Téma Kandidát na prezidenta Mirek Topolánek

Kandidát na prezidenta Mirek Topolánek

Volba prezidenta

Prezidentská superdebata: Česko by se mělo omluvit za Zemanova slova o Krymu

Poslední předvolební debata na obrazovkách ČT přivedla do studia osm kandidátů. Pozvání přijali všichni až na současnou hlavu státu Miloše Zemana, který zopakoval, že předvolební kampaň nevede. Přesto se velká část debaty o zahraniční politice týkala Zemanových, často kontroverzních výroků. Prezidentští kandidáti by se omlouvali třeba za Zemanova slova o anexi Krymu i za nelichotivý výrok na adresu Alexandera Dubčeka.
Volba prezidenta

Ústavní soud odmítl stížnost na vícenásobné podpisy. Do volby prezidenta jde všech devět kandidátů

Přímé volby prezidenta se může zúčastnit všech devět kandidátů zaregistrovaných ministerstvem vnitra. Ústavní soud odmítl stížnost Terezie Holovské, která zpochybnila registraci pěti kandidátů – Marka Hilšera, Mirka Topolánka, Jiřího Hynka, Vratislava Kulhánka a Petra Hanniga. Vadilo jí, že svou nominaci opírají o poslance či senátora, kteří se podepsali více kandidátům současně. Po volbách se chce na soud obrátit znovu.

Mirek Topolánek: Pokládám obecné referendum za škodlivé

Kandidát na prezidenta Mirek Topolánek nepovažuje své politické zkušenosti za svou hlavní přednost a rozhodně je proti zavedení eura v Česku. Podle něj mají lidé strach ze spousty věcí, a proto naslouchají jednoduchým a líbivým řešením. Je proto třeba jim věci více vysvětlovat.
Volba prezidenta

Zahraniční politiku řídí vláda, ale odchodu z EU nebo NATO má prezident bránit, shodli se Topolánek, Fischer a Hilšer

Zahraniční politiku určuje vláda a prezident by neměl vystupovat v rozporu s ní. Při ohrožení demokracie nebo při zásadní změně směřování Česka, například snaze o vystoupení z EU nebo NATO, by se ale měl rázně ozvat a snažit se jí zabránit. V Událostech, komentářích se na tom shodli prezidentští kandidáti Pavel Fischer, Marek Hilšer a Mirek Topolánek.
Volba prezidenta

Kandidáti na prezidenta se staví k uprchlickým kvótám rezervovaně. Někteří hovoří o nebezpečí

Většina prezidentských kandidátů se k přijímání migrantů nebo k povinným kvótám na přerozdělování uprchlíků staví rezervovaně či odmítavě. Vyplývá to z jejich odpovědí na anketu ČTK. Někteří ze zájemců o Pražský hrad spojují migraci s nebezpečím šíření extremistických náboženských myšlenek islámu. Své vyjádření ČTK z oslovených kandidátů neposkytl pouze prezident Miloš Zeman.
Volba prezidenta

Mirek Topolánek: Zeman se ukázal jako slabý prezident, Babiše netlačí k většinové vládě

Cestu k premiérskému postu by měl předseda ANO Andrej Babiš složitější, pokud by byl prezidentem Mirek Topolánek. Prezidentský kandidát označil v Interview ČT24 nynějšího prezidenta Miloše Zemana za slabého, když Babiše netlačí k tomu, aby sestavil většinovou vládu. Zároveň by nechtěl, aby šéf ANO stanul v čele takové vlády, dokud se nevyřeší jeho potíže s dotační kauzou.
Volba prezidenta

Topolánek: Změnil jsem se, budu důstojný. V EU tahejme za záchrannou brzdu

Jedenašedesátiletý Mirek Topolánek se do prezidentských voleb zapojil na poslední chvíli, kandidaturu oznámil dva dny před uzávěrkou. Jako bývalý senátor, předseda ODS a premiér koaliční vlády má s politikou bohaté zkušenosti, zároveň byl ale spojen s několika kauzami a kontroverzními výroky. Poslední roky strávil mimo politiku, pracoval v energetice. „Jsem jiný a jsem připraven na roli důstojného prezidenta,“ říká. Do voleb jde s podporou deseti senátorů.
Volba prezidenta

Topolánek pokutu za pozdní registraci volebního účtu nedostane

Kandidát na prezidenta Mirek Topolánek pokutu za pozdní registraci volebního účtu nedostane. Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí s ním správní řízení nezahájí, uvedl po jednání instituce její člen Tomáš Hudeček. Topolánkovi hrozila sankce až půl milionu korun za to, že nestihl u úřadu zaregistrovat svůj účet do 7. listopadu.
Volba prezidenta

Co slibují prezidentští kandidáti? V první řadě bezpečnou a sebevědomou zemi

Zatím se zdá, že do prezidentských voleb nastoupí devět kandidátů. Jejich programy jsou různé, každý se chce soustředit na jinou oblast, ať už jde o školství, zdravotnictví nebo vztahy se zahraničím. Jedno téma však přesto mají všichni společné – slibují bezpečnou a také sebevědomou zemi. Česká televize připravila první přehled toho, s čím potenciální kandidáti do voleb jdou.
Interview ČT24

Štěch: Zeman není levicový, Topolánek ho může ve volbě oslabit

Prezidentská kandidatura Mirka Topolánka by mohla v prvním kole připravit o hlasy Miloše Zemana. V Interview ČT24 to uvedl předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Současná hlava státu totiž podle něj už nepředstavuje levicového kandidáta a voliče sbírá i na pravici.
  • Narodil se 15. května 1956 ve Vsetíně. Vystudoval na strojní fakultě Vysokého učení technického v Brně. Je podruhé ženatý. Z prvního manželství má dvě dcery a syna, z druhého má syna.
  • Po studiích pracoval v energetice. Do politiky se zapojil v roce 1989 v Občanském fóru, v roce 1994 vstoupil do ODS. Mezi lety 2002 až 2010 byl předsedou strany. V letech 1996 až 2004 byl senátorem a v letech 2006 až 2009 poslancem. Od srpna 2006 do května 2009 byl premiérem. Jeho vláda byla první, které poslanci v březnu 2009 vyjádřili nedůvěru. V roce 2010 se z vrcholné politiky stáhl a v roce 2015 vystoupil z ODS. Poté působil například jako předseda výkonné rady Teplárenského sdružení ČR, předseda dozorčí rady Elektrárny Opatovice a manažer slovenského přepravce plynu Eustream.
  • V roce 2018 kandidoval na prezidenta. Skončil na šestém místě se ziskem 221 689 hlasů (4,30 %).