Dalších 8 milionů korun za nálepku gangu. Stát doplatí údajné Zádamského skupině odškodnění

Stát musí mužům dříve označovaným jako Zádamského gang doplatit dohromady více než osm milionů korun a úroky z prodlení za nezákonnou vazbu a stíhání.

Verdikt odvolacího Městského soudu v Praze, který se požadavkem někdejších obviněných zabýval už potřetí, je pravomocný. Dvanáct mužů chtělo ještě dalších 30 milionů, tyto nároky však soud zamítl.

„Základ nároku (…) je zcela důvodný a po právu. Trestní stíhání skončilo až na výjimky zprošťujícím rozsudkem a někteří žalobci byli po dobu stíhání drženi ve vazbě. Na toto omezení osobní svobody je třeba s ohledem na výsledek trestního stíhání pohlížet jako na nezákonné,“ konstatoval člen odvolacího senátu Pavel Horňák.

Skupinu z Karlovarska justice v roce 2010 kvůli nedostatku důkazů pravomocně zprostila obžaloby ze zločinného spolčení, vydírání a dalších trestných činů. Obžaloba v medializované kauze tvrdila, že gang působil v západních Čechách od roku 1999 a že mu šéfoval Milan Zádamský.

  • Muži dříve označovaní jako Zádamského gang čelili obvinění z toho, že pod vedením Milana Zádamského nutili podnikatele v západních Čechách platit za poskytování „ochrany“. Pokud neuposlechli, ničili jim provozovny, napadali hosty a hrozili likvidací rodin vydíraných. Údajně také půjčovali peníze a násilím vymáhali jejich splacení i s vysokými úroky.
  • Pražský vrchní soud muže definitivně zprostil viny ze zločinného spolčení a vydírání v roce 2010. V roce 2015 jim soud přiznal 100 tisíc korun za nezákonné stíhání a oběma bratrům Zádamským navíc dalších 100 tisíc za negativní medializaci. Většina mužů také dostala maximální možnou sazbu za každý den strávený ve vazbě – 1500 korun. Dva verdikty o odškodném ale odvolací senát zrušil.
  • Skupina s tím ale nebyla spokojena a podala odvolání. Argumentovala mimo jiné tím, že soudkyně nepřihlédla k porušení presumpce neviny ze strany orgánů činných v trestním řízení, které například zveřejnily v televizi Nova speciální linky pro oběti a svědky činnosti Zádamského gangu. Proti rozsudku se odvolal také stát, který trvá na zamítnutí žaloby.
  • Milan Zádamský strávil ve vazbě 962 dní, jeho bratr 693. Sourozenci i ostatní osvobození muži zdůrazňují, že stát neodčinitelným způsobem poškodil jejich občanskou i profesní čest, když je po celé trestní stíhání označoval za organizovanou zločineckou skupinu a přirovnával k Berdychovu gangu.
  • Milan Zádamský se v jiném soudním řízení domáhá na státu i náhrady hmotné škody za údajné zmařené obchody po dobu svého obvinění. Částku vyčíslil na 71 milionů korun.

Muži prý nutili tamní podnikatele platit za poskytování „ochrany“ a zaměstnávat dosazené vyhazovače. V případě odporu podle obžaloby údajní gangsteři ničili provozovny, napadali hosty, hrozili likvidací dětí i celých rodin vydíraných. Skupina podle žalobců také lidem půjčovala peníze a násilím vymáhala jejich splacení i s vysokými úroky.

Ministerstvo spravedlnosti už v průběhu soudního sporu o odškodné vyplatilo mužům kolem Zádamského celkem 2,57 milionu korun. Soud jim však nyní přiznal dalších více než osm milionů, přičemž částka kvůli úrokům ještě významně naroste.

Milan Zádamský
Zdroj: Petr Eret/ČTK

Tři z mužů - Alan Treml, Dušan Oračko a Marek Pruckl - dostanou částku přesahující milion korun. Milanu Zádamskému soud určil dalších 875 000, jeho bratru Petrovi 726 000. I u ostatních mužů s výjimkou jediného dosahují přiznané částky statisícových hodnot.

Soud při stanovení výše jednotlivých částek přihlédl u vazby i u celého trestního stíhání k tomu, jak dlouho trvaly, jaké měly následky v osobní sféře konkrétního obviněného a jaká byla povaha trestní věci. Judikatura stanoví odškodné v rozsahu 500 až 1500 korun za každý den nezákonně strávený ve vazební cele. U odškodnění za trestní stíhání sazba neexistuje, soudy vycházejí z obdobných případů.

Většina z žalobců strávila ve vazbě stovky dní. Například Milan Zádamský tam pobyl 962 dní, celé jeho stíhání trvalo tři roky a jeden měsíc. Soud mu vypočtenou částku ještě zvýšil, protože prokázal, že mu vazba způsobila traumatickou stresovou poruchu a poruchy spánku. Na dalších požadovaných 13 milionů korun však Zádamský nedosáhl.

Vydáno pod