Volili jsme mezi spojeneckými zájmy a životy Čechů, říká Petr Pelikán o výměně Fajáda

Při vyjednávání o výměně pětice Čechů za Libanonce Alího Fajáda, jehož vydání žádaly Spojené státy, byly prioritou životy českých občanů. „Priorita byla, aby se čeští občané vrátili živí a v celku do vlasti,“ řekl v rozhovoru pro server Aktuálně.cz arabista a bratr ministra spravedlnosti Petr Pelikán, který před téměř dvěma lety výměnu vyjednal. Skutečnost, že Česko nemohlo Fajáda vydat Američanům, vnímá jako důstojnou prohru.

„Muselo se volit mezi životy českých občanů a mezi spojeneckými zájmy,“ uvedl. Prioritou byly životy Čechů a snažit se usmlouvat co nejmenší počet Libanonců, které Česko nevydá. „Nakonec se to usmlouvalo aspoň tak, že jeden z těch tří zlosynů byl vydán do USA,“ řekl Petr Pelikán pro Aktuálně.cz

Pelikán také uvedl, že jeho bratr, ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), ve vězení Fajádovi mobil nepůjčil. „Fajád z ministrova telefonu opravdu nevolal. To mohu říct stoprocentně,“ prohlásil. Reagoval tak na úterní informace Radiožurnálu, podle kterého ministr Fajáda ve vězení osobně navštívil a nechal ho volat ze svého mobilního telefonu.

Pravicoví politici Pelikánův postup kritizovali jako nestandardní či partyzánský. Ministr svůj postup nechtěl s ohledem na povahu případu komentovat. „Mohu pouze všechny ujistit, že všechny události jsou řádně zdokumentovány, ovšem tato dokumentace podléhá utajení,“ tlumočila jeho stanovisko mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová.

Petr Pelikán na kongresu Společně proti terorismu v lednu 2017
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

K vyjednávání o propuštění Čechů se Pelikán dostal jako nezávislý odborník. „Celý profesní život se pohybuju v prostředí Blízkého východu. Tudíž jsem si spíš cenil toho, že státní orgány včetně tajných služeb, mě přizvaly jako nezávislého konzultanta a mé rady braly na vědomí,“ řekl v rozhovoru. Svoji úlohu bere jako symbolickou a připadá mu „naprosto logické“, že vláda v podobných případech využije občany, kteří mají dané předpoklady a jsou v daném oboru odborníky. V minulosti se přihlásil například jako dobrovolník do války v Perském zálivu.

V Libanonu arabista jednal s prostředníky z libanonských státních orgánů. Únosy jsou podle něj v Libanonu časté. „Každou chvíli se tam něco podobného semele, takže se snaží dojednávat kompromisy a šetřit životy,“ dodal. Prostředník, se kterým Pelikán výměnu dojednával, předtím domluvil propuštění sedmi estonských cyklistů. Pelikán v rozhovoru přiznal, že v době výměny byl „nervózní jako pes“.

Pelikán také uvedl, že za svou konzultační roli nedostal zaplaceno. „Obávám se, že na tyhle služby nejsou nikde taxy,“ dodal. Před časem byl předvolán na policii k podání vysvětlení, protože byl podán podnět z Úřadu vlády kvůli úniku utajovaných informací. Na dotaz, zda byl seznámen s tím, že jde o utajovanou skutečnost, a zda něco podepisoval, odpověděl ne. „Nikdy jsem nechtěl, aby se to zveřejňovalo,“ poznamenal. 

Policie vyšetřování únosu Čechů v Libanonu odložila

Pětice Čechů zmizela v Libanonu v červenci 2015, propuštěni byli v únoru 2016. V den, kdy se vraceli do vlasti, byl z české vazby propuštěn Fajád. Ministr Pelikán totiž nevyhověl žádosti USA o jeho vydání, prý i s ohledem na zpravodajské informace. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) poté potvrdil, že podmínkou propuštění pěti unesených bylo to, aby Česko nevydalo zadržovaného Fajáda do USA. Libanonský soud ho později osvobodil.

Fajáda zadrželi čeští policisté spolu s Chálidem Marabím a Faouzim Jaberem v dubnu 2014. Spojené státy tvrdily, že muži chtěli prodat kokain a zbraně agentům amerického Národního úřadu pro kontrolu obchodu s drogami, kteří předstírali, že jsou členy kolumbijské teroristické organizace FARC. U Fajáda a Marabího ministr Pelikán vydání do USA zamítl, v případě Jabera z Pobřeží slonoviny rozhodl o vydání do USA.

V těchto dnech odložila Národní centrála proti organizovanému zločinu vyšetřování případu zmíněné pětice. Odůvodnila to nedostatkem informací, píše server Aktuálně.cz. „Dnes jsem dostal vyjádření, že se ten případ odkládá pro nedostatek informací,“ řekl unesený novinář Pavel Kofroň. Stejnou informaci měl i další z unesených, advokát Jan Švarc.