Z nuly na sto za 4 sekundy. Policisté začali testovat hybridní BMW

Jihomoravští policisté začali testovat nové hybridní vozidlo BMW i8. Od německé automobilky ho mají zdarma zapůjčené na půl roku - nebo do doby, než s ním najedou 20 tisíc kilometrů. Využijí ho hlavně policisté z dálničního oddělení. Vůz sice nemá radar, dokáže ale zrychlit z nuly na 100 km/h za 4,4 sekundy.

„To auto je neobvyklé, budí respekt. Už z první cesty z předání auta v Praze do Brna vyplynulo, že řidiči, když to auto vidí, tak jednoduše řečeno předpisy dodržují,“ řekl policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Policie má vůz zapůjčený na šest měsíců, nebo do ujetí 20 tisíc kilometrů – podle toho, co nastane dřív. Policisté si chtějí především vyzkoušet, zda by hybridní technologie mohla vyhovovat jejich potřebám.

„S tím autem se bude jezdit normálně jako s každým jiným. Bude ve výkonu služby. Samozřejmě, že pro některé úkoly toto auto vhodné nebude, pro jiné bude naopak vhodnější. Dopředu víme, že s tímto vozem nebudeme jezdit po silnicích třetí třídy,“ uvedl.

Vůz sice bude sloužit na jižní Moravě, může se ale objevit i v sousedních regionech, tedy ve Zlínském či Olomouckém kraji nebo na Vysočině.

„Je to zbraň, je to velmi silné auto, proto do služby s tímto autem budou nasazováni pouze zkušení řidiči, co slouží s rychlými automobily typu Passat a Škoda Superb,“ doplnil policejní mluvčí.

BMW i8 je sportovním vozem, který kombinuje přeplňovaný zážehový tříválec 1,5 litru pohánějící kola zadní nápravy a elektromotor vpředu. Pohotovostní hmotnost je 1485 kilogramů. Z klidu na 100 km/h umí vůz zrychlit během 4,4 sekundy. V kombinovaném evropském cyklu měření spotřeby vykazuje 2,1 l/100 km, což odpovídá produkci 49 gramů CO2 na ujetý kilometr.