V části Moravskoslezského kraje jsou zhoršené rozptylové podmínky

V části Moravskoslezského kraje jsou zhoršené rozptylové podmínky. Průměrné denní koncentrace polétavého prachu v ovzduší (PM10) byly v sobotu ráno překročeny na několika měřicích stanicích. Nejvíce pak ve Věřňovicích na Karvinsku, kde to bylo 121 mikrogramů na metr krychlový, což je více než dvojnásobek povoleného imisního limitu, který je 50 mikrogramů na metr krychlový. Vyplývá to z informací zveřejněných Českým hydrometeorologickým ústavem (ČHMÚ).

Podle aktuálních hodinových koncentrací se situace v regionu ráno různila. Nejhůře na tom bylo právě Karvinsko a Ostravsko, kde meteorologové situaci označili jako špatnou.

Rozptylové podmínky budou podle předpovědi nepříznivé nebo mírně nepříznivé, přechodně dobré. Průměrné denní koncentrace PM10 se i nadále budou pohybovat kolem nebo nad hodnotou stanoveného imisního limitu.

„Vzhledem k tomu, že i přes víkend očekáváme teploty pod bodem mrazu, tak se ta situace o víkendu nijak zásadně zlepšovat nebude,“ uvedl meteorolog ČHMÚ Roman Volný.

Smogová situace se zlepší až na začátku příštího týdne. To by se mělo začít podle meteorologů i oteplovat.

Smog postihuje region hlavně na podzim a v zimě. Kvalitu ovzduší ovlivňuje nejen průmysl, ale i doprava a topení v domácnostech a podle odborníků také nečistoty, které do kraje míří ze sousedního Polska.