Ústavní soud odmítl stížnost na vícenásobné podpisy. Do volby prezidenta jde všech devět kandidátů

Přímé volby prezidenta se může zúčastnit všech devět kandidátů zaregistrovaných ministerstvem vnitra. Ústavní soud odmítl stížnost Terezie Holovské, která zpochybnila registraci pěti kandidátů – Marka Hilšera, Mirka Topolánka, Jiřího Hynka, Vratislava Kulhánka a Petra Hanniga. Vadilo jí, že svou nominaci opírají o poslance či senátora, kteří se podepsali více kandidátům současně. Po volbách se chce na soud obrátit znovu.

Plénum se stížností zabývalo při neveřejném zasedání, odmítlo ji jako zjevně neopodstatněnou. „Odůvodnění bude zveřejněno po doručení písemného vyhotovení usnesení účastníkům řízení,“ řekla bez dalších podrobností mluvčí soudu Miroslava Sedláčková. 

Holovská uvedla, že je z rozhodnutí Ústavního soudu velice zklamaná. Doufala prý, že ústavní soudci „nebudou hájit nečisté praktiky kolem prezidentské volby“, které se podle ní děly. Označila to za „absolutní pohrdání českými lidmi“, protože podle ní nešlo ve stížnosti o ni, ale o voliče.

Zároveň poznamenala, že ji překvapuje, že „se žádný z kandidátů, kteří se tam dostali těmito podvodnými praktikami, sám neobrátil na soud, aby si sám nechal zrušit kandidaturu“. Holovská uvedla, že se po volbách znovu obrátí na soud. Trvá na tom, že vnitro chybovalo, když pětici kandidátů registrovalo. Po volbách se na Nejvyšší správní soud může obrátit také kterýkoliv volič. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Se stížností už Holovská neuspěla v prosinci u Nejvyššího správního soudu (NSS), který podnět odmítl z formálních důvodů. Zároveň ale zkritizoval ministerstvo vnitra za nesprávný právní názor a konstatoval, že každý poslanec či senátor může napříště podpořit jen jednoho kandidáta, který se bude ucházet o politickou podporu. 

Soudce zpravodaj NSS Josef Baxa při kritice vnitra poukázal na letitou ústavní praxi, kterou nezpřetrhala ani změna volby z nepřímé na přímou. Nikdy v novodobé české politice nenavrhoval jeden zákonodárce, případně jeden klub nebo strana, více kandidátů na prezidenta. Kdyby neexistovaly limity pro podpisy, mohli by zákonodárci v překrývajících se skupinách vyslat do boje o Hrad obrovské množství kandidátů, varoval soud.

Ke kandidatuře jí chybělo 49 999 podpisů

Podnikatelka a bývalá místostarostka Prahy 8 Terezie Holovská sama chtěla kandidovat na prezidentku, ale měla jen jeden občanský podpis. Ke splnění zákonného limitu jí tak chybělo 49 999 podpisů, a proto ji vnitro do voleb nezaregistrovalo. 

Holovská se však u soudu nedomáhala vlastní registrace pro prezidentskou volbu, ale zpochybnila pět jiných uchazečů. Nejvyšší správní soud z tohoto důvodu její podnět odmítl.

Petr Hannig, Marek Hilšer, Jiří Hynek, Vratislav Kulhánek a Mirek Topolánek tak zůstávají řádně zaregistrovaní, přestože někteří zákonodárci podpořili dva, anebo dokonce tři z nich. Nikdo totiž jejich registraci včas a řádně nezpochybnil.

K urnám voliči vyrazí už příští týden

První kolo prezidentské volby se uskuteční 12. a 13. ledna 2018. Pokud nikdo nezíská nadpoloviční většinu v prvním kole, druhé kolo se bude konat 26. a 27. ledna. O hlasy voličů usiluje devět kandidátů.

Občanské podpisy nasbírali fyzikální chemik Jiří Drahoš, spisovatel a textař Michal Horáček a nynější prezident Miloš Zeman. S podporou senátorů jdou do voleb diplomat Pavel Fischer, lékař a pedagog Marek Hilšer a expremiér a nyní manažer Mirek Topolánek.

Poslanecké podpisy mají producent Petr Hannig (Rozumní), prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek (Realisté) a bývalý šéf Škody Auto a nyní podnikatel Vratislav Kulhánek (ODA).