Jeroným Tejc doufal v návrat, stal se dvojitým poraženým

Pokud skýtal volební sjezd ČSSD potenciální napětí a překvapení, byl to souboj o post prvního místopředsedy. Utkali se v něm totiž dva muži, jejichž osudy se začaly výrazně rozcházet po proslulé lánské schůzce z podzimu 2013 – Milan Chovanec a Jeroným Tejc.

Jakkoliv však během dne v kuloárech zaznívaly náznaky možného překvapení v podobě vítězství Tejce nad „Sobotkovým“ mužem Chovancem, k žádnému nedošlo. Jeroným Tejc, jehož propagační brožury dokonce ráno přistály na stolech účastníků sjezdu, prohrál. A to dokonce dvakrát, neuspěl totiž ani v klání o posty řadových místopředsedů strany, do kterého se zapojil po prohře ve volbě stranické dvojky.

„Aktuální nálada v sociální demokracii je taková, že sjezd jako celek nechce do voleb žádné podstatné změny,“ komentoval výsledky Tejc. Udělal prý co chtěl, řekl jasně svůj názor, jak by měla sociální demokracie postupovat, a právě on dle svého názoru nabídl změnu.

„Neochota vedení přiznat vlastní chyby po opakovaně prohraných volbách mě donutila pojmenovat věci bez obalu,“ obracel se v kandidátském projevu ke svým spolustraníkům, když je žádal o podporu ve volbě prvního místopředsedy. Kritizoval také ještě před hlasováním dohody o vzájemné podpoře. Marně. Za Chovancem zaostal o 99 hlasů.

Následně, se slovy že si zákulisně hlasy předem nesháněl, připustil, že ho tato taktika mohla o část podpory připravit. „Jsem přesvědčen, že kdyby mě volila celá jižní Morava, zvolen bych byl,“ zamýšlel se šéf sněmovního ústavně právního výboru. „Tak se nestalo, ale není můj problém, že jižní Morava mohla mít dva zástupce,“ dodal. Stojí si ale prý za tím, že politika se má dělat tak, že se předstoupí před lidi bez dohod, „protože ve volbách nám žádné dohody nepomohou.“

O několik hodin později se, přes předchozí váhání, Tejc zúčastnil i volby řadových místopředsedů – a opět neúspěšně. Politikovi, který před několika lety patřil k nejvlivnějším lidem v sociální demokracii se tak nepodařil comeback po pádu způsobeném prozrazenou schůzkou s prezidentem Zemanem po volbách v roce 2013.

V cestě zpět mu zabránil mimo jiné Milan Chovanec, jeden z lánských „spolucestujích“, který se však , na rozdíl od Tejce, záhy kál a stal se jedním z klíčových Sobotkových lidí. A také ministrem vnitra vznikající vlády, což byl post, na který si před volbami myslel právě Tejc.

Sám Chovanec předpokládá, že stranický souboj mezi ním a Tejcem zůstane na sjezdu a oba politici budou nadále profesionálně fungovat. „Spolupracujeme téměř na denní bázi při přípravě zákonů, je předsedou ústavně právního výboru, to je velmi vysoká funkce v poslanecké sněmovně,“ připomněl ministr vnitra.

„Rozdali jsme si to na sjezdu a zítra spolu budeme dál řešit věci ve prospěch České republiky. Já s tím nemám žádný problém, je potřeba překročit nějaké osobní animozity a jít dál.“