Topolánek v knize píše o korupci při volbě prezidenta v roce 2008

Prezidentskou volbu v roce 2008 poznamenala podle tvrzení bývalého předsedy ODS Mirka Topolánka korupce. Expremiér to naznačil ve své nové knize. Mezi senátory a poslanci se mělo uplácet penězi. Ve volbě tehdy těsně zvítězil Václav Klaus. Žalobce Jan Lelek nechá tvrzení prověřit. Informaci přinesly Hospodářské noviny.

Podezření na korupci policie šetřila už před osmi lety, ale pro nedostatek důkazů případ odložila. Promlčecí lhůta vypršela před měsícem. Nyní píše Topolánek ve své nové knize znovu o kupčení s hlasy: „Neodpustím si zlou větičku na závěr: 'A Milane, budeš ty peníze vracet?'“

Podle Hospodářských novin může jít o lobbistu Milana Velka – přítele Václava Klause. Zmiňují ale i politika Milana Urbana (ČSSD). Oba to odmítají. „Hloupé výklady nelze komentovat,“ reagoval Velek. „Je to úplná hloupost. O volbě Klause jsem nikdy ani neuvažoval,“ dodává Urban.

Žalobce znovu prověří možnou korupci při prezidentské volbě z roku 2008 (zdroj: ČT24)

Žalobce musí nejprve znovu pročíst spis

Žalobce Lelek chce ale nechat Topolánkovo tvrzení prověřit. České televizi řekl, že ho kontaktoval novinář z Hospodářských novin. „Sdělil mi, že se Topolánek v knize, kterou měl vydat, zmiňuje o okolnostech, které byly prověřovány. Požádal jsem ho, aby mi inkriminovanou stránku elektronicky zaslal a na základě toho si vyžádám spis, který máme uložený mimo Prahu,“ uvedl.

Po prostudování spisu žalobce rozhodne, zda dá policii pokyn k doplnění prověřování. „Bude tam ale problém s časovým odstupem,“ dodal.

Vyhrožování, úplatky a kulky v obálce

Z korupce a vydírání se při prezidentské volbě v roce 2008 obviňovali politici ze všech stran. Senátorky Liana Janáčková a Jana Juřenčáková z klubu SNK například tehdy dostaly do Senátu zásilku, která obsahovala kulky ze střelné zbraně. Obě jako jediné ze svého klubu volily v prvním kole Klause. Juřenčákové někdo vyhrožoval i prostřednictvím sms.

obrázek
Zdroj: ČT24

Lidovecký senátor Josef Kalbáč, který také volil Klause, zase dostal obálku se střelným prachem a výhružný dopis. Náboje dostali i poslanci Evžen Snítilý (tehdy ČSSD) a dva bývalí sociální demokraté Miloš Melčák a Michal Pohanka.

Všichni tři hlasovali také pro Klause. ČSSD pak po volbě tvrdila, že za změnou Snítilových názorů byla korupce. Poslance kvůli tomu nejprve vyloučila z klubu a nakonec i ze strany. Snítilý i ODS jakékoliv úvahy o podplácení rezolutně odmítli.

O tom, že volbu prezidenta provázela korupce, promluvil v únoru 2008 i tehdejší předseda senátorského klubu SNK ED Josef Novotný. V trestním oznámení uvedl, že mu senátor za ODS nabízel dva miliony korun za hlas pro Klause, druhý senátor mu měl vyhrožovat. Novotný zvedl v první prezidentské volbě ve všech třech kolech ruku pro Jana Švejnara.