Policejní prezidium: Svezení Kruliše bylo plněním služebních úkolů

Události: Policie tvrdí, že Krulišova jízda v BMW i8 byla podle předpisů (zdroj: ČT24)

Přítomností zástupce šéfa hradního protokolu Vladimíra Kruliše v policejním voze BMW i8 nebyly porušeny předpisy. Uvedlo to policejní prezidium. Auto za čtyři miliony havarovalo na konci května během předváděcí jízdy pro doprovod prezidenta Miloše Zemana v rámci jeho návštěvy Jihomoravského kraje. Prezentaci prezidium chápe jako „plnění služebních nebo pracovních úkolů“.

Legislativní odbor policejního prezidia dospěl k závěru, že jízda civilní osoby je obecně možná. Nařízení ministerstva sice říká, že „v dopravních prostředcích mohou být přepravováni jen příslušníci bezpečnostních sborů, zaměstnanci ministerstva a policie nebo osoby, jejichž přeprava souvisí s plněním služebních nebo pracovních úkolů“, to však podle prezidia zahrnuje i prezentaci techniky.

„Spektrum plněných zákonných úkolů je velmi široké a Policie České republiky při něm využívá prostředků represivního i preventivního charakteru, včetně prezentace techniky,“ uvádí Policejní prezidium České republiky.

Pan Kruliš byl na místě spolujezdce v tomto vozidle z důvodů prezentace naší techniky a my prezentaci jako takovou chápeme jako jeden z úkolů, který má Policie České republiky. Jsme přesvědčení o tom, že toto vysvětlení dokáže veřejnost uspokojit.
Josef Bocán
mluvčí policejního prezídia

Podle prezidia Kruliš o jízdu sám požádal. „Ředitel krajského ředitelství Jihomoravského kraje Leoš Tržil s praktickou ukázkou souhlasil za podmínky, že bude provedena až po ukončení oficiální části prezidentského programu, tedy po ukončení slavnostní večeře po 20. hodině z důvodu, aby nedošlo k ohrožení plnění úkolů v rámci programu prezidentské návštěvy,“ stojí v tiskové zprávě.

Hasiči zveřejnili fotografie

Případ prošetřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Součástí spisu jsou fotografie z místa nehody, které pořídil strážníci. Ti je původně nechtěli zveřejnit, nyní jich však několik veřejnosti poskytli.

„Dostali jsme souhlas ke zveřejnění fotografií, které nejsou důležité při šetření události,“ vysvětlil mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. Podle něj hasiči mají ještě další fotografie, které naopak jsou součástí spisu a zveřejněny proto být nemohou.

Počátkem června přitom Mikoška odůvodnil nezveřejnění snímků tím, že je standardem u každé nehody integrovaného záchranného systému, že se fotografie neprezentují. „Jde o kolegialitu, není to nic výjimečného. Neposkytujeme žádná fota z těchto nehod včetně této. Není to tím, že bychom u této nehody dostali nějaký pokyn fota neukazovat,“ řekl tehdy Mikoška.

Policisté dostanou další vůz

Podle fotografií hasičů i informací České televize jsou škody na voze značné. Úplně zničený je zadní a přední nárazník až po úroveň světel. Obě plastové části auta nevydržely náraz do břehu potoka. Aktivovalo se šest airbagů, dva hlavové a čtyři v palubní desce.

Vůz už má zpět společnost BMW. Její technici zjišťují další újmy včetně poškození nosného rámu auta. „Aktuálně se vůz nachází u našeho autorizovaného dealera na servisu. Čekáme na vyčíslení škody,“ potvrdil mluvčí BMW David Haidinger. Příští týden firma moravským policistům předá auto stejného typu.

Stav policisty se lepší

Kruliš doprovázel prezidenta Miloše Zemana na cestě po Jihomoravském kraji. Hybridní vůz za čtyři miliony korun, který měla policie půjčený, sjel do potoka v brněnských Chrlicích poté, co řidič kvůli mozkové příhodě nezvládl řízení.

Kruliš se podrobil operaci a již byl propuštěn do domácího léčení. Policista, který vůz řídil, zůstává v nemocnici. „V současné době už je zraněný policista hospitalizován na standardním oddělení a začal už rehabilitovat,“ informoval ředitel Fakultní nemocnice Brno Roman Kraus.

Šestatřicetiletý brněnský rodák vystudoval obor marketing a média na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně a spoluzakládal reklamní agenturu Studio reklamy, kterou tři roky řídil.

V roce 2009 se stal členem nově založené Strany práv občanů Zemanovci (SPOZ, dnes jen SPO), v letech 2013 až 2014 byl jejím místopředsedou. Neúspěšně kandidoval do sněmovny i krajského zastupitelstva a nyní coby řadový člen vede stranickou buňku ve Zlíně.

Po Zemanově boku se objevuje od prezidentské volby, byl manažerem petiční kampaně za jeho kandidaturu na prezidentský úřad a měl vztah se Zemanovou dcerou Kateřinou. V odboru hradního protokolu je od června 2014, od dubna 2015 je zástupcem ředitele odboru protokolu. Na starost má hlavně Zemanovy vnitrostátní cesty.

Na jedné z nich Kruliš nastoupil do hybridního vozu BMW za čtyři miliony korun, který policie převzala k testování. Vůz, ve kterém seděl s Krulišem i policista, havaroval a poničil se. Policie označila svezení Kruliše za plnění svých služebních úkolů.

Vladimír Kruliš
Zdroj: Václav Šálek/ČTK