Poslanci nemají být kalkulující sázkaři. Soud vysvětlil, proč zpochybnil názor vnitra ohledně prezidentských voleb

Nejvyšší správní soud zveřejnil vysvětlení svého středečního verdiktu, kdy sice žádného kandidáta nevyřadil z prezidentské volby, zároveň ale tvrdí, že každý poslanec či senátor může svým podpisem podpořit jen jednoho kandidáta. Jinak by se totiž volby mohly prodražit, protože by se jich zúčastnilo příliš mnoho kandidátů – podle soudu by tak systém nahrával frivolním, tedy nevážným kandidaturám.

Soud řešil stížnost jedné z kandidátek v prezidentské volbě Terezie Holovské. Ta se domáhala zrušení kandidatur u pěti uchazečů o Hrad, protože získali podpisy senátorů či poslanců, kteří už předtím podpořili jiného kandidáta. Šlo o Petra Hanniga, Marka Hilšera, Jiřího Hynka, Vratislava Kulhánka a Mirka Topolánka. Ministerstvo vnitra ovšem už během termínu pro podání přihlášek ujišťovalo, že to je v pořádku.

Soud sice žalobu Holovské zamítl z formálních důvodů, nad rámec odůvodnění ale formuloval do budoucna názor, který je odlišný od postoje vnitra. Podle NSS nemají být zákonodárci chladně kalkulujícími sázkaři, kteří své podpisy rozdělují mezi jednotlivé závodníky, aby tak zvýšili možnost úspěchu. Spíše je potřeba vnímat je jako „majitele jednoho koně“, v jehož vítězství věří a na kterého proto vsadí vše.

Právní úprava i ústavní praxe prý směřuje k tomu, aby ve volbách nebylo extrémně mnoho prezidentských kandidátů. Proto musí uchazeči získat minimálně 50 tisíc podpisů od občanů, anebo podporu 20 poslanců, případně deseti senátorů.

Matematika NSS: 22 poslanců by mohlo do boje o Hrad vyslat přes 230 kandidátů

Volební senát spočetl, že kdyby například 11 senátorů spolupracovalo, mohli by prostou záměnou jednoho člověka v desetičlenné navrhující skupině vygenerovat postupně 11 kandidátů na Hrad.

Pokud by takto spolupracovalo 12 senátorů, za stejných východisek by mohli navrhnout dokonce 66 kandidátů. „Pokud by se jednalo o poslanecké varianty, pak by 21 poslanců mohlo navrhnout 21 kandidátů a 22 poslanců již dokonce 231 kandidátů!“ vysvětlují soudci pomocí matematiky.

„Připuštění takové varianty by mohlo vést velmi snadno k desítkám řádných kandidátů, kterým by musely být například vytištěny volební lístky a poskytnuto bezplatně pět hodin vysílacího času v České televizi a Českém rozhlasu,“ uvedl volební senát v závěru rozhodnutí.

Pro nadcházející volby ovšem zůstává řádně zaregistrováno všech devět uchazečů o Hrad. Jejich registraci totiž řádně a včas nezpochybnil nikdo, kdo k tomu měl pravomoc. Holovská může ještě podat ústavní stížnost, příprava voleb ale bude normálně pokračovat.