Čech, který se chtěl přidat k Islámskému státu, dostal tři a čtvrt roku vězení

Události: První Čech odsouzen za snahu přidat se k tzv. Islámskému státu (zdroj: ČT24)

Krajský soud v Plzni vyměřil Janu Silovskému, který se chtěl loni přidat k Islámskému státu, tři a čtvrt roku vězení. Zároveň mu uložil ochranné ambulantní psychiatrické léčení. Původně mu hrozilo až 20 let vězení, případně i doživotí. Rozsudek není pravomocný, obžalovaný se na místě odvolal, žalobce si ponechal lhůtu. Případ tak půjde k Vrchnímu soudu.

Dvaadvacetiletý Silovský je prvním Čechem souzeným za to, že se chtěl v Sýrii přidat k teroristické organizaci. „Chtěl jsem jen říci, že je mi líto, že jsem se pokusil do Sýrie odjet. Znova bych se o to už nepokoušel,“ řekl ve své závěrečné řeči.

Ještě v lednu by mu hrozilo 12 až 20 let vězení nebo výjimečný trest za přípravu terorismu. Státní zástupce Jakub Kubias navrhl, aby se jednání Silovského posuzovalo podle nově platného doplnění trestního zákoníku jako podpora a propagace terorismu ve stadiu přípravy, kde hrozí trest 3 až 12 let vězení.

„Pokud je novější právní úprava příznivější pro obžalovaného, je potřeba použít novější právní úpravy,“ vysvětluje mluvčí Krajského soudu v Plzni David Ungr.

O radikalizaci Čechů s Josefem Krausem z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity (zdroj: ČT24)

Žalobce navrhoval čtyřleté vězení a zároveň to, aby soud uložil Silovskému ambulantní ochranné psychiatrické léčení. V navrhované kvalifikaci obžalovanému polehčuje jeho bezúhonnost, doznání a až o 85 procent snížené ovládací schopnosti dané jeho schizoidní poruchou osobnosti. 

„Po zhodnocení důkazů jsem toho názoru, že žalovaný skutek byl plně prokázán,“ konstatoval žalobce. Připomněl, že Silovský se už v přípravném líčení doznal. Uvedl, že ho zajímalo náboženství, koupil si ke studiu bibli a korán. Potvrdil také, že si koupil letenky a že věděl, že bojovat za IS je trestné. Vyjádřil sympatie k záměru vytvořit jednotný chalífát. Způsoby, kterými toho chtějí islamisté dosáhnout, ale považoval za kruté.

Hlavním důkazem bylo podrobné doznání

V jednání se podle soudce Martina Kantora podařilo prokázat, že Silovský skutek spáchal. „Zcela zásadním, stěžejním a jediným přímým důkazem bylo velmi podrobné detailní doznání obžalovaného, zejména z přípravného řízení,“ konstatoval soudce.

Většinu výpovědi z policie popsal obžalovaný i u soudu, pouze zpochybnil, že se chtěl v Sýrii po absolvování bojového výcviku zapojit do bojových akcí bojovníků IS. „To se snažil u hlavního líčení zpochybňovat, nečinil tak způsobem příliš přesvědčivým, při doplňujících dotazech připustil nakonec, že by výcvik zřejmě absolvoval a asi by se zapojil do bojů,“ uvedl předseda senátu. Silovský soudu řekl, že nejel do Sýrie zabíjet, ale nechat se tam zabít.

Soudce připustil, že bez detailního a podrobného doznání, s jakým se soudy setkávají zřídka, by zřejmě Silovského nemohl odsoudit. „Nebyl by žádný přímý důkaz, existovaly by pouze nepřímé důkazy, které netvoří ucelený řetězec,“ uvedl soudce Kantor. 

S ohledem na submisivnost a dispozice k tomu být šikanován, rozhodl soud o mírnějším typu věznice, kde budou zřejmě lepší podmínky pro nápravu a terapii obžalovaného. 

Silovského matka Dana ale s trestem nesouhlasí. „Výše trestu je až příliš vysoká, nesouhlasím s tím. Ten kluk ublížil sám sobě, jsem přesvědčená, že by neublížil nikomu jinému. Sedm měsíců ve vazbě je až příliš vysoký trest, počítala jsem s tím, že si ho odvezu domů,“ řekla po vynesení rozsudku.

Vazbu prý její syn snáší velmi špatně. Soud ale žádost obhajoby na propuštění zamítl a ve vazbě tak zřejmě zůstane až do doby, než o jeho odvolání rozhodne Vrchní soud. 

Obhajoba žádala další posouzení duševního stavu

V prvních dvou dnech jednání soud před dvěma týdny provedl všechny dosud navržené důkazy – vyslechl Silovského, jeho matku, znalce z oboru psychologie a psychiatrie a kybernetiky a shrnul listinné důkazy. Promítl i propagandistická a náborová videa islamistů, která měl Silovský stažená v mobilu.

Dnes obhajoba navrhla vypracování nových posudků z psychologie a psychiatrie, senát to ale zamítl jako nadbytečné. Obhajoba chtěla, aby znalci důkladněji posoudili Silovského duševní stav a zjistili, zda netrpí autismem nebo jeho nějakou formou a jak by takové onemocnění ovlivnilo jeho chování a jednání. Podle soudu i žalobce se ale touto otázkou znalci už zabývali a autismus u obžalovaného nezjistili. Obhajoba navrhla zproštění obžaloby, případně podmíněný trest a ambulantní psychiatrické léčení. 

Silovský se přistěhoval s rodinou do Spáleného Poříčí na severu Plzeňska před sedmi lety. Sousedé ho vnímali spíš jako nenápadného mladíka. O to víc je překvapilo, když si pro něj přijela policie. „Neměl ani žádné kamarády, měl jenom počítač a to mu stačilo,“ řekla jejich sousedka.

Silovského loni zadržela turecká policie na letišti v Istanbulu s jednosměrnou letenkou na vnitrostátní let do města Gaziantep poblíž syrských hranic. Odtud měl přes internet objednané auto, se kterým chtěl odjet do syrského města Džarábulus a tam se připojit k IS. Tureckým policistům se k tomu přiznal a ti ho pak poslali do Česka.