Snítilý musí vysvětlit svůj hlas Klausovi, jinak mu hrozí vyloučení z ČSSD

Praha - Nejvyšší orgán ČSSD vyzval poslance Evžena Snítilého, který nehlasoval v prezidentské volbě pro Jana Švejnara a naopak zvedl ruku pro Václava Klause, aby se vzdal poslaneckého mandátu. V dnešních Otázkách místopředseda ČSSD Milan Urban potvrdil, že pokud Snítilý důvěryhodně nevysvětlí, proč dal v prezidentské volbě svůj hlas Václavu Klausovi, hrozí mu vyloučení ze strany.

O dalším členství Snítilého ve straně podle Paroubka rozhodne místní organizace ČSSD v Náchodě, odkud Snítilý pochází. Mezi sociálními demokraty Náchodska již sílí hlasy, které požadují, aby Snítilý vyloučen z ČSSD byl. Jednat o tom budou příští týden, patrně již v pondělí.

Předseda okresního výboru ČSSD v Náchodě Miloslav Mrština si myslí, že sociální demokraté v Náchodě budou požadovat vyloučení Snítilého ze strany. „Ovšem vyloučení ze strany bude jen gesto, které ho nezbavuje poslaneckého mandátu. To musí učinit sám,“ dodal Mrština. Také poslankyně a první místopředsedkyně královehradecké ČSSD Hana Orgoníková se domnívá, že Snítilý vyloučen z ČSSD bude.

Nejsilnější opoziční strana poslance Snítilého kvůli podpoře Klause již vyloučila ze sněmovního klubu. Předseda ČSSD Jiří Paroubek po Snítilém požadoval, aby se vzdal také poslaneckého mandátu, ten tak ale neučinil. Podle Paroubka byla za rozhodnutím Snítilého volit Klause politická korupce.

Snítilý však obvinění z korupce rezolutně odmítá a tvrdí, že vedení ČSSD již týden před prezidentskou volbou vědělo o jeho rozhodnutí dát ve druhé volbě hlas Klausovi. „Není to žádné rozhodnutí, které se zrodilo v mé hlavičce včera,“ řekl Snítilý, který je připraven odtajnit své bankovní konto a médiím každý měsíc posílat výpisy ze svého účtu.

Urban dnes prohlásil, že o rozhodnutí Snítilého volit Klause se dozvěděl až ve čtvrtek odpoledne. Do té doby prý pouze kolovala informace, že Snítilý nebude volit Václava Klause ani Jana Švejnara. „Člověk typu Evžena Snítilého by nikdy neudělal takový krok, kdyby nebyl pod nějakým naprosto děsivým tlakem,“ uvedl Urban, který je toho názoru, že se Snítilý při volbě prezidenta nerozhodoval svobodně. „Nemám na to žádné důkazy, ale změna jeho názoru byla překvapivá pro všechny,“ dodal Urban.