Čas na prezidentské přihlášky vypršel. Zájem o Hrad má 18 lidí

Události ČT: 18 lidí má zájem být prezidentem České republiky (zdroj: ČT24)

Zájemcům o post českého prezidenta vypršel čas na dodání všech náležitostí na ministerstvo vnitra. Úřad teď začne doručené dokumenty kontrolovat. Kandidaturu na prezidenta republiky podalo 18 lidí, část z nich ale pravděpodobně nesplní zákonné požadavky.

Ministerstvo zároveň nevylučuje, že ještě někdo z uchazečů podal přihlášku na podatelnu, takže přesné číslo bude známo ve středu ráno. Dostatečnou podporu veřejně deklarovalo nejméně devět mužů včetně stávajícího prezidenta Miloše Zemana.

Při minulé volbě prezidenta měli výhodu politici, vedle Zemana výrazně úspěli i další nominantni politických stran. Letos je větší zájem o nepolitiky. To neznamená, že nemají zkušenost s politikou, často přichází z velkých institucí. Prezident může přinášet nový pohled na věc a být nepolitik tentokrát není handicap.
Aleš Gerloch
vedoucí katedry ústavního práva a prorektor Univerzity Karlovy

Čtyři zájemci tvrdí, že mají poslaneckou podporu, jeden z nich ale zřejmě nezískal dost podpisů. Tři adepti na prezidentský úřad získali podporu senátorů a pět jich doneslo petice s podpisy občanů, avšak dva z nich nejspíš na potřebných 50 tisíc podpisů nedosáhli. Šest uchazečů pak zákonem požadovanou podporu pravděpodobně nemá.

Zájem zapojit se do lednových prezidentských voleb projevilo v uplynulých měsících více než dvacet uchazečů. Někteří z nich odstoupili. Naposledy tak učinil šestačtyřicetiletý Ivan Smetana. Zdůvodnil to vývojem prezidentské volby i výsledkem voleb parlamentních. Voleb se chce naopak zúčastnit Josef Toman, který považuje veškerý vývoj v České republice od roku 1993 za nelegitimní. Toman sdělil ČTK, že shromáždil 74 953 podpisů.

Pečinka: Ve druhém kole zvítězí ten, na němž je největší shoda (zdroj: ČT24)

Jedním z těch, kteří se hlásí s občanskou podporou, ale nemá dostatek podpisů, je podle zpravodajky ČTK Roman Hladík. Později přišel také Libor Hrančík, který řekl, že se nemůže opřít o žádné podpisy.

Svého kandidáta nepostavila žádná ze sněmovních stran, většina z nich zatím ani nikoho nepodpořila.

Bližší pohled na devět zaregistrovaných kandidátů do prezidentské volby (zdroj: ČT24)

Konkrétní jména chce ministerstvo oznámit až 24. listopadu

Ministerstvo vnitra bude nyní ověřovat, zda kandidatury splňují všechny zákonné požadavky, ověřovat také bude pravost podpisů. Dosud se u úřadu zaregistrovalo 18 uchazečů. Je mezi nimi i 73letý muž, který podal kandidaturu před časem. Sehnal ale jen jeden podpis poslance. Ministerstvo vnitra ho dosud uvádělo mezi šesti kandidáty, kteří získali podporu poslanců.

O zajištění politických podpisů do poslední chvíle usiloval bývalý šéf úřadu vlády Karel Štogl, který v červnu uvedl, že má přislíbenu senátorskou podporu. Kandidaturu chtěla podat i bývalá místostarostka Prahy 8 Terezie Holovská.

Přehled adeptů o prezidentský úřad (zdroj: ČT24)

Ministerstvo vnitra ještě v úterý oznámí počet přihlášek, jména kandidátů zveřejní až 24. listopadu, dokdy bude rozhodovat o přípustnosti kandidatury. Úřad to zdůvodňuje ochranou osobních údajů. Úřad pro ochranu osobních údajů s takovým výkladem ale nesouhlasí, vnitro podle něj vychází ze stanoviska týkajícího se voleb do zastupitelstev obcí.

Aktuální průzkumy mají jen malou relevanci. Až polovina voličů se může rozhodnout o tom, kterého kandidáta podpoří, týden před volbami.
Daniel Prokop
sociolog, Median

„Stanovisko úřadu je možná hezké, nicméně ne právně závazné. Za správní řízení o registrování kandidátů je zodpovědné jedině ministerstvo vnitra,“ prohlásil náměstek ministra vnitra Petr Mlsna. 

Před pěti lety podalo přihlášky do první přímé prezidentské volby 20 kandidátů. Do boje o Hrad bylo nakonec zaregistrováno devět uchazečů, žádný z nich podle dostupných informací o křeslo hlavy státu s výjimkou prezidenta Miloše Zemana znovu neusiluje.

90′ ČT24: Kdo se hlásí do boje o Pražský hrad (zdroj: ČT24)
  • Kdo může být zvolen prezidentem republiky?
    Prezidentem republiky může být zvolen český občan, který nejpozději druhý den volby prezidenta dosáhl věku alespoň 40 let a není omezen ve svéprávnosti k výkonu volebního práva. Nikdo nemůže být zvolen více než dvakrát za sebou.
  • Kdo je oprávněn navrhovat kandidáta na prezidenta republiky?
    Navrhovat kandidáta může každý český občan, který dosáhl věku 18 let, podpoří-li jeho návrh petice podepsaná nejméně 50 tisíci občany České republiky oprávněnými volit. Navrhovat kandidáta je oprávněno také nejméně 20 poslanců nebo nejméně 10 senátorů.
  • Kdy se bude konat volba prezidenta republiky?
    Předseda Senátu vyhlásil volbu prezidenta na 12. a 13. ledna 2018. Případné druhé kolo se bude konat 14 dnů po začátku prvního kola volby, tedy ve dnech 26. a 27. ledna 2018.
  • Zdroj: Ministerstvo vnitra ČR