Čipování psů má být povinné. Boji proti množírnám to nepomůže, tvrdí kritici

Poslanci schválili novelu veterinárního zákona, která má od roku 2020 zavést povinné čipování psů. Povinnost opatřit svého mazlíčka čipem budou mít majitelé v době prvního očkování psa proti vzteklině, tedy kolem půl roku věku zvířete. Norma má také zdvojnásobit pokuty jednotlivcům za porušení veterinárních pravidel.

Změnu prosadil poslanecký zemědělský výbor ve spolupráci s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou (KDU-ČSL). Podle místopředsedy výboru Herberta Pavery z klubu TOP 09 a Starostové bude pro veterinární správu mnohem snazší při kontrolách zjistit, zda daný pes pochází z množírny. Kritici však už dříve upozorňovali na to, že množírny budou i nadále opouštět neočipovaná osmitýdenní štěňata.

V Česku je okolo 1,5 milionu psů, z nichž část už čip nosí. Pořizovací cena čipu se odvíjí od jeho typu, poslanci soudí, že se může pohybovat mezi 120 a 450 korunami. Soukromí veterináři si pak za čipování účtují přibližně 300 až 550 korun.

Útulky se budou povinně registrovat

Vládní novela počítá s tím, že útulky pro opuštěná zvířata budou nově povinně podléhat registraci kvůli zajištění veterinárního dozoru. Jan Zahradník (ODS) doporučil v novele navíc definovat útulky, aby pro ně bylo možné stanovit ještě další pravidla podzákonnými normami.

obrázek
Zdroj: ČT24

Na návrh Petra Kudely se až na 20 tisíc korun, potažmo až na 100 tisíc korun zvýší pokuty za porušení zákona podle druhu provinění. Poslanec zdvojnásobení výše pokut zdůvodnil tím, že se od roku 1999 nezměnily a měly by si zachovat represivní i preventivní charakter.

Jasno má být i v zabijačkách

Novela také povoluje možnost domácích porážek skotu mladšího šesti let. Na jednom hospodářství ale budou moci chovatelé ročně porazit jen tři kusy ve věku mezi dvěma až šesti lety.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Zkrátit se má rovněž nahlášení domácí porážky veterinářům z jednoho týdne na tři dny. Maso z telat budou moci kvůli vyššímu riziku kontaminace konzumovat pouze členové domácnosti chovatele.

Novela rovněž legalizuje stav, kdy si výslužku zabijačky odnášejí osoby blízké chovateli. Norma upravuje i prodej produktů z prvovýroby, doplňuje jej o prodej nutrií.