Téma Kandidát na prezidenta Michal Horáček

Kandidát na prezidenta Michal Horáček

Volba prezidenta
Fischer, Hilšer, Kulhánek i Topolánek stojí za Drahošem. A Horáček mu nabízí své billboardy
Neúspěšní prezidentští kandidáti Pavel Fischer, Marek Hilšer, Michal Horáček, Vratislav Kulhánek a Mirek Topolánek vyjádřili pro druhé kolo prezidentské volby podporu soupeři současného prezidenta Miloše Zemana – někdejšímu šéfovi Akademie věd Jiřímu Drahošovi. Hlavu státu podpořil Petr Hannig.
Volba prezidenta
Prezidentská superdebata: Hlava státu má jít příkladem a držet slovo
Atmosféru v politice i mezi lidmi je třeba změnit a hlava státu by tomu měla pomoci, shodli se v Prezidentské debatě ČT prezidentští kandidáti Michal Horáček, Vratislav Kulhánek, Petr Hannig a Jiří Drahoš. Prezident by podle nich měl jít občanům příkladem. Odmítají také přístup současného prezidenta ke jmenování vlády Andreje Babiše, i když někteří by na většině 101 hlasu netrvali.
Horáček podal trestní oznámení na poslance Ondráčka. Vadí mu nařčení ze spolupráce s StB
Kandidát na prezidenta Michal Horáček podal trestní oznámení na komunistického poslance Zdeňka Ondráčka kvůli pomluvě. Horáčkovi vadí, že ho Ondráček obvinil ze spolupráce s StB. Poslanec to odmítl komentovat s tím, že nechce Horáčkovi dělat kampaň.
Volba prezidenta
Není důvod ke zrušení protiruských sankcí, shodli se Drahoš a Horáček
Není důvod ke zrušení protiruských sankcí a Česko by to ani nemělo iniciovat, shodli se prezidentští kandidáti Jiří Drahoš a Michal Horáček v pořadu Události, komentáře. Oba také negativně hodnotí chystané změny v Polsku.
Michal Horáček: Největší problém? Lidé mají pocit, že pravidla neplatí pro všechny
Kandidát na prezidenta Michal Horáček připomněl, že Česko se pro zavedení eura už rozhodlo. Z pozice hlavy státu by ovšem v jeho přijetí „netlačil na pilu“. Vládu bez důvěry by klidně jmenoval, musela by si ji ovšem ve sněmovně získat. Za největší problém považuje ztrácející se důvěru v právní stát. Řekl to v rozhovoru pro Události ČT.
Volba prezidenta
Kandidáti na prezidenta se staví k uprchlickým kvótám rezervovaně. Někteří hovoří o nebezpečí
Většina prezidentských kandidátů se k přijímání migrantů nebo k povinným kvótám na přerozdělování uprchlíků staví rezervovaně či odmítavě. Vyplývá to z jejich odpovědí na anketu ČTK. Někteří ze zájemců o Pražský hrad spojují migraci s nebezpečím šíření extremistických náboženských myšlenek islámu. Své vyjádření ČTK z oslovených kandidátů neposkytl pouze prezident Miloš Zeman.
Volba prezidenta
Michal Horáček: Prezident má být aktér, vládu opřenou o KSČM bych nejmenoval
V případě zvolení prezidentem by chtěl Michal Horáček aktivně zasahovat do politického procesu, mimo jiné účastí na jednání parlamentu. Uvedl to v Interview ČT24 s tím, že prezident má jednat, a nejen ceremoniálně klást věnce. Současně avizoval, že by nejmenoval kabinet, který by se opíral o hlasy komunistů.
Volba prezidenta
Horáček: Prezident by měl myslet na to, co lidem prospívá. A hledět za horizont týdnů a měsíců
Bylo to 29. listopadu 1989, když federální shromáždění zrušilo článek o vedoucí úloze KSČ. Klíčový moment. „Vy nejste dnes večer šťastný, Michale?“ ptá se produkční americké CBS Michala Horáčka. „Jsem,“ odpověděl Horáček. „Že to na vás není vidět.“ Jak mu mám vysvětlit svůj šťastný smutek nad tím, že jsme byli svědky zázraku? Celý národ se právě raduje a vášnivě věří, že takové to už bude pořád. Nadšené, vroucí a tak nadějeplné. Jenže nebude, nemůže. Takto si tenkrát Michal Horáček poznačil své pocity do poznámkového bloku.
Volba prezidenta
Co slibují prezidentští kandidáti? V první řadě bezpečnou a sebevědomou zemi
Zatím se zdá, že do prezidentských voleb nastoupí devět kandidátů. Jejich programy jsou různé, každý se chce soustředit na jinou oblast, ať už jde o školství, zdravotnictví nebo vztahy se zahraničím. Jedno téma však přesto mají všichni společné – slibují bezpečnou a také sebevědomou zemi. Česká televize připravila první přehled toho, s čím potenciální kandidáti do voleb jdou.
Volba prezidenta
Nejvíc peněz na kampaň má zatím Drahoš, Fischer vypověděl životní pojistku
Ministerstvo vnitra začalo kontrolovat kandidátní listiny do prezidentské volby. Blížící se lednový termín stupňuje také volební kampaň, ve které může každý kandidát utratit nejvýše 40 milionů korun. Zájemci o prezidentský post proto musí povinně zřídit transparentní účet.
  • Narodil se 23. července 1952 v Praze. Studoval na Fakultě sociálních věd a publicistiky Univerzity Karlovy, odkud byl vyloučen po své cestě do USA v roce 1974. Do země se díky studijnímu stipendiu vrátil v roce 1984. Později vystudoval sociální antropologii na Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy. Z prvního manželství má syna a dceru, ze současného dceru.
  • Pracoval jako dělník, spisovatel, novinář i bookmaker. Věnoval se především psaní textů a podnikání. 30 let spolupracoval se skladatelem Petrem Hapkou. Na jaře 1990 spoluzaložil akciovou společnost Fortuna. V roce 2004 svůj podíl prodal. Během posledních let studoval, přednášel a angažoval se ve veřejně prospěšných projektech.
  • Michal Horáček nebyl členem žádné politické strany. V roce 1989 spoluzaložil iniciativu MOST, která zprostředkovala jednání mezi komunistickým režimem a nezávislými občanskými iniciativami. Kandidaturu na prezidenta oznámil loni v listopadu. Jeho kandidaturu podpořili občané 86 940 platnými podpisy.
  • V prvním kole prezidentské volby skončil čtvrtý, když získal 9,18 % hlasů. Kompletní výsledky ZDE.
Volba prezidenta
Čas ubývá, kandidátů přibývá. Seznamte se s těmi, kteří chtějí být českým prezidentem
Oficiální registraci k prezidentské volbě podalo zatím na ministerstvo vnitra pět kandidátů. Zájemci přitom mají už jen posledních devět dní na rozhodnutí. Zájem o úřad hlavy státu nebo aspoň úvahy o něm deklaruje zhruba 20 lidí. Z jakých osobností mohou voliči už vybírat, přiblíží medailonky v tomto článku.
168 HODIN
Pro bookmakery je favoritem prezidentských voleb Drahoš, Zemana má v závěsu
O prezidentský úřad má zájem přes deset lidí. Že mají dostatek podpisů, aby mohli skutečně kandidovat, jich ale zatím oznámilo podstatně méně. Ještě na počátku prázdnin byl mezi nimi favoritem Miloš Zeman. V posledních týdnech ale ztrácel. Bookmakeři v současnosti považují za největšího favorita Jiřího Drahoše. Podstatně menší šance než jemu a Zemanovi pak dávají Michalu Horáčkovi.
Volba prezidenta
Horáček zahájil sběr podpisů. Za favorita volby považuje Zemana
Textař a podnikatel Michal Horáček zahájil podpisovou kampaň pod nominační petici pro prezidentskou volbu. Lidé mohou podepsat archy na čtyřech stovkách míst po celé zemi, sbírat budou i dobrovolníci mezi svými příbuznými a známými. Hlasování proběhne začátkem nového roku a na sběr podpisů už se chystají i další kandidáti.
Horáček chce utišit spory. Pokud však půjde proti Zemanovi, postaví se mu i ČSSD
Michal Horáček kandiduje na prezidenta. Není první, kdo kandidaturu ohlásil, před ním tak učinil lékař a aktivista Marek Hilšer či podnikatel Igor Sládek, zatímco jeho jmenovec Miroslav Sládek dokonce již začal sbírat podpisy. Horáček, který byl hostem Událostí, komentářů, přišel s vizí zakopání příkopů, které se ve společnosti kvůli politice tvoří. Již nyní však je zřejmé, že pokud by se nakonec střetl s Milošem Zemanem, postaví se proti Horáčkovi i nejsilnější strana současné politické scény.
Kandiduji na prezidenta, oznámil Horáček. Slíbil, že si vše zaplatí sám
„Předstupuji před vás, abych oznámil svou kandidaturu na funkci prezidenta České republiky,“ prohlásil na tiskové konferenci textař a podnikatel Michal Horáček. Varoval před spory, které by mohly vést k „válce Čechů proti Čechům“. V případě zvolení hodlá být nadstranickým prezidentem. Chce, aby jeho kampaň byla „radikálně přímá“ a „radikálně transparentní“. Zveřejnil proto řadu materiálů včetně přiznání majetku v hodnotě zhruba 460 milionů korun. Odmítnul jakoukoliv finanční podporu, vše si zaplatí sám.