Moravskoslezský kraj má nového hejtmana. Stal se jím rektor Ivo Vondrák

Moravskoslezský kraj má nového hejtmana

Novým hejtmanem Moravskoslezského kraje byl na čtvrtečním ustavujícím zasedání zastupitelstva zvolen sedmapadesátiletý rektor Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava (VŠB-TUO) Ivo Vondrák (za ANO), který neměl protikandidáta. Hlasovalo pro něj 36 z 65 zastupitelů.

Moravskoslezský kraj povede koalice ANO, KDU-ČSL a ODS, která bude mít v pětašedesátičlenném zastupitelstvu převahu 36 hlasů. 

V jedenáctičlenné radě připadne vítěznému hnutí ANO šest míst, lidovcům tři a ODS v ní bude mít dva zástupce. Hejtman bude mít osm náměstků, tedy o jednoho více než dosud. Prvním náměstkem bude ředitel Charity ČR Lukáš Curylo (KDU-ČSL). Za lidovce bude náměstkem rovněž Jiří Navrátil, místostarosta Mořkova na Novojičínsku.

Náměstky za ANO budou Jaroslav Kania, který je kvestorem Slezské univerzity v Opavě, dále místostarosta Krnova na Bruntálsku Jan Krkoška, lékař Martin Gebauer a podnikatelka ve stavebnictví a strojírenství Jarmila Uvírová.

Za ODS bude náměstkem místostarosta Českého Těšína na Karvinsku Stanislav Folwarczny a místostarosta Klimkovic Jakub Unucka.

Dalšími členy rady pak budou podnikatelka v gastronomii Radomíra Vlčková (ANO) a starosta Českého Těšína Vít Slováček (KDU-ČSL). Programové prohlášení by koalice chtěla připravit do konce letošního roku.

ČSSD chtěla tajnou volbu

Sociální demokraté navrhli, aby volba nového vedení kraje byla provedena tajným hlasováním. Na tomto postupu se ale zastupitelé nedohodli. ČSSD oznámila, že s ohledem na skutečnost, že se plně neztotožňuje s personálním obsazením rady kraje, zdrží se při volbě nového vedení hlasování.

Když Ivo Vondrák přebíral hejtmanský řetěz, řekl, že podobný symbol funkce měl i na akademické půdě. „V mém životě se takový řetěz objevil několikrát. Dvakrát jako u děkana fakulty, dvakrát coby rektora univerzity. Musím říct, že jsem si toho vždy velmi vážil. Řetěz je symbolem, který má velkou váhu, váhu prestiže, řekl bych i váhu moci, ale především váhu zodpovědnosti,“ sdělil po svém zvolení Vondrák.

Dodal, že věří v týmovou práci, přesto, že v zastupitelstvu sedí zástupci různých stran s různými názory. 

  • Rektor Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava (VŠB-TUO) Ivo Vondrák (za ANO), už dříve oznámil, že pokud se stane hejtmanem, funkci na univerzitě opustí pravděpodobně v listopadu. Mluvčí univerzity Klára Janoušková uvedla, že v takovém případě bude z pozice rektora uvolněn od 11. listopadu. Ve funkci rektora ho zastoupí prorektor pro studium Petr Noskievič.
  • „Vždy jsem říkal, že po případném úspěchu v krajských volbám předám funkci rektora tak, ať je zajištěn její kvalitní výkon. Jsem proti kumulaci funkcí i platů,“ uvedl Vondrák.

V roli opozice nově budou zástupci ČSSD a KSČM, kteří kraj dosud vedli, a také Koalice SPD a SPO, která je v krajském zastupitelstvu novým subjektem.

Koaliční smlouvu podepsalo ANO s lidovci a ODS už 17. října. Původně se předpokládalo, že se ustavující zasedání zastupitelstva uskuteční už 1. listopadu. Nakonec bylo třeba termín posunout kvůli stížnostem na průběh voleb, které řešil Krajský soud v Ostravě. Obě stížnosti nakonec zamítl. 

V novém zastupitelstvu má ANO 22 mandátů, ČSSD obsadí 14 křesel, komunisté devět a lidovci osm. Po šesti zastupitelích má pak Koalice SPD a SPO a také ODS.