Oslavy vzniku Československa budou nejvyhrocenější za poslední roky

V neobvykle napjaté atmosféře se ponese 98. výročí vzniku samostatného československého státu. Kvůli sporu kolem vyznamenání Jiřího Bradyho se večerní slavnosti na Pražském hradě nezúčastní řada pozvaných včetně několika ministrů. Již tradičně nepřijde ani většina rektorů vysokých škol na protest proti tomu, že prezident nepozval hlavu Masarykovy univerzity. Letošní 28. říjen tak zažije alternativní připomenutí státního svátku na Staroměstském i Hradčanském náměstí.

Spor se letos vede především kvůli Jiřímu Bradymu, který tvrdí, že mu Hrad slíbil vyznamenání, ale nakonec ho nedostane. Jeho příbuzný, ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), obvinil prezidenta Miloše Zemana, že podmínil udělení vyznamenání zrušením schůzky ministra s tibetským duchovním dalajlamou. Hrad souvislost odmítl.

Prezidentův postup považuje řada politiků a veřejných činitelů za nemorální. Někteří kritici hlavy státu se proto nezúčastní předávání vyznamenání na Pražském hradě. Nepřijde ani většina rektorů vysokých škol. Ti svou účast odmítli nebo se omluvili kvůli tomu, že Miloš Zeman navázal na minulé roky a nepozval rektora Masarykovy univerzity Mikuláše Beka.

Ti, kdo odřekli účast na Pražském hradě, se vydají na Staroměstské náměstí. Přijít by měl i Jiří Brady, který také dostane ocenění, místo Řádu T. G. Masaryka to však bude Medaile Univerzity Palackého.

Zúčastnit by se měl třeba místopředseda sněmovny a šéf STAN Petr Gazdík, ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) a ministr kultury Daniel Herman. Účastníci poté vyrazí na pochod na Hradčanské náměstí.

Připomínka vzniku Československa ale neproběhne jen na dvou místech. Různé akce jsou naplánovány v městech a obcích po celé zemi. Ani v Praze se oficiální oslavy neomezí pouze na Pražský hrad.

Začnou na Vítkově, kde se sejdou přední ústavní činitelé včetně prezidenta Miloše Zemana a premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), projev chce přednést i bývalý prezident Václav Klaus.

Během dne také zástupci prezidentské kanceláře položí květiny k soše Tomáše Garrigua Masaryka. Na Hradčanském náměstí se sejdou také rektoři a přísahat na něm budou noví vojáci. Po poledni pak hlava státu povýší generály.

Povyšování však přináší další kontroverzi.  Prezident podle agentury ČTK odmítl vládní návrh na povýšení šéfa Vězeňské služby Petra Dohnala i jeho náměstka Simona Michailidise. Agentura uvedla, že odmítnutí souvisí s krokem ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO), který kritizoval pročínské prohlášení nejvyšších ústavních činitelů vydané v souvislosti s návštěvou dalajlamy.

I přes neúčast některých pozvaných zamíří večer do Vladislavského sálu většina českých politiků i dalších hostů. Někteří z nich svou účast na ceremoniálu zdůvodnili tím, že chtějí vzdát čest oceněným. Těch by mělo být asi třicet.

Hrad tradičně jména oceněných nezveřejňuje. Prezident ale v září naznačil, že předá medaili Jiřímu Nesázalovi, který loni zakročil proti střelci v uherskobrodské restauraci. Ocenění udělí také divadelnímu režisérovi a herci Janu Kačerovi a zpěváku Danielu Hůlkovi. Podle informací médií bude mezi oceněnými rovněž ředitel Budějovického Budvaru Jiří Boček nebo in memoriam ekonom a politik Valtr Komárek.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) naznačil, že by mezi vyznamenanými měl být jeden „z našich nejúctyhodnějších veteránů“. Lidové noviny před časem uvedly, že by oceněným veteránem měl být hrdina z druhé světové války Jaroslav Klemeš. Uvedly také stíhací eso Karla Kuttelwaschera, novodobého veterána Pavla Budinského, rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou nebo velvyslankyni v Sýrii Evu Filipi.

  • 10:00 Rektoři vysokých škol, kteří se večer nezúčastní udílení vyznamenání na
    Pražském hradě, si připomenou státní svátek 28. října u sochy T. G. Masaryka na
    Hradčanském náměstí.
  • 10:30 pietní akt u Národního památníku na Vítkově za účasti ústavních činitelů
  • 12:30 přísaha vojáků na Hradčanském náměstí
  • 13:45 jmenování nových generálů na Pražském hradě
  • 18:30 Proběhne oslava 28. října svolaná jako alternativa k oficiálním oslavám na Pražském hradě. Mezi 19:00 a 20:00 předá rektor Univerzity Palackého Jaroslav Miller Jiřímu Bradymu Medaili Univerzity Palackého.
  • 20:00 udílení státních vyznamenání na Pražském hradě
  • 20:00 pochod k soše T. G. Masaryka na Hradčanském náměstí po skončení akce na
    Staroměstském náměstí