Senátor ODS prý nabídl úplatek dva miliony za hlas pro Klause

Praha - Senátor Josef Novotný (SNK-ED) prohlásil, že mu nejmenovaný senátor z ODS při prezidentské volbě nabídl dvoumilionový úplatek za hlas pro Václava Klause. Stalo se tak podle něj v pátek před druhým kolem první volby. Novotný zvedl v první prezidentské volbě ve všech třech kolech ruku pro Jana Švejnara. Lidoveckému senátorovi Josefu Kalbáčovi zase přišla obálka se střelným prachem.

Podle Novotného byla atmosféra při volbě prezidenta velmi napjatá a není si tak jist, zda se jednalo o úplatek, blafování nebo přátelskou radu. „Když jsem projevil zájem o další informace, tak mi kolega řekl, že vzadu jsou nějací lidé, kteří to zařizují. Považoval jsem to tedy za realistickou nabídku úplatku, která mě šokovala a odmítl jsem ji. V politice se pohybuji dlouho a vzhledem k atmoséře, která tam byla, jsem to považoval za folklór, který do té atmosféry zapadl,“ řekl České televizi Josef Novotný.

Mezi zákonodárci se navíc objevily další výhružky. Lidovecký senátor Josef Kalbáč, který stejně jako nezávislé senátorky Juřenčáková a Janáčková volil Václava Klause, obdržel obálku se střelným prachem a výhružným dopisem.