroslav Bašta hovořil o prvním kole prezidentské volby (zdroj: ČT24)

Bašta také zmínil, že jedinou chybou v kampani bylo to, že začala až v září loňského roku. „Měla začít daleko dříve. Měl jsem poměrně málo přímých kontaktů s voliči,“ dodal a zároveň ocenil vysokou volební účast. „Je dobře, že je o volby takový zájem.“

Podle předsedy hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury se zástupci hnutí teprve rozhodnou, koho podpoří ve druhém kole. „Naším cílem je, aby se jednalo o takového kandidáta, který co nejvíce zlepší životy českým občanům,“ řekl Okamura. Podle Okamury se volby staly soubojem Babiš a Antibabiš. „Hnutí SPD se teprve rozhodne, jakou vyjádří případnou podporu, a během dalších dnů vyjádříme naše stanovisko,“ dodal.

Hilšer označil výsledek za prohru, podpoří Pavla

Prezidentský kandidát Marek Hilšer označil svůj volební výsledek, který činí 2,56 procenta hlasů, za prohru. V minulé prezidentské volbě získal 8,8 procenta hlasů, skončil tehdy pátý z devíti kandidátů. „Před pěti lety to pro mě bylo velké překvapení. Myslím, že jsem vybočoval z pelotonu, byl jsem někdo nový. Teď to tak nebylo,“ shrnul.

Šestačtyřicetiletý lékař uvedl, že mu řada voličů psala, že je sice sympaťák, ale že musejí dát hlas někomu jinému, aby ve volbě hlavy státu nezvítězil Babiš. Podle Hilšera tak převážilo pragmatické uvažování. Doufá, že ve druhém kole vyhraje ten lepší z kandidátů, kterým je podle něj generál Petr Pavel.

„Je vidět, že když člověk nabízí to samé, jednou to může být devět procent, jednou tři procenta. Rozhodují i peníze,“ podotkl. „Kampaň byla nízkonákladová, protože si myslím, že politici nemají být závislí na velkých penězích,“ doplnil. 

Diviš podpoří Pavla, zná lidi z jeho okolí

Karel Diviš, který skončil se ziskem 1,35 procenta hlasů na předposledním místě, označil výsledek za zklamání a ve druhém kole podpoří Petra Pavla. „Generála Pavla si vážím za to, jaký byl voják, a byť s ním ve spoustě věcí nesouhlasím, i tak si myslím, že je to pro Českou republiku daleko lepší volba,“ řekl Diviš. Zárukou pro něj je tým lidí kolem Pavla, se kterými se osobně zná. „Jsou to lidé, kterých si skutečně vážím. Věřím, že pokud se budou účastnit nějaké prezidentské role, tak nedopustí, aby se tady dělo něco, co v předchozích letech, kdy se tady různě ohýbala ústava a prezident se nechoval uctivě k lidem,“ podotkl.

K lepšímu výsledku mu podle něj chyběla výraznější dlouhodobější kampaň. „Nejvíce mě mrzelo těch osmnáct dní, které mi v kampani chyběly. Jsem velice kontaktní člověk a velice jsem se těšil na to, že budu objíždět republiku a budu potkávat lidi, se kterými se budu bavit,“ připomněl dočasné neuznání kandidatury ministerstvem vnitra, které zvrátil Nejvyšší správní soud.

Jako další moment v kampani, který zřejmě negativně ovlivnil jeho výsledek, označil vystoupení v debatě ČT. „Jsem tělem i duší sportovec, bojovník, zvolil jsem tuhle taktiku. Obsahově to asi tak zlé nebylo, ale možná mohla být lepší forma,“ uvedl a dodal, že nebylo co ztratit. „Doufal jsem, že mě to může vystřelit ještě výš.“ Zmínil, že se v kampani mohl také více zaměřit na průzkumy veřejného mínění, aby v nich byl více vidět. Podle něj bylo také překvapivé, že Jaroslav Bašta, jakožto kandidát krajní pravice, nezískal tolik hlasů. 

Prezidentský kandidát Karel Diviš hovořil o prvním kole volby (zdroj: ČT24)

Zima zatím nepodpoří nikoho

Podle prezidentského kandidáta Tomáše Zimy, který skončil poslední s 0,55 procenta hlasů, se ukázalo, že úspěch ve volbách záleží na penězích vložených do kampaně. „Myslím, že pokud by někdo do volby za pět let investoval 100 nebo 150 milionů, tak vytvoří prezidenta,“ domnívá se. Sám investoval do kampaně kolem tří milionů korun. Jako svou možnou chybu, která vedla ke slabému výsledku, považuje malou aktivitu na sociálních sítích. Ta se podle něj odvíjí právě od finančních možností. 

Dodal, že zatím nikoho nepodpoří a i o své volbě se teprve rozhodne. Čeká, že podobně to učiní i jeho voliči. „Věřím, že se budou řídit svým srdcem a rozumem ve prospěch naší země,“ dodal. Zmínil, že oba dva kandidáti jsou schopni vykonávat úřad prezidenta. „Jeden byl premiérem, druhý náčelníkem generálního štábu,“ řekl Zima.

Kritizoval i předvolební průzkumy, ve kterých se už loni na podzim vytvořila trojice favoritů, které preferovala média i sponzoři a dodal, že ho překvapil výsledek Danuše Nerudové. „Ještě před týdnem jí průzkumy předpovídaly kolem 25 procent, nyní získala 13, což ukazuje, že ty průzkumy nejsou tak objektivní.“ Zmínil, že vítězi jsou také voliči,  protože účast 68 procent je v přímé volbě prezidenta dosud rekordní. 

Do budoucna chce podle svých slov pomáhat lidem jako lékař a předávat vědomosti jako učitel. „Jestli budu se ucházet o místo senátora, nebo ne, to v tuto chvíli neřeším,“ dodal s tím, že to ale nevylučuje. 

Prezidentský kandidát Tomáš Zima hovořil o prvním kole volby (zdroj: ČT24)