Zemanovi konkurenti akci polonahé aktivistky kritizují. Přidal se i Babiš: Nejsme v Rusku

Incident ve volební místnosti (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman přišel k hlasování do volební místnosti v pražských Lužinách, než ale stačil vyřídit formality ohledně volby, vrhla se na něj aktivistka z Ukrajiny vysvlečená do půl těla.  Policie incident šetří jako možné výtržnictví. Další prezidentští kandidáti Marek Hilšer, Jiří Hynek a Petr Hannig jednání ukrajinské aktivistky kritizují. Jiří Drahoš čin označil za nerozvážnost, Michal Horáček záležitost nechtěl komentovat. Premiér Andrej Babiš (ANO) považuje incident za nevhodný, uškodí pověsti Česka v zahraničí. Podle jeho slov nejsme v Rusku a volíme svobodně.

Podle webu organizace Femen jde o ukrajinskou aktivistku Anželinu Diašovou, která na své obnažené hrudi měla bílý, hanlivý nápis spojující prezidenta Zemana s hlavou Ruské federace Vladimirem Putinem. Před Zemanovým příchodem se vmísila mezi čekající novináře. V okamžiku, kdy se chtěl Zeman před volební komisí legitimovat, si sundala košili a s výkřiky se rozběhla k hlavě státu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Viditelně zaskočeného prezidenta ihned odvedla z místnosti dvojice členů ochranky. Po několika minutách se Miloš Zeman vrátil se slovy, že je poctěn, protože ho napadla aktivistka skupiny Femen, která před časem napadla také papeže Františka.

Mladou ženu bodyguardi povalili na zem, spoutali a rovněž odvedli ven. Policisté ji přímo na místě zabalili do deky a do místnosti se vrátili pro její kabát a malou kabelku. Poté ji naložili do auta a odvezli. Případ řeší pražská policie, která mladou ženu prošetřuje pro podezření z trestného činu výtržnictví.

Podle policejního mluvčího Tomáše Hulana chtějí kriminalisté případ vyřešit ve zkráceném přípravném řízení a předat ho co nejrychleji soudu. Žena byla umístěna do cely předběžného zadržení, kde může být maximálně 48 hodin. Zkrácené přípravné řízení podle trestního řádu znamená, že žena nebyla obviněna. Bylo jí však sděleno podezření z výtržnictví a policie očekává, že bude moct brzy stanout před soudem. S ženou do té doby může být sjednána dohoda o vině a trestu, může se také soudu navrhnout její potrestání nebo případ odložit.

Ochranka zasáhla profesionálně

„Jak jsem viděl záznam, incident prezidenta fyzicky samozřejmě ohrozit nemohl… Ochranka reagovala naprosto profesionálně, jak evidentně má nacvičeno s panem prezidentem pro případ těchto situací,“ hodnotí událost Stanislav Kazbunda z Policejní akademie ČR. Podle něj zůstává otázkou, jak se aktivistka vůbec mezi novináře dostala.

Kazbunda: Ochranka zasáhla profesionálně (zdroj: ČT24)

V omezeném prostoru ve volební místnosti byla pro novináře přesně vyhrazená místa, která byla plně obsazená, a na pohyb novinářů dohlížela ochranka. Aktivistka dorazila na místo s předstihem a v hloučku se držela v první řadě.

Prezidentova ochranka aktivistku zpacifikovala
Zdroj: ČT24

Podle ruských a ukrajinských médií se šestadvacetiletá Anželina Diašová živí mimo jiné jako modelka. K hnutí Femen se připojila v roce 2009. Diašová má za sebou už několik hojně medializovaných dramatických akcí, mimo jiné loňský vulgární útok na běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka a jeho ukrajinského kolegu Petra Porošenka na jejich společné tiskové konferenci. Pokusem o rozbití fragmentu Berlínské zdi vystaveného v Kyjevě chtěla protestovat proti neochotě západních států poskytnout Ukrajincům bezvízový styk s Evropou.

„Neznám úplně detaily, ale ve volební místnosti by se protestovat nebo demonstrovat nemělo, volební místnost patří lidem a mám za to, že je to snad i dokonce protizákonné, že by se žádná agitace ve volebních místnostech dělat neměla. Takže to rozhodně není správně,“ řekl novinářům Hilšer.

Sám na sebe přitom před třemi a půl lety poprvé upozornil akcí v říjnu 2014, kdy se při tiskové konferenci na Úřadu vlády svlékl do půl těla, a demonstroval tak svou podporu Ukrajiny a protestoval proti ruské anexi Krymu. „Myslím si, že občané by měli vyjadřovat své názory vůči politikům, ale vždycky musí zvolit vhodné nástroje, vhodnou dobu a vhodný okamžik. A to samozřejmě závisí na inteligenci toho daného, jak to zvolí,“ řekl k tomu dnes.

Události: Začaly prezidentské volby, poznamenala je polonahá aktivistka (zdroj: ČT24)

„Volby jsou momentem, kdy má každý možnost projevit svůj názor tím, že hodí do urny volební lístek se jménem svého kandidáta. To je důstojný způsob, jak se demokraticky vyjádřit. To, co se stalo ve volební místnosti Miloše Zemana, je voleb nedůstojné,“ napsal v rekaci Jiří Hynek.

„Podle mě je to trestný čin, ta žena by měla být souzena. Jednak mohla ohrozit pana prezidenta na zdraví, zadruhé je to maření voleb. Vůbec nechápu, proč to udělala,“ reagoval Hannig. „Byla to velká nerozvážnost. Prezident je chráněná osoba, ta žena riskovala život,“ uvedl zase Drahoš.

Nejsme v Rusku, říká premiér

„Máme tu výhodu, že od revoluce volíme svobodně. Myslím, že právě volby jsou nejlepší možností pro lidi, aby vyjádřili svůj názor. Aby demokraticky a svobodně zvolili kandidáta, kterého si vybrali,“ uvedl premiér v reakci na incident.

Už ve čtvrtek řekl, že bude volit současného prezidenta Miloše Zemana, kterého považuje za silnou osobnost. Uvedl, že je to ale jeho vlastní názor, nikoliv postoj hnutí ANO, které oficiálně podporu žádnému kandidátovi nevyjádřilo.