Ke Krulišovi chce být prezident tolerantní, omlouvá ho láskou k rychlým vozům

UDÁLOSTI: Ministr vnitra, policisté i záchranáři odmítají, že by Vladimír Kruliš řídil havarované policejní BMW (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman odmítl spekulace, že by za volantem havarovaného policejního BMW seděl zástupce hradního protokolu Vladimír Kruliš. Že čtyřmilionový super-model řídil policista, potvrdila i jihomoravská záchranka. Že Kruliš ve vozidle byl, omlouvá prezident tím, že jako mladý člověk má rád rychlá auta, chce proto k němu být tolerantní. K nehodě došlo v pondělí večer na Brněnsku, oba muži skončili s těžkými zraněními v brněnské nemocnici. Případ vyšetřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Hybridní automobil od firmy Invelt měli jihomoravští policisté půjčený od půlky května na šest měsíců, nebo do ujetí dvaceti tisíc kilometrů. V jeho využívání ale nedokončili ani první načatý měsíc; v pondělí večer auto havarovalo u Chrlic na Brněnsku. Podle dostupných policejních informací „policista v důsledku náhlého vážného zdravotního stavu přestal ovládat vozidlo a vjel do potoka vedle silničního mostku.“

Prezident Miloš Zeman, jehož pracovník kanceláře utrpěl při nehodě zranění, uvedl, že je řidič v umělém spánku. „Doufejme, že se z toho dostane. Praskla mu jakási výduť v mozku a to je velmi nebezpečné onemocnění,“ přiblížil prezident. Vladimír Kruliš potom má dva zlomené obratle.

Komentátor Kundra: Kruliš se chová jako papaláš a prezident to schvaluje (zdroj: ČT24)

Policejní mluvčí Štěpánka Komárová původně uvedla, že k nehodě došlo při ukázce pořádané pro prezidenta Miloše Zemana, který je na jihu Moravy na tradičním krajském výjezdu. To ale sám Zeman popřel s tím, že si v době večerní nehody četl v posteli přehled tisku. Prezident zdůraznil, že necítí velkou lásku ke sportovním automobilům. „Takže není důvod, proč bych u toho byl,“ poznamenal. Policejní mluvčí podle něj lhala. Informaci nakonec dementovala i sama policie.

Nepochybně je to přiznání toho, že pan Kruliš se chová jako papaláš a na Hradě jsou tyto papalášské metody prezidentem tolerovány. Je zcela v pořádku, aby se mladý člověk, starý člověk nebo středního věku svezl, čím chce, kdy chce. Ale nechť se sváží ve svém soukromém autě nebo ať ho veze nějaká soukromá osoba. Policie České republiky tady není od toho, aby dělala taxi službu nebo aby tady bavila funkcionáře Pražského hradu.
Ondřej Kundra
komentátor Respektu

Auto samotné je podle informací České televize stále v Brně, pravděpodobně na dálničním oddělení v Chrlicích, kde bude k dispozici vyšetřovatelům GIBS. Zda bude možné je opravit a znovu dát k dispozici policii, vyhodnotí společnost, která vůz policii půjčila, až potom. Zatím nezná rozsah škod. Mluvčí českého zastoupení BMW David Haidinger však ujistil, že všechny škody uhradí pojišťovna. „Vůz je pochopitelně havarijně pojištěn,“ podotkl.

Řídil BMW Kruliš? Podle Chovance byl civilista na místě spolujezdce

Prezident Miloš Zeman řekl na závěr své návštěvy Jihomoravského kraje, že dává Krulišovu přítomnost v rychlém policejním autě do souvislosti s jeho možným zájmem o taková vozidla. Proto by byl ke svému úředníkovi tolerantní. „Dovedu u mladých lidí pochopit lásku k rychlým sportovním automobilům, i když sám tuto lásku jako starý člověk už nesdílím,“ uvedl.

Přítomnost Vladimíra Kruliše v havarovaném BMW i8 je problém mimo jiné proto, že v policejních vozidlech mohou jezdit podle nařízení ministerstva vnitra jen příslušníci bezpečnostních sborů, zaměstnanci ministerstva vnitra nebo osoby, jejichž přeprava souvisí s plněním pracovních úkolů. Upozornila na to i mluvčí policejního prezidia Ivana Nguyenová. Ministr vnitra Milan Chovanec je však mírnější. „Pokud ta jízda byla schválena krajským ředitelem, tak žádné zásadní vady nevidím,“ uvedl.

Že svezení Kruliše povolil jihomoravský policejní ředitel Leoš Tržil, tvrdí zdroje blízké Hradu, oficiálně ale jak Hrad, tak i jihomoravská policie mlčí. Její mluvčí pouze uvedla, že během jednání s prezidentovými lidmi „byla diskutována i současná policejní technika, po večeři byla mimořádně nabídnuta praktická ukázka vozu BMW i8“.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček případ coby privátní záležitost odmítl komentovat. Kvůli nejasnostem kolem nehody se ale začaly množit spekulace, zda automobil ve skutečnosti neřídil hradní úředník. Podle informací České televize nehodu na místě fotili přivolaní hasiči a pořízené fotografie museli na žádost policie na místě smazat. Později však vyšlo najevo, že hasiči fotografie mají, pouze je z kolegiality nezveřejní.

90' ČT24: Vyšetřování nehody policejního BMW (zdroj: ČT24)

Ministr vnitra Milan Chovanec sice nejprve řekl serveru Aktuálně.cz, že se zeptal policejního prezidenta Tomáše Tuhého „zda může vyloučit, jestli se neprohodili“ s tím, že Tuhý odpověděl, že „vyloučit nelze nic“. Současně však ministr zdůraznil: „Dle policejního prezidenta Tuhého byla civilní osoba vyprošťována ze sedadla spolujezdce. Pro mě je zásadní, aby cestující, policista i spolujezdec, byli zdraví.“

Šestatřicetiletý brněnský rodák vystudoval obor marketing a média na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně a spoluzakládal reklamní agenturu Studio reklamy, kterou tři roky řídil.

V roce 2009 se stal členem nově založené Strany práv občanů Zemanovci (SPOZ, dnes jen SPO), v letech 2013 až 2014 byl jejím místopředsedou. Neúspěšně kandidoval do sněmovny i krajského zastupitelstva a nyní coby řadový člen vede stranickou buňku ve Zlíně.

Po Zemanově boku se objevuje od prezidentské volby, byl manažerem petiční kampaně za jeho kandidaturu na prezidentský úřad a měl vztah se Zemanovou dcerou Kateřinou. V odboru hradního protokolu je od června 2014, od dubna 2015 je zástupcem ředitele odboru protokolu. Na starost má hlavně Zemanovy vnitrostátní cesty.

Na jedné z nich Kruliš nastoupil do hybridního vozu BMW za čtyři miliony korun, který policie převzala k testování. Vůz, ve kterém seděl s Krulišem i policista, havaroval a poničil se. Policie označila svezení Kruliše za plnění svých služebních úkolů.

Vladimír Kruliš
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Zeman i záchranáři: Řídil policista

Při debatě s obyvateli Kuřimi i Miloš Zeman odmítl, že by jeho člověk seděl za volantem; spekulace o Krulišově řízení označil za falešnou zprávu, takzvaný „fake“; obdobně reagoval i jeho mluvčí Ovčáček. „Policista po náhlé cévní mozkové příhodě v havarovaném autě s aktivovanými airbagy si prohodil místo s těžce zraněným?“ podivoval se na Twitteru.

Hradní verzi navíc potvrdila i jihomoravská záchranka. „Při pondělní dopravní nehodě ošetřovala Zdravotnická záchranná služba Jihomoravského kraje dva pacienty,“ informovali záchranáři na svém webu. „Jedním byl policista, který řídil vůz a u kterého byla diagnostikovaná cévní mozková příhoda. Spolujezdce posádka s podezřením na možné poranění páteře transportovala do traumacentra fakultní nemocnice v Bohunicích.“

Podle záchranářů to byl právě zástupce šéfa hradního protokolu, který má na starost organizaci Zemanových krajských výjezdů, kdo přivolal pomoc.

Až co řekne GIBS

Vzhledem k tomu, že hradní protokolář pravděpodobně neměl v autě co dělat ani jako spolujezdec, zabývá se již případem kontrolní orgán, Generální inspekce bezpečnostních sborů. Z vyjádření mluvčí Komárové vyplývá, že ukázku své techniky nabídla prezidentovi či jeho lidem sama policie.

Policie ale nechce nyní kvůli vyšetřování okolnosti nehody nijak komentovat. Obdobně se k případu staví i Chovanec s Tuhým, kteří chtějí počkat na výstup.

„Samozřejmě si počkáme na ty výsledky,“ řekl policejní prezident. Chovanec dodal, že k prošetřování byla přizvána i Policie ČR: „Není důvod cokoliv tajit a myslím si, že není potřeba o čemkoliv spekulovat. Je potřeba počkat na šetření, které na konci řekne, jak to přesně bylo.“ GIBS přitom předpokládá, že bude vyšetřovat dlouho, mlčení tak může trvat i několik měsíců.