Dalajlama se sešel s politiky. Jejich soukromá iniciativa, zní sborově do Pekingu

Události, komentáře: Návštěva dalajlamy v Česku (zdroj: ČT24)

Dalajlama se v Praze setkal s ministrem kultury Danielem Hermanem (KDU-ČSL) a několika dalšími politiky. Již před setkáním z politické scény opakovaně zaznělo, že jde o jejich soukromou iniciativu, a nikoli oficiální přijetí dalajlamy vládními a parlamentními představiteli.

Ministr Herman přijal dalajlamu v Nostickém paláci, kde sídlí ministerstvo kultury. Na setkání přišli i místopředseda sněmovny Jan Bartošek, místopředsedkyně Senátu Miluše Horská (KDU-ČSL), předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová, bývalá europoslankyně Zuzana Roithová a senátor Petr Šilar (oba KDU-ČSL).

Herman uvedl, že dalajlamu přijal jako představitele významného světového duchovního směru, což mu náleží, neboť do jeho resortu spadá agenda církví, a tedy i duchovních věcí. „Je pro nás velkou ctí setkat se osobně s vámi a jednat o spirituálních hodnotách, které reprezentujete,“ řekl ministr.

Cestou do sálu prošli Herman s dalajlamou Nostickou obrazárnou a spočinuli v kapli Nanebevzetí Panny Marie, kde se společně pomodlili. „V dnešním světě nacházíme spoustu násilí. Úkolem všech náboženských systémů by mělo být toto násilí zmenšovat. Důležité je začít zevnitř, najít nejprve vnitřní klid,“ prohlásil dalajlama.

„Žádná válka nemůže vzejít ze soucítění. Soucit je nejúčinnější protijed na emoce, jako je zloba či strach, z nichž násilí pochází,“ uvedl dalajlama. Příslušníci některých náboženství podle něj svou víru nepraktikují upřímně, ale jen o ní hovoří. Takoví lidé jsou ale prý i v Tibetu – když se jim daří dobře, tváří se velmi duchovně, ale jakmile se setkají s nějakým problémem, víra se ztrácí, doplnil.

Dalajlama mluvil na setkání s politiky také o ekonomice – sám se považuje za marxistu. „Původní teorie marxismu o rovnosti všech lidí je soucitná myšlenka,“ řekl. Odsoudil ale, kam marxismus došel „po Leninovi“.

„Soukromá iniciativa jednotlivců“

Prezident Miloš Zeman, premiér Bohuslav Sobotka i předsedové obou komor parlamentu Milan Štěch a Jan Hamáček ve společném prohlášení zdůraznili, že setkání dalajlamy s některými politiky je jen soukromá iniciativa jednotlivců.

„Naše země při naplňování své dlouhodobé politiky vůči Čínské lidové republice vychází z principů strategického partnerství mezi oběma zeměmi a ze vzájemného respektu ke svrchovanosti a územní celistvosti Čínské lidové republiky, jejíž je Tibet součástí,“ uvedli.

Vztahy obou zemí a jejich rozvoj označili za přínosné a užitečné pro obě strany. „Osobní aktivity některých českých politiků nejsou výrazem změny oficiální politiky České republiky a považovali bychom za nešťastné, aby takto byly kýmkoliv vnímány,“ napsali nejvyšší ústavní činitelé.

Podobně se vyjádřil i vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), který na Twitteru napsal, že jeho setkání s dalajlamou je soukromé a duchovní. A stejné prohlášení přišlo také z ministerstva zahraničí.  

Česká republika nijak nemění svou politiku jedné Číny a respektu ke svrchovanosti a územní celistvosti Čínské lidové republiky, jejíž je Tibet součástí. ČR si je vědoma důležitosti tibetské otázky.
Ministerstvo zahraničních věcí ČR

Proti vyjádření nejvyšších ústavních činitelů se ale pozdě večer ozval zase ministr Herman. Pokud se prý musí ústavní činitelé v prohlášení vymezit proti jeho setkání s dalajlamou, pak partnerství s Čínou stojí na hliněných nohou. Ke kritice znění prohlášení se připojili také představitelé opoziční TOP 09.

Čína proti návštěvě protestovala marně

Proti návštěvě dalajlamy v Praze, kam přijel na 20. ročník Fora 2000, protestovala čínská diplomacie. Peking dokonce vyzval české úřady, aby představiteli buddhistického směru gelugpa buď zabránili přijet, nebo veřejně vystoupit. Ministerstvo zahraničí takový požadavek odmítlo.

Do Prahy přijel ze Slovenska, kde se soukromě setkal s prezidentem Andrejem Kiskou nebo s místopředsedkyní parlamentu Lucií Nicholsonovou (SaS). Oficiálně schůzka s politiky neproběhla. Čínské ministerstvo zahraničí přesto Slovensku pohrozilo odvetnou reakcí za to, že se prezident Kiska s tibetským duchovním vůdcem setkal. Prezident Miloš Zeman setkání s dalajlamou neplánoval.