Zákonodárci smí podpořit jen jednoho prezidentského kandidáta, uvedl soud. Účast těch současných však nezrušil

NSS: Holovská si stěžovala neoprávněně, ale s kritikou názoru ministerstva souhlasíme (zdroj: ČT24)

Nejvyšší správní soud (NSS) odmítl návrh na zrušení účasti pěti prezidentských kandidátů v lednové volbě. Zamítl tak stížnost bývalé místostarostky Prahy 8 Terezie Holovské, která si stěžovala na to, že někteří zákonodárci podpořili svým podpisem více kandidátů. Holovská sice neměla podle soudců právo žádat zrušení registrace dalších kandidátů, konstatovali ale v rozporu s názorem ministerstva vnitra, že každý poslanec či senátor může napříště podpořit jen jednoho kandidáta, který se bude ucházet o politickou podporu.

„Zaprvé, návrh se odmítá. Zadruhé, žádný z účastníků nemá právo na náhradu nákladů řízení,“ oznámil předseda volebního senátu NSS Tomáš Langášek.

Podle předsedy NSS Josefa Baxy se můžou domáhat registrace do prezidentských voleb, případně zpochybňovat registraci jiného zaregistrovaného kandidáta buďto navrhující poslanci, navrhující senátoři, nebo také navrhující občan. „Jde o to, že navrhovatelka Terezie Holovská vystupovala v pozici navrhujícího občana a zpochybňovala registraci zmíněných pěti kandidátů. Podstatné pro naše rozhodnutí je, že ona sama se nedomáhala vlastní registrace jako prezidentské kandidátky,“ vysvětlil Baxa.

Baxa ovšem poukázal na letitou ústavní praxi, kterou nezpřetrhala ani změna volby z nepřímé na přímou. Nikdy v novodobé české politice nenavrhl jeden zákonodárce více kandidátů na prezidenta. Navíc kdyby neexistovaly žádné limity pro podpisy, mohli by zákonodárci vyslat do boje o Hrad obrovské množství kandidátů. „Ten počet kandidátů by rostl až do neuvěřitelných rozměrů a byli bychom konfrontováni se situací, že bychom tady najednou měli desítky, možná stovky potenciálních kandidátů“ řekl Baxa k názoru ministerstva vnitra, které duplicitu podpisů za problém nepovažuje. 

Soud ještě ve středu verdikt zveřejní na webu, tím nabude právní moc. „Státní volební komise může bezprostředně poté zahájit další kroky ve volbě prezidenta republiky podle svého harmonogramu, konkrétně tedy vylosovat čísla kandidátů pro tisk hlasovacích lístků,“ řekl předseda volebního senátu Tomáš Langášek.

Holovská má právo podat ještě ústavní stížnost. Problém s vícenásobnými podpisy se teoreticky může znovu dostat na přetřes po volbě, pokud budou její okolnosti přezkoumávat soudy.

Holovská žádala vyřazení pěti kandidátů

Holovská se na Nejvyšší správní soud obrátila na konci listopadu. U soudu se domáhá zrušení registrace prezidentských kandidátů Petra Hanniga, Marka Hilšera, Jiřího Hynka, Vratislava Kulhánka a Mirka Topolánka, kteří svou kandidaturu opírají o podporu zákonodárců. Holovské se ale nelíbí, že někteří poslanci a senátoři svým podpisem podpořili více kandidátů.

Ministerstvo vnitra v duplicitě některých podpisů nevidí problém a stejně jako Holovská za to úřad kritizují i soudci NSS. Před posledními volbami prezidenta navíc resort tvrdil, že poslanci a senátoři mohou podpořit pouze jednoho kandidáta, upozorňovala stěžovatelka.

Podle ní nemá logiku, aby z parlamentu mohlo díky vícenásobným podpisům snadno vzejít velké množství kandidátů, když občanský kandidát musí nasbírat 50 tisíc podpisů. Sama se o kandidaturu v lednové prezidentské volbě chtěla ucházet. Ministerstvo vnitra ale její přihlášku vyřadilo poté, co s ní dodala podpis pouze jednoho občana.