Každý podpis je důležitý. V minulé prezidentské volbě vypadli kvůli neplatným hlasům dva kandidáti

Události ČT: Před pěti lety vzbudil dohady výpočet platných hlasů (zdroj: ČT24)

Termín pro přihlášky do prezidentské volby skončil, teď kandidátům nezbývá než věřit, že kontroly neobjeví v podpisových arších chyby. Mohly by je z boje o Hrad vyloučit. Při minulé volbě ministerstvo vnitra vyřadilo nejprve tři kandidáty, než soud rozhodl, že použilo nesprávnou metodu. Dvěma to ani tak nepomohlo, ale Jana Bobošíková mohla spolu s osmi dalšími usilovat o zvolení.

Způsob výpočtu platných hlasů pod prezidentskými kandidaturami před minulou volbou vzbudil velké dohady. V listopadu 2012 totiž šéf odboru všeobecné správy ministerstva vnitra Václav Henych nejprve oznámil, že jeho úřad vyřazuje z historicky první přímé prezidentské volby tři kandidáty: Vladimíra Dlouhého, Tomia Okamuru a Janu Bobošíkovou.

Ministerstvo ale zvolilo spornou metodu kontroly podpisů – chyby neprůměrovalo, ale sčítalo. Třeba u Jany Bobošíkové zkontrolovali úředníci dva vzorky podpisů. Těch chybných našli v prvním případě necelých 8 procent, u druhého vzorku 11,5 procenta. Obě čísla pak sečetli.

Podle Nejvyššího správního soudu ale měli úředníci spočítat z obou čísel průměr. „Dospěli jsme k závěru, že se ministerstvo vnitra dopustilo protizákonnosti. Správné řešení, zákonné řešení, je takové, že se to má zprůměrovat,“ uvedl tehdy soudce Nejvyššího správního soudu Vojtěch Šimíček.

Volba prezidenta je hodně personalizovaná. Nejde o brand strany, ale o konkrétní osobu, co dokázala, jak působí, co může realizovat.
Lubomír Kopeček
politolog, Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity

Dlouhému a Okamurovi sice ani přepočet soudu na účast v prezidentské volbě nestačil, Bobošíková se ale nakonec mohla do boje o Hrad vrátit, byť pro ni skončil neúspěšně.

Nyní ministerstvo vnitra slibuje, že se bude řídit rozhodnutím soudu a k podobným sporům už nedojde. „Ministerstvo vnitro vydalo závazný služební pokyn všem, kteří budou kontrolovat petiční archy,“ prohlásil náměstek ministra vnitra Petr Mlsna. 

Jak se rodila přímá volba prezidenta (zdroj: ČT24)

Změna druhé volby: Kandidáti museli sbírat i čísla dokladů

Kvůli chybě v posuzování podpisů dokonce vláda prosadila před letošní volbou změnu zákona. Kromě jména, příjmení a data narození museli uchazeči u každého jména na petici doložit i číslo dokladu. „Na petičních arších musí být povinně uváděno číslo občanského průkazu nebo cestovního pasu tak, aby byla jednodušší identifikace,“ řekl Mlsna.

Zároveň to ale pro současné uchazeče o křeslo prezidenta znamenalo složitější sbírání podpisů. Před pěti lety byla situace jiná. Z devítky prezidentských kandidátů jich hned šest nasbíralo potřebných 50 tisíc hlasů od lidí. Podporu od poslanců či senátorů si nechali dát jen Karel Schwarzenberg, Jiří Dienstbier a Přemysl Sobotka.

Z těch, kteří letos deklarují dostatečnou podporu, jenom tři spoléhají na občanské podpisy, zatímco šest má podporu poslanců či senátorů

  • Kdo může být zvolen prezidentem republiky?
    Prezidentem republiky může být zvolen český občan, který nejpozději druhý den volby prezidenta dosáhl věku alespoň 40 let a není omezen ve svéprávnosti k výkonu volebního práva. Nikdo nemůže být zvolen více než dvakrát za sebou.
  • Kdo je oprávněn navrhovat kandidáta na prezidenta republiky?
    Navrhovat kandidáta může každý český občan, který dosáhl věku 18 let, podpoří-li jeho návrh petice podepsaná nejméně 50 tisíci občany České republiky oprávněnými volit. Navrhovat kandidáta je oprávněno také nejméně 20 poslanců nebo nejméně 10 senátorů.
  • Kdy se bude konat volba prezidenta republiky?
    Předseda Senátu vyhlásil volbu prezidenta na 12. a 13. ledna 2018. Případné druhé kolo se bude konat 14 dnů po začátku prvního kola volby, tedy ve dnech 26. a 27. ledna 2018.
  • Zdroj: Ministerstvo vnitra ČR