Zeman prý nepovýší šéfa Vězeňské služby Dohnala. Hrad to nekomentuje

Prezident Miloš Zeman podle zdrojů ČTK nejmenuje šéfa Vězeňské služby Petra Dohnala generálmajorem. Jmenování navrhl ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) a na pondělním zasedání tento krok podpořila i vláda. Prezident nevyhoví ani druhému Pelikánovu návrhu, podle nějž se měl stát Dohnalův náměstek Simon Michailidis brigádním generálem.

Zdroj blízký ministerstvu spravedlnosti České tiskové kanceláři sdělil, že Hrad o svém rozhodnutí informoval zatím neoficiálně a bez udání důvodu. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček nechce ke jmenování nových generálů poskytovat komentáře až do státního svátku 28. října, kdy Hrad jejich jména veřejně oznámí.

Server Česká justice Zemanovo rozhodnutí spojuje s tím, že Pelikán ve středu otevřeně kritizoval pročínské vyjádření prezidenta a dalších ústavních činitelů v souvislosti s návštěvou tibetského duchovního vůdce dalajlamy. „Je to ponížení naší země, já se domnívám, že žijeme ve svobodné zemi, kde se každý může setkávat s kým chce,“ komentoval Pelikán prohlášení ústavních špiček. 

Velice si vážím rozhodnutí pana ministra Pelikána a vlády ČR navrhnout mě do vyšší generálské hodnosti. Zároveň však plně respektuji právo pana prezidenta návrh nepřijmout či odložit a nepřísluší mi to jakkoliv komentovat.
Petr Dohnal
ředitel Vězeňské služby

Návrh ministra Pelikána se týkal tradičního povyšování důstojníků prezidentem, které se koná u příležitosti státního svátku připomínajícího vznik Československa. Mezi dalšími kandidáty na generálmajory, které podpořila vláda, je šéf hradní vojenské kanceláře Jan Kaše, velitel vzdušných sil Jaromír Šebesta a poradce náčelníka generálního štábu Jiří Verner. Generály by se pak měli stát náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek nebo náměstek ředitele hasičů Slavomír Bell.