2+1 na dálnici rovná se velký problém. Kolony kvůli uzavírkám hrozí hlavně v červenci

Rozsáhlé červencové uzavírky by mohly přejít v klidnější srpen. Několik významných dopravních staveb by totiž mělo do poloviny prázdnin skončit. Další opravy naopak začnou až po prázdninách. Ministerstvo dopravy počítá s tím, že letos se budou opravy týkat zhruba 600 kilometrů. V minulých dvou letech šlo dohromady asi o tisíc kilometrů.

Jedno velké oddychnutí bylo možné již před začátkem prázdnin slyšet z jižní Moravy. Mezi Brnem a Vyškovem skončila poslední fáze mnohaleté rekonstrukce této části dálnice D1, která každé léto způsobovala dlouhé kolony a bolestná zdržení.

Na D8 i D11 jen jedním pruhem, ale jen v červenci

Další velká oddychnutí ale zazní až koncem července. Do té doby se musí řidiči smířit s řadou uzavírek. K nejproblematičtějším patří oprava dálnice D11 mezi 18. a 26. kilometrem. Jezdí se obousměrně v jednom jízdním pásu a přestože ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) ujistil, že „se budeme snažit držet na dálnicích 2+2“, v tomto případě to neplatí. „Dostali jsme se do režimu 2+1,“ přiznal generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Jan Kroupa.

Znamená to tedy, že se v jednom směru jezdí dvěma pruhy, v opačném však pouze jedním. Režim provozu se přitom průběžně mění podle přepravních proudů. Na D11 zůstane takto velké omezení do 22. července, práce na ní sice budou pokračovat i potom, ale již v plném počtu jízdních pruhů.

Ministr dopravy a ředitel ŘSD: Stavební sezona má o prázdninách boom (zdroj: ČT24)

Během srpna navíc počítá Ředitelství silnic a dálnic se zprovozněním D11 od jejího dosavadního konce u Praskačky na řádnou dálniční křižovatku v Hradci Králové.

Do poloviny prázdnin by mělo skončit i omezení na dálnici D8, kde je uzavřen jeden jízdní pás mezi 11. a 19. kilometrem a ani zde se neprojevila snaha o zachování čtyř jízdních pruhů.

Modernizace D1: Další úseky až po prázdninách

Červenec by měl být i posledním měsícem, kdy budou probíhat práce na jednom ze sedmi aktuálně modernizovaných úseků dálnice D1 mezi Prahou a Brnem. Plně průjezdný by měl být na přelomu července a srpna úsek Velká Bíteš – Devět křížů. V srpnu tak budou opravy pokračovat pouze na šesti dalších úsecích.

ŘSD sice ve svých materiálech uvádí, že chce během srpna zahájit práce na dalších dvou úsecích, ale podle Jana Kroupy to není tak žhavé. „Předpokládáme, že zahájíme v tomto roce, ale až po prázdninách,“ uvedl.

obrázek
Zdroj: ČT24

Během prázdnin bude hrozit zdržení na dálnici D1 hlavně ve chvílích, kdy budou dělníci přecházet do dalších fází oprav jednotlivých úseků. Tehdy hrozí krátkodobé uzavírky jízdních pruhů, které jinak na rozkopaných úsecích zůstávají v režimu 2+2. „Snažíme se, aby uzavírky probíhaly v časech, které nejsou špičkové,“ ujistil však šéf státních silničářů.

  • úsek 4, Ostředek (34. km) – Šternov (41. km): předpokládané dokončení v r. 2018
  • úsek 6, Psáře (49. km) – Soutice (56. km): předpokládané dokončení v listopadu
  • úsek 10, Hořice (75. km) – Koberovice (81. km): předpokládané dokončení v r. 2018
  • úsek 15, Jihlava (112. km) – Velký Beranov (119. km): předpokládané dokončení v r. 2018
  • úsek 18, Měřín (134. km) – Velké Meziříčí, západ (141. km): předpokládané dokončení v listopadu
  • úsek 20, Velké Meziříčí, východ (146. km) – Lhotka (153. km): předpokládané dokončení v r. 2018
  • úsek 22, Velká Bíteš (162. km) – Devět křížů (168. km): předpokládané dokončení na přelomu července a srpna
  • MOŽNÉ ZAHÁJENÍ KONCEM PRÁZDNIN:
  • úsek 2, Mirošovice (21. km) – Hvězdonice (29. km)
  • úsek 12, Humpolec (90. km) – Větrný Jeníkov (104. km)
  • zdroj: ŘSD

Nové opravy: D2, D5, Pražský okruh

I když zřejmě v srpnu nezačnou plánované opravy dalších úseků D1 a další během července skončí, některé jiné nové opravy během prázdnin vypuknou. ŘSD počítá s tím, že by se mohlo pustit do rekonstrukce dálnice D2 mezi 31. a 42. kilometrem, zřejmě se také posune na dálnici D8 na úsek bezprostředně u Prahy a v plánu jsou také práce na dálnici D5.

Začne také oprava Pražského okruhu na západě města mezi křižovatkami s dálnicemi D5 a D6. V Praze bude v létě i řada dalších uzavírek, které však nebude mít „na svědomí“ Ředitelství silnic a dálnic, nýbrž Technická správa komunikací hl. m. Prahy.

Městský radní pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD) již dříve ohlásil například opravu křižovatky U Bulhara, která se navíc dotkne i přilehlého úseku magistrály, či opravy v ulicích K Barrandovu nebo Patočkově.

Uzavírky významných ulic postihnou i další velká města, z hlediska státních silničářů figuruje na prvním místě Liberec, kde ŘSD opravuje silnici I/35. Kromě průtahu městem musí řidiči počítat i s omezením na celém úseku „pětatřicítky“ severně od Turnova i na odbočce na Jablonec nad Nisou (I/65) a také na silnici I/13, která vede z Liberce dále na Frýdlant.

Doprava v Liberci
Zdroj: ČT24

Jak ve středu připomněl ministr dopravy, řidiči, kteří pojedou po rozkopaných dálnicích na dovolenou, mají alespoň větší šanci na to, že je nezdrží skrumáže kamionů. Pro ně platí o prázdninách rozšířený zákaz jízdy.

„Rád bych připomenul, že na prázdniny náš zákon ukládá zákaz kamionů na dálnicích v pátek od 17 do 21, v sobotu od 7 do 13. Takže by měl být větší prostor na opravovaných dálnicích,“ upřesnil ministr Ťok. Celoročně navíc platí nedělní zákaz jízdy kamionů od 13 do 22 hodin.