Čeká nás typický chladný prosinec, nejvíc by mělo sněžit už příští týden

Prosincové počasí by nemělo vybočovat z hodnot, které jsou pro závěr roku obvyklé. Nejtepleji bude příští týden, kdy bude současně nejvíc srážek. Vyplývá to z dlouhodobé předpovědi, kterou zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Teplota vzduchu přes den by se v příštím týdnu měla pohybovat kolem tří stupňů Celsia. „Následně budou průměrné teploty postupně klesat,“ upozorňují meteorologové. Pro období kolem Vánoc očekávají průměrné denní teploty kolem jednoho stupně.

Co do množství srážek bude příští týden nadprůměrný. „Vzhledem k předpokládaným teplotám se dá očekávat přibývání sněhu na horách,“ uvádí ČHMÚ. Další tři neděle se bude množství srážek pohybovat kolem dlouhodobého průměru.

Dlouhodobá průměrná teplota v Česku v období od 4. prosince do Silvestra je minus 0,5 stupně Celsia. Nejchladněji bylo v roce 1969, kdy se průměr dostal na minus 6,1 stupně Celsia. Naopak předloni průměrná teplota vyšplhala na čtyři stupně.

Předpověď počasí pro týden od 3. prosince 2017
Zdroj: ČT24

V noci na sobotu bylo místy minus patnáct

Tento víkend je v tuzemsku místy velmi chladný. V noci a v sobotu ráno klesly na některých místech teploty až k minus patnácti stupňům Celsia – například v Deštném v Orlických horách nebo v Králíkách na Orlickoústecku.

Kromě dopravních komplikací způsobených počasím trápí lidi také smog. Zhoršené rozptylové podmínky jsou třeba v části Moravskoslezského kraje.