Zdravotní sestra z Rumburku zproštěná obžaloby z šesti vražd získá odškodné

Zdravotní sestra Věra Marešová, kterou soud zprostil obžaloby v případu údajných vražd šesti pacientů v rumburské nemocnicki, získá odškodnění za neprokázané obvinění. Ministerstvo spravedlnosti její žádosti o čtyři miliony korun vyhovělo částečně, sdělila mluvčí ministerstva Tereza Schejbalová. Podle Radiožurnálu dostane Marešová milion korun.

Marešová žádala dva miliony za újmu na zdraví a ztížené společenské uplatnění a 650 tisíc korun za vazbu. Ostatní částky se týkaly ušlé nemocenské, nákladů soudního řízení, ochrany osobnosti či proplacení penále, které Marešová dostala za nesplacení úvěrů. „O žádosti jsme rozhodli minulý týden a vyhověli jsme částečně,“ uvedla Schejbalová.

Marešová čelila obžalobě z vražd šesti pacientů v nemocnici v Rumburku. Vyšetřování odstartovalo úmrtí jedné pacientky. Policie Marešovou v létě 2014 obvinila nejprve z této vraždy, na základě znaleckého posudku pak z dalších pěti vražd. Podle státního zastupitelství pacienty zabíjela draslíkem.

Ústecký krajský soud Marešovou vloni v lednu obžaloby zprostil. Dospěl k závěru, že není prokázáno, že by se skutky vůbec staly. Jeho stanovisko následně pravomocně potvrdil Vrchní soud v Praze. 

Odškodňování stojí stát miliony

Ministerstvo spravedlnosti každoročně eviduje kvůli nezákonnému trestnímu stíhání, které zahrnuje i nezákonný pobyt ve vazbě, několik stovek až tisíc žádostí. Vyhoví však jen menšině z nich.

Nejvyšší soud (NS) v roce 2012 stanovil, že přiměřené odškodnění za vazbu činí orientačně 500 až 1500 korun za den. Podobná je situace ve věci odškodnění za dlouhé trestní řízení, přesná částka však není stanovena. Definována jsou i kritéria pro náhradu nemajetkové újmy způsobené nedůvodným trestním stíháním.

Jednu z nejvyšších částek, 5,95 milionu korun, získal od státu kurdský lékař a podnikatel Yekta Uzunoglu, který v polovině 90. let strávil 2,5 roku ve vazbě kvůli obviněním z údajných podvodů, přípravy vraždy a mučení. Trestně stíhán byl téměř 13 let, soudy jej ale nakonec zprostily všech obvinění.

Verdikt o milionovém odškodném padl i letos v květnu, kdy Městský soud v Praze pravomocně rozhodl, že stát musí mužům dříve označovaným jako Zádamského gang doplatit dohromady více než osm milionů korun a úroky z prodlení za nezákonnou vazbu a stíhání. Ministerstvo spravedlnosti už před letošním verdiktem údajným členům gangu na odškodnění celkově vyplatilo 4,3 milionu korun. 

Vydáno pod