Policie podezřívá prvního Čecha ze spolupráce s Islámským státem

Policie podezřívá prvního Čecha ze spolupráce s teroristy z takzvaného Islámského státu (IS). V pondělním vydání o tom informuje týdeník Respekt. Muže zadržely turecké bezpečnostní složky letos v lednu na jednom z tamních mezinárodních letišť. U sebe měl mít letenku do Sýrie a ve výpovědích následně přiznal, že se k islamistům chtěl přidat.

Turečtí policisté muže vrátili do Česka a zároveň informovali své české kolegy. Případ řeší extremistické oddělení Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Muž je ve vazbě a hrozí mu trest od tří do dvanácti let vězení.

„O vazbě bylo rozhodnuto nedávno. Důvodem byla obava z pokračování trestné činnosti a možnost útěku,“ uvedla místopředsedkyně Okresního soudu Plzeň-jih Simona Kuboušková.

Proč chtěl muž přejít k IS, není zatím jasné. Týdeník jeho identitu zná, kvůli rané fázi vyšetřování a jeho rodině se ale redakce rozhodla ji nezveřejnit. Stejným uživatelským jménem, které muž používá na Twitteru, byla jako oblíbené položky v minulosti označena videa propagující džihádisty, uvedl pouze.

Do Sýrie odešlo přes 20 tisíc bojovníků ze zahraničí

Od začátku občanské války v Sýrii do země odešlo přes 20 tisíc bojovníků ze zahraničí. Přes čtyři tisíce z nich jsou Evropané a Američané – nejčastěji z Belgie, Francie, Německa a Velké Británie. Více než tisícovka z nich se dosud do Evropy vrátila a někteří se pak podíleli na teroristických akcích. Europol jich loni evidoval asi dvě stovky, většina z nich byla zmařených.

Do Sýrie se dvakrát pokoušel dostat i jeden z atentátníků, kteří 26. července zavraždili ve Francii kněze a zranili další čtyři lidi. Strávil za to deset měsíců ve vazbě. Nakonec byl propuštěn s podmínkou, že jeho pohyb bude monitorován elektronickým náramkem.