Hradních oslav 28. října se nezúčastní pravice ani lidovci. Premiér ano

Seznam politiků, kteří chtějí bojkotovat hradní ceremoniál k oslavám 28. října, se rozrůstá. Nově se ho nezúčastní lidovečtí poslanci a senátoři a účast odmítli i zástupci opozičních stran TOP 09 a ODS. Na Hrad by naopak podle doporučení měli dorazit ministři a poslanci za hnutí ANO. ČSSD žádná doporučení nevydala, premiér a předseda strany Bohuslav Sobotka se však oslav zúčastní a totéž očekává od většiny spolustraníků. Komunističtí poslanci pak dostali doporučení, aby se neúčastnili alternativních oslav. Jednu z nich pořádá předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík na Staroměstském náměstí.

„Poslanci a senátoři se rozhodli svobodně nejít, je to jejich osobní rozhodnutí,“ uvedl na brífinku předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Zdůraznil přitom, že nelze odsuzovat nikoho z lidí, kteří se oslav na Pražském hradě zúčastní.

„Nemůžu přehlédnout, jak se silnými tlaky přes Hrad prosazují politické zájmy Číny ovlivnit naši vlastní politickou dynamiku. To je pro mě bezpečnostní riziko úplně první třídy,“ vysvětlil v pořadu Události, komentáře poslanec Ivan Gabal (KDU-ČSL), proč na ceremoniál nepůjde.

Bělobrádek si chce připomenout státní svátek na Vítkově, který je podle něj symbolickým místem pro vznik Československa. Lidé v menších obcích si podle něj mohou svátek připomenout u památníků obětem první světové války.

Plně chápu ty, kteří uznají důvody, pro které na Pražský hrad jít, protože tam bude oceněna řada osobností, kteří si ocenění zaslouží.
Daniel Herman

Předseda lidovců také uvítal návrh, který zmínil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček, že by Brady mohl dostat státní vyznamenání při jiné vhodné příležitosti. Bělobrádek to označil za rozumné. „Jsem přesvědčen, že by i premiér České republiky měl zvážit, zda neudělí panu Bradymu medaili Karla Kramáře. Myslím si, že by to bylo důstojné,“ řekl. Krátce na to premiér Sobotka skutečně oznámil, že udělí Bradymu medaili Karla Kramáře. 

Kalousek: Postoj TOP 09 není jen kvůli kauze Brady

Podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska dělá prezident Miloš Zeman všechno pro to, aby byly oslavy na Hradě stejně nedůstojné jako loni. Postoj TOP 09 není podle něj motivován jen děním kolem udělení či neudělení ocenění Jiřímu Bradymu. „Důvod neúčasti je širší,“ uvedl. Připomenul, že loni ceremoniál ve Vladislavském sále vyvolal rozhořčení kvůli ocenění někdejšího komunistického ministra Miroslava Tomana.

Podle Kalouska prezident má výsostné právo rozhodnout o tom, koho ocení. „Ale předpokládá se ve svobodné demokratické zemi, že to výsostné právo bude respektovat vývoj této země, nikoli že ho bude negovat. Například (u loňského) vyznamenání místopředsedy Štrougalovy vlády se domníváme, že to bylo přivlastnění státního svátku k vlastním názorům, nikoli k oslavě státního svátku svobodné země,“ kritizoval předseda TOP 09.

„Abychom odkaz 28. října uctili, položíme v pátek v 11:00 kytici k soše Tomáše Garrigua Masaryka na Hradčanském náměstí,“ dodal po zasedání poslaneckého klubu.

Hrad tak ztratil svou pověst, že po tom, co se v poslední době stalo, bych se zarděl hanbou a studem, kdybych tam šel.
Karel Schwarzenberg

Podle Fialy se prezident už několik let chová ke svátku neuctivě

Na Hradě nebudou ani poslanci ODS, podle předsedy strany Petra Fialy se tak rozhodl každý z poslanců: „My jsme je k tomu nemuseli vyzývat, oni se tak rozhodli každý individuálně a všichni stejně,“ řekl Fiala. Podle něj se prezident už několik let chová ke státnímu svátku neuctivě.

Připomněl, že prezident na oslavy nezval některé rektory vysokých škol a že státní vyznamenání dostal i komunistický ministr Miroslav Toman, jenž působil v 80. letech ve vládě Lubomíra Štrougala. „Bohužel toto snižování oslav ze strany prezidenta republiky dosáhlo rozměru, který jsem si ani ve své fantazii nedovedl představit,“ řekl v souvislosti s letošním rokem.

Ve spojitosti s neudělením vyznamenání Bradymu kritizoval Fiala lidský rozměr celé aféry. „Nemůže se stát a jeho představitelé chovat tak, že zavolají člověku, kterému je 88 let, který trpěl za druhé světové války, který se celý život snaží šířit myšlenky lidskosti a humanity, zavolat mu, že dostane vysoké státní vyznamenání od své vlasti, kterou musel opustit, aby mu pak po několika dnech bylo řečeno, že to nedostane, protože jeho synovec se nějak politicky chová,“ dodal Fiala.

Akademici na Hradě také nebudou

Stejně jako vloni se ceremoniálu ani letos nezúčastní rektoři většiny vysokých škol. Reagovali tak na skutečnost, že Hrad na slavnost v minulosti nepozval dva z nich, kteří měli s prezidentem Zemanem spory.

Ze stejného důvodu se oslav nezúčastní ani předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš. Omluvil se ještě před tím, než vypukla kauza s nevyznamenáním Jiřího Bradyho. „Musím se přiznat, že kdybych uvažoval o tom, zda půjdu, a pozoruju tu situaci, tak bych se omluvil také i teď,“ poznamenal. Akademie věd položí v den státního svátku kytici k Masarykovu pomníku na Hradčanském náměstí.

obrázek
Zdroj: ČT24

ANO doporučilo ministrům i poslancům účast na Hradě

Poslanci a ministři hnutí ANO mají doporučení, aby se zúčastnili oslav státního svátku 28. října na Pražském hradě. Rozhodnutí, zda se hradních oslav účastnit, je ale na každém z nich. „Co se týká oslavy státního svátku, po dlouhé debatě vedení klubu i hnutí doporučilo poslancům a ministrům, aby se zúčastnili oslav svátku,“ uvedl šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

„Jedná se o státní svátek naší země, kdy slavíme vznik státu, není to svátek Miloše Zemana nebo kteréhokoliv jiného prezidenta, považujeme za slušnost vzdát úctu tomuto svátku,“ vysvětlil důvody doporučení pro poslance a ministry. Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš už o víkendu uvedl, že na Hradě nebude, protože stejně jako každý rok bude s dětmi v zahraničí.

Poslanec Martin Komárek (ANO) v pořadu Události, komentáře uvedl, že kauza Bradyho vyznamenání je politováníhodnou manažerskou chybou Hradu. „Trošinku nám zkazila státní svátek, který jsme si chtěli užít. Třeba moje žena má krásné šaty, které jsou tedy výjimečně levné, ale krásné, a ona teď neví, jestli si je bude moct na Hrad vzít. Pro mě i pro ni je to lidsky velice těžká situace,“ uvedl s tím, že zvažuje, zda se na ceremoniál dostavit.

Podle KSČM alternativní oslavy dělí společnost

Naopak komunističtí poslanci mají doporučení, aby se 28. října neúčastnili alternativních akcí. Podle komunistů může podpora „truc akcí“ dělit společnost. „Klub se usnesl, že doporučuje členům neúčastnit se žádné alternativní akce u příležitosti 28. října. Tento svátek je příliš vážným, abychom podporovali rozdělování občanů ČR,“ uvedl šéf poslaneckého klubu Pavel Kováčik.

Ten kritizoval to, že někteří lidé, kteří se chtějí ucházet o funkci prezidenta, chtějí sbírat body právě na alternativních akcích, kde se chtějí sejít Zemanovi kritici. Na mysli měl pravděpodobně uchazeče o prezidentský post Michala Horáčka, jenž přislíbil účast na setkání organizovaném místopředsedou sněmovny Petrem Gazdíkem (STAN) na Staroměstském náměstí.

Měl jsem svůj osobní program, ale vzhledem k hysterii, kterou vyvolali někteří kolegové, tak na Hrad rád půjdu.
Zdeněk Ondráček
poslanec

ČSSD a Úsvit žádné doporučení nedávaly

Poslanecký klub ČSSD žadné doporučení ohledně oslav 28. října nedával. Podle předsedy klubu Romana Sklenáka je na každém poslanci, jakým způsobem si připomene význam tohoto státního svátku. Sám se na Hrad chystá přijít, ale nijak nesoudí ty, kdo se rozhodnou jinak.

Premiér a předseda strany Bohuslav Sobotka oznámil, že se oslav na Hradě zúčastní, totéž očekává od většiny spolustraníků. „Většina našich ministrů, poslanců a senátorů se slavnostního předávání vyznamenání na Pražském hradě tak jako každý rok zúčastní. Počítám s tím, že tam budu také,“ uvedl. Státní svátek premiér považuje za symbol, který má společnost spojovat.

Stejně jako sociální demokraté se rozhodl i poslanecký klub hnutí Úsvit - také v něm se má každý poslanec rozhodnout sám, zda na Pražský hrad přijde.