Primátor Karviné chce kvůli křeslu poslance skončit. Někteří hejtmani si funkce ponechají

Do sněmovny se dostalo i šest hejtmanů a nyní řeší, zda se jedné z funkcí vzdát. Ivo Vondrák (ANO) z Moravskoslezského kraje a Jiří Běhounek (ČSSD) z Kraje Vysočina si chtějí nechat obě křesla. Podobně bude pravděpodobně postupovat i olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk (ANO). Naopak liberecký hejtman Martin Půta (STAN) se poslaneckého mandátu vzdá. Ponechat si pouze jednu funkci se rozhodl i primátor Karviné Tomáš Hanzel (ČSSD). Přednost dal ale mandátu poslance.

„Jsem rád za ten mandát, který jsem získal od voličů, a budu ho plnit na sto procent s tím, že se funkce primátora vzdám v okamžiku, kdy bude jasno o tom, jak bude uspořádána sněmovna a případná vláda,“ řekl Hanzel.

Domnívá se, že práce poslance i primátora je natolik náročná, že sloučit tyto dvě funkce dohromady je problematické. „Neodsuzuji to, ale pro sebe si myslím, že je dobré dělat pouze jednu věc,“ uvedl Hanzel. Dodal, že s kolegy ve vedení města zatím ještě neřešili, jak by mohla vypadat situace v Karviné po jeho odchodu.

Do sněmovny se dostalo i šest hejtmanů. Někteří si posty chtějí nechat (zdroj: ČT24)

Naopak hejtman Vondrák už před volbami avizoval, že v případě vstupu do sněmovny chce i nadále zůstat také na pozici hejtmana. V propojení funkcí totiž vidí výhody pro kraj.

Podle něj má na kraji kvalitní tým lidí a v kumulování funkcí tak nevidí větší problém. Hejtman je rovněž horkým kandidátem na případné křeslo ministra školství. Uvedl ale, že osobně tu ambici nemá a rád by zůstal právě hejtmanem.

„Politická jednání jsou teď náročná, nedovedu si představit, co se bude dít, takže nemůžu říct, že určitě to tak nebude, ale prioritou pro mě je pracovat pro kraj,“ řekl.

Jsem člověk, který se celý život snaží vytvořit tým a delegovat své pravomoci. Tohle není něco, co bych teď musel radikálně měnit. Samozřejmě ten tým se teď bude muset více dohodnout, přece jen tím, že jsem tady teď každý den, tak ty věci mohu operativně ovlivňovat.
Ivo Vondrák
moravskoslezský hejtman

Dříve byl Vondrák, který zastával pozici rektora Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava (VŠB-TUO), proti kumulaci funkcí. „Vždy jsem říkal, že po případném úspěchu v krajských volbám předám funkci rektora tak, ať je zajištěn její kvalitní výkon. Jsem proti kumulaci funkcí i platů,“ sdělil v průběhu loňské volby moravskoslezského hejtmana.

Kraj ovládá koalice ANO, ODS a lidovců a Vondrák nezastírá, že by se mu podobný model líbil i na celostátní úrovni. „Z mého pohledu je to samozřejmě varianta nejlepší, ale co se dohodne, to se dohodne samozřejmě mezi lídry jednotlivých politických stran,“ uvedl Vondrák. 

Stejně jako Vondrák uvažuje i sociální demokrat Jiří Běhounek. Obě funkce už dělal. „Jsem přesvědčený, že jsem prokázal, že ten souběh je možný,“ řekl České televizi. 

Opačný pól je hejtman Martin Půta (STAN), kterého na Liberecku voliči do sněmovny vykroužkovali ze 17. místa na kandidátce. Přesto se křesla poslance vzdá. „Mandát poslance a práce hejtmana podle mého názoru nejdou vykonávat současně. To bych musel jednu nebo druhou nebo obě činnosti dělat špatně, a to nechci,“ konstatoval. 

Okleštěk chce být i poslancem

Olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk, který byl zvolen poslancem za hnutí ANO, si ale stejně jako Vondrák a Běhounek zřejmě také nadále ponechá funkci hejtmana. Obě místa zastával i dosud. Zda však zůstane prvním mužem v kraji i po těchto parlamentních volbách, se dosud jasně nevyjádřil.

„Musím to nyní posoudit s kolegy. Ale preferenční hlasy, které mi lidé dali, mi říkají, že nemají problém s tím, co dělám. Musím to ale ještě zvážit. Dělám na obou dvou frontách, snažím se dělat maximálně a myslím si, že i ten výsledek je trochu odrazem. Kdyby lidé nebyli spokojeni s tím, co dělám a jaké funkce zastávám, tak by nám to asi spočítali a neměl bych preferenční hlasy,“ řekl hejtman Okleštěk s tím, že podle něj jsou výhody zastávat obě funkce obrovské. 

Když řeším jakákoliv témata, která se vztahují nad rámec kraje, není problém je řešit, zkušenosti ze sněmovny to posiluje. Na druhé straně mohu ve sněmovně použít i zkušenosti z kraje. Je to kombinace, která mi usnadňuje práci.
Ladislav Okleštěk
olomoucký hejtman

Do sněmovny byl zvolen také olomoucký primátor Antonín Staněk z ČSSD, který přeskočil lídra kandidátky Romana Váňu ze třetího místa. Vzhledem k tomu, že ČSSD skončila v kraji až na sedmém místě a získala pouze jeden mandát, bude tak kraj zastupovat za sociální demokraty pouze on.

Staněk již dříve řekl, že by obě dvě funkce v případě zvolení chtěl zvládnout až do nadcházejících komunálních voleb. Na svém názoru si trvá.

„Získal jsem silnou podporu v Olomouci a v Olomouckém kraji. Je to signál, že tu práci, kterou tady v Olomouci s kolegy na radnici děláme, tak ji děláme dobře. Tak jak to dokážou skloubit jiné profese, je zbytečné dělat taškařice se změnou primátora do konce volebního období, takže bych zůstal u toho,“ řekl primátor.

Rozhoduje se Petrtýl i Jermanová

Staronový poslanec a středočeský radní pro dopravu František Petrtýl (ANO) bude přemýšlet o tom, zda si obě funkce ponechá, nebo některou opustí. Podobné rozhodování čeká i hejtmanku Jaroslavu Pokornou Jermanovou, která se za ANO rovněž dostala do sněmovny.

Petrtýl uvedl, že zatím neměl čas na podobné úvahy, protože v rámci volební kampaně jezdil po městech a do voleb dal maximum. Poslancem byl již před volbami. 

Mohu přemýšlet, jestli to takhle zachovám (funkce poslance i radního, pozn. red.), nebo to změním. Neříkám, že o tom budu přemýšlet měsíc, ale trošku času si dám a budu o tom i diskutovat s ostatními.
František Petrtýl
poslanec a středočeský radní pro dopravu

Pokorná Jermanová o víkendu řekla, že zatím neví, jak s novou situací naloží a zda se například kvůli práci v dolní komoře vzdá funkce v čele kraje. Rozhodnout se chce během pár týdnů.

Jermanová připomněla, že prezident Miloš Zeman plánuje svolat zasedání sněmovny s využitím maximální třicetidenní lhůty, kterou mu ústava umožňuje. Má tedy na rozhodování dost času.

Ze současné krajské rady se dostal do sněmovny také náměstek pro cestovní ruch a bezpečnost Vít Rakušan (STAN), který je zároveň neuvolněným starostou Kolína. Už oznámil, že funkci na kraji nejpozději do konce roku opustí.

Další staronový poslanec a středočeský radní pro školství Jan Skopeček (ODS) míní, že lze obě funkce skloubit. Je ale připraven svou situaci přehodnotit podle toho, jaká bude jeho nová role ve sněmovně. Pokud by zjistil, že se jedné z funkcí nemůže věnovat na sto procent, pak by ji opustil. Je podle něj také otázkou, jak se bude vyvíjet situace v krajské koalici, kde se rozhořel spor mezi hnutím ANO a STAN.

ANO vyčítá radním za STAN Věslavu Michalikovi a Martinu Macháčkovi špatnou práci. Zástupci STAN uvedli, že jde o účelovou kritiku a za jejich zády se domlouvá nová koalice bez jejich účasti.