ČRo: Ministr Pelikán navštívil libanonského agenta tajně v cele. Půjčil mu i mobil

Události: Ministr Pelikán navštívil libanonského agenta v cele (zdroj: ČT24)

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) se podle Českého rozhlasu osobně angažoval v propuštění údajného agenta Alího Fajáda mnohem více, než se dosud vědělo. Radiožurnál zjistil, že Pelikán přišel za obchodníkem se zbraněmi do vězení a nechal ho zavolat i ze svého mobilního telefonu.

Fajád v cele čekal na rozhodnutí, zda ho Česko vydá do Spojených států, které ho vinily ze spolupráce s teroristy. Česko ho nakonec na pokyn Pelikána loni v únoru propustilo. Výměnou se domů vrátila pětice Čechů unesených v Libanonu.

Podle zjištění Českého rozhlasu Pelikán Fajáda krátce před propuštěním navštívil přímo ve vězení. Ministr to odmítl komentovat, dozorce pankrácké věznice ale pod podmínkou zachování anonymity průběh schůzky jasně popsal.

Kroupa: Fajád patří v šedé zóně mezi deset nejdůležitějších obchodníků se zbraněmi (zdroj: ČT24)

„Jednou ráno přišli pro Fajáda, že má nějakou návštěvu, bylo to tak kolem 6.20, taková nestandardní návštěva v tuhle dobu,“ vzpomínal dozorce. „Vrátil se do hodiny, a pak se pan Fajád pochlubil, že byl u pana ředitele, že tam za ním byl pan ministr spravedlnosti a že požádal pana ministra, zda si může zavolat a ten mu mobil poskytl a zavolal si,“ dodal.

Vzhledem k tomu, že informace iRozhlasu pocházejí z nedůvěryhodných zdrojů, nebudeme tuto záležitost komentovat.
Vězeňská služba ČR

Bývalý ministr spravedlnosti a europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09) považuje takový postup za neobvyklý a naprosto nestandardní. Nebývá podle něj zvykem, aby se ministr potkával s lidmi, o jejichž vydání rozhoduje. Rozhoduje většinou na základě písemných informací.

„Pokud by se přesto ministr chtěl potkat s takovou osobou, měl by být o schůzce učiněn záznam ve spise. Pokud schůzka byla tajná, ukazuje to, že rozhodování ministra není nestranné. Podle mého názoru je to velký průšvih a vznikají pochyby, proč ministr nevyšel vstříc žádosti USA o jeho vydání a Fajáda propustil,“ poznamenal Pospíšil. Podle právníků, které ČT oslovila, měl s podobnou návštěvou souhlasit žalobce nebo soudce.

Podle rozhlasu šel Pelikán do vězení za Fajádem nejspíš na vlastní pěst. Na jednáních vlády a bezpečnostní rady státu, kde se kauza řešila, se o tom nezmínil. „Mohu si snad dovolit říci, že to tam nikdy takto řečeno nebylo, ta informace tam podaná nebyla. Ministr to sice nevysvětlil nám, ale minimálně by to měl vysvětlit vyšetřovatelům. Skutečně bych si přál, aby se zjistilo, co se tehdy v Libanonu stalo,“ potvrzuje například ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Komu Fajád z Pelikánova telefonu volal, se také přesně neví. Zdroje z ministrova okolí tvrdí, že volal do Libanonu, kde dohadoval, kdo bude vyjednávat jeho výměnu za pětici unesených Čechů.

obrázek
Zdroj: ČT24
Ministr Pelikán řekl, že návštěva Fajáda byla řádně zdokumentovaná. Ano, s tím souhlasím. Jeho bratr Petr Pelikán rád fotí, takže jsem viděl fotografii Roberta Pelikána s Alí Fajádem v teplákové soupravě. Pak se vyfotil Petr Pelikán s Fajádem, ti už se objali.
Janek Kroupa
reportér Českého rozhlasu

„Já bych chtěl vědět, komu doopravdy volal. Velmi pravděpodobně to byl člověk, který měl přinejmenším linku k těm lidem, kteří fyzicky zorganizovali zmizení pěti Čechů,“ komentoval nové skutečnosti reportér Českého rozhlasu Janek Kroupa.

V pořadu Události, komentáře Kroupa dodal, že Fajád si mohl telefonovat s důstojníkem libanonské tajné služby, který už dříve prozradil, že je Fajád jeho podřízeným.

O Pelikánově návštěvě zřejmě nevěděla ani policie, která únos vyšetřovala. Radiožurnálu to potvrdil jeden z detektivů detailně obeznámený s vyšetřováním. Pro policii přitom mohlo jít o klíčovou informaci. Ve skutečnosti totiž Fajáda podezírala, že se na zosnování únosu podílel. Pokud byl schopen z vězení domluvit svou výměnu, zřejmě věděl, kdo za únosem stál. Zásadní důkaz ale policie kvůli ministrově mlčení nezískala.

S Pelikánem byl ve vězení i jeho bratr Petr. Server Aktuálně.cz v pondělí informoval, že arabista celou výměnu za pětici Čechů nejen vyjednal, ale vyčkával také v Bejrútu jako pojistka pro tamní vládu. To ale Petr Pelikán popřel: „Má role rozhodně nebyla klíčová a rozhodně jsem nesehrál roli pojistky.“ 

Pětice Čechů zmizela v Libanonu v červenci 2015. Česká strana vyjednávala o propuštění příslušníka Vojenského zpravodajství Martina Psíka, advokáta Jana Švarce, překladatele Adama Homsiho a novinářů Miroslava Dobeše a Pavla Kofroně. Propuštěni byli v únoru 2016. 

O vydání Alího Fajáda žádaly Česko Spojené státy, a to kvůli podezření, že obchodník se zbraněmi je napojený na teroristy. Po jeho předání Libanonu Washington Prahu kritizoval. „Rozhodně to nepovede ke zlepšení vzájemných vztahů,“ řekl v únoru 2016 mluvčí amerického ministerstva zahraničí John Kirby. Libanonský soud Fajáda osvobodil a Fajádova stopa se ztratila.

UK: Petr Pelikán rád fotí, návštěva Fajáda je proto dobře zdokumentovaná, říká reportér Kroupa (zdroj: ČT24)