Jiří Brady dostane medaile od poslanců, univerzity i premiéra Sobotky

Pamětník holocaustu Jiří Brady převezme 28. října večer na Staroměstském náměstí akademické ocenění z rukou rektora Univerzity Palackého. K ocenění se symbolicky připojí i většina dalších českých univerzit. O den dříve ho uctí také sněmovna a rovněž premiér Bohuslav Sobotka oznámil, že Bradymu udělí medaili Karla Kramáře.

Předání akademického ocenění se v Praze uskuteční na přání rodiny Bradyových. „Toto ocenění je projevem úcty a uznání vůči panu Bradymu nejen ze strany olomoucké univerzity, ale obecně široké akademické veřejnosti,“ uvedl rektor Jaroslav Miller. Ten bude předávat Medaili Univerzity Palackého s dvojportrétem Josefa Dobrovského a Františka Palackého.

Manželka Jiřího Bradyho Tereza v pondělí uvedla, že akademické ocenění považují za velmi důležité. „Ta forma není tak důležitá, je to vyjádření něčeho pozitivního,“ uvedla Bradyová. „Olomouc je velká pocta, můj muž je rád, že to může přijmout,“ doplnila.

Škola svou iniciativou reaguje na aféru s vyznamenáním pro Bradyho, kterého údajně prezident Miloš Zeman vyškrtl ze seznamu oceněných

„Potkal jsem pana Bradyho před mnoha lety jako student v Kanadě, byl jsem na jeho přednáškách o jeho sestře Haně. Jsem poctěn, že pan Brady přijme akademické ocenění z mých rukou, a můžeme tak uctít člověka, který pro Českou republiku mnoho vykonal,“ dodal rektor Miller.

Předání akademického ocenění se odehraje na Staroměstském náměstí, kde se vpodvečer plánuje sejít řada osobností na „oslavě státního svátku v podhradí“.

Ve sněmovně obdrží Brady medaili i pamětní list

Už ve čtvrtek v 11 hodin uctí Bradyho Poslanecká sněmovna na slavnostním shromáždění. Brady obdrží pamětní medaili spolu s pamětním listem. Po pravidelných písemných interpelacích bude schůze dolní komory přerušena a poslanci ocení Bradyho celoživotní postoje, uvedl šéf sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) v úvodu úterní schůze.

S myšlenkou uspořádat slavnostní shromáždění přišla už o víkendu poslankyně Miroslava Němcová (ODS) v souvislosti s aférou kolem udělení státního vyznamenání Bradymu, kterého na něj navrhla prezidentu Miloši Zemanovi právě sněmovna. 

Premiér udělí medaili Karla Kramáře

  • Jde o pamětní medaili udělovanou předsedou vlády za zásluhy o obnovu demokracie, práv a svobod člověka. Medaile byla vytvořena při příležitosti 90. výročí vzniku první československé vlády a pojmenována je po prvním předsedovi československé vlády Karlu Kramářovi.

Premiér Sobotka uvedl, že pokládá za krajně nešťastné, že Brady nedostane státní vyznamenání u příležitosti oslav 28. října na Pražském hradě. Proto mu udělí medaili Karla Kramáře: Bradyho chce ocenit za celoživotní úsilí o obranu lidských práv, svobod a obhajování humanistických a demokratických principů. 

Předseda vlády uvedl, že se na něj v posledních dnech obracela řada lidí s doporučením Bradyho ocenit. Sobotka ho poznal i osobně při návštěvě ve Washingtonu, kde mu Brady líčil své zkušenosti z nacistických koncentračních táborů.

„Jsem přesvědčen, že si Brady ocenění zaslouží, ať už za sílu a odvahu, se kterou dokázal přežít holocaust, ale i za svou osvětovou a akademickou činnost,“ uvedl Sobotka. 

Kardinál Vlk odsoudil kšeftování s vyznamenáním

Pátečnímu ceremoniálu na Pražském hradě se věnovala i jednání poslaneckých klubů před začátkem schůze sněmovny. Na Hradě zřejmě budou chybět zástupci lidovců, TOP 09 nebo ODS. 

K neúčasti při předávání státních vyznamenání nově vyzval také kardinál Miloslav Vlk, který odsoudil „kšeftování“ se státními vyznamenáními. Ministr kultury ho prý od počátku informoval o situaci kolem možného vyznamenání svého příbuzného.

„Musím se rozhodně postavit na stranu těch, kdo odsuzují takovéto kšeftaření s významnými symboly naší státnosti a snižování prezidentského úřadu,“ napsal Vlk s tím, že vyjádření Hradu popírající Hermanovu verzi jsou lživá.

„Už jsme zažili řadu kauz kolem fungování Miloše Zemana jako prezidenta. Tato je však, myslím, velmi flagrantní, a proto si zaslouží protest zdravě uvažujících občanů neúčastí na udělování státních vyznamenání, pakliže se s nimi takto kšeftuje,“ uvedl kardinál. Podle něj podobné aféry poškozují ve světě pověst České republiky. Lidé by proto měli lépe vybírat příští kandidáty na prezidenta.

Na Hrad v pátek nepůjde ani plzeňský biskup Tomáš Holub, který to uvedl na Twitteru. K bojkotu ceremoniálu už dříve vyzval i katolický kněz Tomáš Halík. Vyznamenaní mají podle něj zvážit, zda mohou letos ocenění „beze studu“ přijmout.