Zápisy do 1. tříd letos nově: Podle ministerstva by měl klesnout počet odkladů

Studio 6: Začaly zápisy do prvních tříd (zdroj: ČT24)

V pondělí začaly zápisy budoucích prvňáčků do základních škol. Zatímco dříve se konaly na přelomu ledna a února, letos poprvé jsou až v dubnu. Ministerstvo školství si od toho slibuje, že to přinese pokles žádostí o odklad. Podle odborníků totiž u nás o odklad žádá dlouhodobě příliš rodičů.

Letos musí přijít k zápisu všechny děti narozené od 1. září 2010 do 31. srpna 2011. Zhruba dvacet procent dětí se k němu chystá znovu, protože loni dostaly odklad. Ve výjimečných případech mohou rodiče zapsat i dítě, které by do školy nastupovalo už v pěti letech.

Podle odhadů ministerstva školství by letos mělo přijít k zápisu asi 138 tisíc dětí. Jejich počet zřejmě poprvé za deset let poklesne, loni se hlásilo zhruba 145 tisíc dětí.

Až do minulého roku se zápisy konaly vždy od poloviny ledna do poloviny února. Loňská novela zákona ale jejich termín posunula na měsíc duben. Zápisy potrvají do 30. dubna, přesný termín určují ředitelé jednotlivých škol. 

Ministerstvo si od posunutí termínů zápisů slibuje, že ubude počet žádostí o odklad povinné školní docházky. Odborníci totiž dlouhodobě upozorňují, že v Česku dostává odklad příliš mnoho dětí. Ten by přitom měl být jen výjimečným opatřením.

Někteří odborníci nový termín kritizují

Počet žádostí se ale dlouhodobě pohybuje kolem 10 procent. Každý rok o odklad stále žádají rodiče více než 16 tisíc dětí. Důvodem je hlavně školní nezralost. „U některých dětí pomůže měsíc, u některých pomůžou dva, ale u některých nepomůže ani rok,“ upozorňuje učitelka Blanka Špátová.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Jenže někteří odborníci upozorňují, že se tato snaha může minout účinkem. Letos poprvé totiž musí rodiče spolu se žádostí o odklad rovnou předkládat i posudek z pedagogicko-psychologické poradny. Ten bylo dříve možné podat až do konce května.

Podle psychologů je sice v pořádku záměr dopřát dětem více času, jenže na posouzení zralosti mohou chodit paradoxně ještě mladší děti než teď, a to právě kvůli posunutí termínů. „V době zápisu už musí rodič požádat o odklad školní docházky, takže dobrý úmysl, špatný výsledek,“ kritizoval už dříve dětský psycholog Petr Klíma.

K povinnému základnímu vzdělávání musejí své děti přihlásit rodiče. Ze zákona není nezbytné, aby se k zápisu dostavili spolu s dítětem. Jejich účast se ale doporučuje a více než čtyři pětiny škol ji loni požadovaly. Školy do 1. tříd přednostně přijímají děti, pro které je škola spádová. Další zájemce mohou školy seřadit podle předem vypsaných kritérií. Nejčastěji zohledňují vzdělávání staršího sourozence v téže škole.