Herman: Vyškrtnutím strýce ze seznamu vyznamenaných mi hrozil přímo prezident

Herman: Prezident mi řekl, že když se sejdu s dalajlamou, strýc bude vyškrtnut (zdroj: ČT24)

Prezident republiky osobně se snažil přemluvit ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL), aby se nescházel s dalajlamou. Byl to také on, kdo Hermanovi pohrozil, že v opačném případě vyškrtne jeho strýce, přeživšího holocaustu Jiřího Bradyho, ze seznamu lidí, kteří mají dostat 28. října vyznamenání. Daniel Herman to řekl ČT v Událostech, komentářích. Mluvčí prezidenta republiky v Událostech, komentářích reagovat odmítl.

Daniel Herman zdůraznil, že to nebyl on, kdo téma údajného vyřazení Jiřího Bradyho ze seznamu vyznamenaných otevřel. Již dříve však připustil, že po něm Hrad chtěl, aby zrušil schůzku s dalajlamou. Nyní upřesnil, že o to usiloval sám prezident. „Řekl mi to přímo pan prezident: Když se sejdu s dalajlamou, můj strýc bude ze seznamu vyškrtnut. Přímo prezident republiky na slovenském velvyslanectví mi toto řekl před svědky,“ řekl Daniel Herman České televizi.

Současně ale ministr kultury zdůraznil, že je jen na prezidentovi, koho vyznamená: „Je to suverénní právo prezidenta republiky, které plně respektuji.“

Mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček odmítl pro ČT reagovat, na Twitteru však uvedl, že Daniel Herman podle něj svého strýce „zneužívá (…) pro boj s Hradem“. Již dříve Ovčáček důrazně vyloučil, že by Hrad spojoval vyznamenání přeživšího holocaustu s ministrovým setkáním s dalajlamou. Herman by se podle něj „měl za své chování a výroky stydět“.

Daniel Herman se navzdory výzvám, aby setkání zrušil, sešel s dalajlamou v úterý. Tehdy hlava buddhistické školy gelugpa přicestovala do Prahy na konferenci Forum 2000. Ministr zdůraznil, že se výhradami vůči jejich setkání zabýval, ale rozhodnutí nepřehodnotil. „Usoudil jsem, že je adekvátní Jeho Svatost přijmout na půdě ministerstva kultury, které je také odpovědné za kontakt s církvemi a náboženskými společnostmi. Je to mimořádná osobnost, jedna z nemnoha morálních autorit současného světa,“ zdůvodnil Herman své setkání s dalajlamou.

Ačkoli vnímal výhrady čínské diplomacie, Česko by se jimi podle něj nemělo řídit. „Jsme demokratická, svébytná, suverénní země. Nejsme žádnou provincií Číny. Ta si může říkat své názory, ale my máme svou politiku,“ argumentoval.

Jiří Brady, kolem kterého se celý spor točí, prošel Terezínem a Osvětimí. Sám přežil, ale ve vyhlazovacích táborech zahynuli jeho rodiče i sestra – tehdy třináctiletá. Po válce Jiří Brady v projektu Hanin kufřík šířil svůj příběh a zkušenost po celém světě. Sám uvedl, že ho s informací o vyznamenání řádem T. G. Masaryka nedávno oslovil šéf hradního ceremoniálu Jindřich Forejt. Ten to však zpochybnil, uvedl, že pouze u Bradyho i dalších lidí zjišťoval, zda by se eventuálně mohli zúčastnit ceremoniálu, pokud by byli vyznamenáni.