Případ nábojnic zaslaných politikům policie odložila

Praha - Pražská policie odložila případ podezřelých zásilek, které obdrželi před prezidentskými volbami někteří senátoři a poslanci. Pachatele se podle pražského policejního mluvčího Tomáše Hulana nepodařilo vypátrat. Obálky s prázdnou nábojnicí obdrželi například poslanec ČSSD Evžen Snítilý a senátorky Liana Janáčková a Jana Juřenčáková z klubu SNK. Náboje dostali i dva bývalí sociální demokraté Miloš Melčák a Michal Pohanka. Policie je ale připravena případ obnovit. Informoval o tom dnes server Aktualne.cz.

„Jelikož se nepodařilo zjistit skutečnosti, které by vedly k zahájení trestního stíhání proti konkrétní osobě, případ jsme odložili,“ řekl Hulan. Policie už dříve potvrdila, že většina výhružných zásilek odešla z Prahy 10. Zjistila také, na jakém papíře a psacím stroji byl vzkaz napsán. Další informace ale nezveřejnila. Zákonem daná dvouměsíční lhůta na prověřování uplynula v polovině dubna.

„Myslím si, že to byla provokace některých lidí, která měla jen zesílit politické napětí v ty dny,“ řekl ČT předseda ČSSD Jiří Paroubek. Poslanec Melčák ani senátorka Juřenčáková si nemyslí, že by policie ve vyšetřování pochybila. „Považuju to za standartní postup. Zatím to oficiálně nevím, ale nehodlám proti tomu podat stížnost,“ reagoval na odložení případu Melčák. Podle stavu důkazních materiálů se dle Juřenčákové dalo předpokládat, že vyšetřování bude zastaveno.    

Vydírání v nejvyšších patrech politiky měl na starosti tříčlenný tým pražských kriminalistů. S vyšetřováním měly pomoci i znalecké posudky z oblasti genetiky, daktyloskopie a balistiky.

Vydáno pod