Tejc končí s politikou. Na podzim už nebude kandidovat

Poslanec Jeroným Tejc (ČSSD) nebude kandidovat v letošních volbách do Poslanecké sněmovny. Nesouhlasí s některými názory znovuzvoleného vedení sociální demokracie. Fakticky tak odejde z aktivní politiky. Zůstane však řadovým členem ČSSD.

Tejc, který nyní šéfuje ústavně právnímu výboru, neuvažuje o tom, že by ve sněmovně působil v jiné straně než sociální demokracii. Po vypršení současného poslaneckého mandátu pak fakticky odejde Tejc z aktivní politiky.

Novinářům řekl, že vnímá silnou podporu v Brně a na jihu Moravy, kde ho okresy nominovaly na dvojku kandidátky za premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD). „Bylo by ale pokrytectvím, kdybych za současné situace přijal volitelné místo na kandidátce a vyměnil své názory za to, že budu další čtyři roky zasedat ve sněmovně,“ uvedl.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka uvedl po jednání předsednictva strany, které se zabývalo výběrem kandidátů na krajské lídry, že se s Tejcem do voleb počítalo: „Do jeho dnešního (pátečního) rozhodnutí se počítalo s tím, že bude kandidovat zhruba na tom druhém místě jihomoravské kandidátky.“

Tejcovo rozhodnutí Sobotku překvapilo, ale respektuje ho. „Oceňuji práci, kterou odvedl jako dlouholetý poslanec sociální demokracie při prosazování našeho programu, ať už v dobách, kdy jsme byli v opozici, nebo teď, když jsme ve vládě,“ dodal.

Po posledních volbách do sněmovny v říjnu 2013 byl Tejc účastníkem tajné schůzky některých členů vedení ČSSD s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech, po které se část vedení strany postavila proti předsedovi strany Bohuslavu Sobotkovi. Po takzvaném lánském puči, kdy se předsednictvo strany pokusilo odstavit Sobotku od vyjednávání o vládě, Sobotka svoji pozici uhájil a někteří účastníci schůzky přišli o funkce ve vedení strany či v parlamentu. Tejc opustil funkci předsedy poslaneckého klubu ČSSD.

Proti změnám daní i reorganizaci policie

Na nedávném sjezdu ČSSD v Brně uhájil funkci statutárního místopředsedy strany ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který tak porazil Jeronýma Tejce. Opakoval se tak scénář z roku 2015. Tomu pak nevyšla ani kandidatura mezi řadové místopředsedy. Spolu s jihočeským hejtmanem Jiřím Zimolou byl na sjezdu nejhlasitějším kritikem vedení.

Tejc podle svého názoru nabízel na sjezdu změnu. Kritizuje například změny daňových sazeb, s kterými ČSSD přišla. „Považuji za smysluplnější motivovat změnou daní úspěšné firmy k reinvestování jejich zisků v naší zemi a přimět je k vytváření dobře placených míst,“ uvedl. Připomněl i slib změnit církevní restituce či svůj nesouhlas s loňskou policejní reorganizací.

Současné vedení podle Tejce neovlivní ČSSD jen do letošních voleb, ale na dlouhé roky dopředu. „Do politiky jsem šel proto, abych věci měnil. Současná situace v ČSSD a rozhodnutí sjezdu mi však tuto možnost nedává,“ uvedl.

Den říjnových voleb tak bude fakticky dnem Tejcova odchodu z politiky. „I když se to bude možná některým kariérním politikům zdát nepochopitelné – odejít nemusím, ale chci,“ řekl. Na dotaz ČTK Tejc upřesnil, že dokončí svůj mandát jako člen nejužšího vedení v Jihomoravském kraji, pak ale nebude usilovat o žádné funkce a v ČSSD bude pouze řadovým členem.

  • Narodil se 23. srpna 1977 v Brně. Studoval na Právnické fakultě Masarykovy univerzity v Brně, v roce 2004 získal titul JUDr.
  • V letech 2000 až 2001 byl poslaneckým asistentem. Následně byl advokátním koncipientem a od roku 2005 advokátem se specializací zejména na obchodní, občanské a trestní právo. Od roku 2012 má však na vlastní žádost pozastaven výkon advokacie.
  • V letech 2002 až 2006 byl členem městského zastupitelstva v Brně. Posléze se pohyboval v celostátní politice. V dolní parlamentní komoře zasedá od června 2006. Do ČSSD vstoupil v roce 1997, od roku 2004 do listopadu 2011 byl předsedou brněnské organizace strany, v letech 2001–2002 byl místopředsedou jihomoravské krajské ČSSD.
Vydáno pod