Čínu rozezlila Kiskova schůzka s dalajlamou, hrozí odvetou

Peking odsoudil setkání slovenského prezidenta Andreje Kisky s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou a hrozí kvůli tomu odvetou. Čínská ambasáda v Bratislavě tvrdí, že dalajlamovým záměrem je prostřednictvím schůzek s politiky zvyšovat vliv v zájmu „tibetské nezávislosti“. Dalajlama už dorazil do Prahy. Jeho návštěvě se bude věnovat tibetolog Daniel Berounský v pořadu Devadesátka od 20:00 na ČT24.

Otázky do Hyde Parku ČT24 můžete posílat také prostřednictvím Facebooku – napsat je do aplikace Dotazy pro hosta – nebo Twitteru (k tweetu připojte hashtag ‪#‎hpct24). Můžete také posílat videodotazy přes aplikaci iReportér.

„Buddhismus je pro mě filozofie o tom, jak bychom měli žít. Smyslem života je pomoc druhým, obětování pro druhé. Ten, kdo dbá o vlastní štěstí, bývá často nešťastný a nejšťastnější jsou ti, kteří dbají o štěstí druhých,“ řekl podle listu Denník N slovenský prezident Kiska u příležitosti nedělní schůzky s dalajlamou v restauraci televizní věže Kamzík na malokarpatském okraji Bratislavy.

Dalajlama chválil Kisku za to, že se řídí morálními principy

Na facebookové stránce slovenského prezidenta se poté objevily fotografie z tohoto setkání a Kiskova poznámka, že schůzku s dalajlamou považuje za velkou poctu. „Dnes jsem si velmi vychutnal oběd s vaším panem prezidentem, protože to je člověk, který se stále řídí morálními principy. Ptal se mě, jak má být politikem, který slouží lidem,“ prozradil dalajlama o prezidentovi davu v Národním tenisovém centru.

Podle Kiskova mluvčího prezident ještě před setkáním s duchovním vůdcem ujistil čínského velvyslance, že schůzka nezpochybňuje postoj Slovenska k politice jedné Číny.

Prezident přitom nebyl jediný slovenský politik, který si s ním potřásl rukou. S duchovním vůdcem jednali i tři poslanci parlamentu včetně místopředsedkyně sněmovny za opoziční stranu Svoboda a solidarita Lucie Ďurišové Nicholsonové a rovněž europoslanec za neparlamentní Stranu maďarské komunity Pál Csáky.

Dalajlama podle jednoho ze zúčastněných poslanců hovořil i o českém exprezidentovi Václavu Havlovi. Představitelé Ficovy vlády ale s dalajlamou vůbec nehovořili.

obrázek
Zdroj: ČT24

Slovenský prezident porušil slib, zlobí se Číňané

Andrej Kiska ignoroval „ostrý nesouhlas“ Číny a setkal se s dalajlamou, komentovala schůzku mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chua Čchun-jing. Toto setkání bylo podle ní v rozporu s „politikou jedné Číny“, kterou slovenská vláda slíbila podporovat. „S tím Čína naprosto nesouhlasí a přijme odpovídající reakci,“ dodala mluvčí.

Dalajlama se podle ní dlouhodobě snaží o odtržení Tibetu od Číny, a čínská vláda je proti tomu, aby kterýkoli zahraniční činitel byl s dalajlamou v jakékoli formě kontaktu. Schůzka Kisky s dalajlamou „rozbila politický základ čínsko-slovenských vztahů“, řekla mluvčí.

Žádáme, aby slovenská strana jasně uznala protičínskou, separatistickou povahu dalajlamovy kliky a upřímně respektovala bytostné čínské zájmy.
Chua Čchun-jing
mluvčí čínského ministerstva zahraničí

Návštěvu tibetského duchovního vůdce už dříve odsoudila čínská ambasáda na Slovensku. „Schůzka slovenských státních představitelů s dalajlamou není v souladu s principem jedné Číny, který Slovenská republika vždy dodržovala, výrazně poškozuje vzájemnou politickou důvěru a bilaterální vztahy Číny a Slovenska, ničí přátelskou spolupráci mezi oběma zeměmi, jakož i vlastní zájmy Slovenska,“ uvedlo v prohlášení velvyslanectví Číny.

Tlak ze strany Pekingu někdy nese ovoce

Čínský nátlak přitom není ničím výjimečným. Protesty Pekingu se opakují při každé zahraniční cestě dalajlamy. Sinolog a tibetologie Martin Slobodník tvrdí, že „v posledních letech s rostoucím hospodářským a politickým vlivem Číny ve světě se neoficiální setkání s prezidenty či premiéry stávají čím dál vzácnější“. V několika případech tento čínský diplomatický tlak vedl k tomu, že 14. dalajlama nedostal ani víza, jako například do Jižní Afriky nebo do Ruska.

Pekingu se nelíbilo ani dalajlamovo vystoupení na českém Foru 2000

Dalajlamova třídenní návštěva Slovenska skončila v pondělí, kdy se duchovní vůdce přesunul do Prahy. V české metropoli se zúčastní konference Forum 2000. Dalajlama byl osobním přítelem Václava Havla, jenž Forum 2000 založil, a na Havlovo pozvání na konferenci v minulosti opakovaně vystupoval.

Letos se duchovní vůdce zúčastní několika diskusních panelů a na závěr konference bude mít veřejnou přednášku. Čína chtěla vystoupení dalajlamy v ČR zabránit, ministerstvo zahraničí to ale odmítlo.

S duchovním vůdcem se sejdou vicepremiér Pavel Bělobrádek a ministr kultury Daniel Herman (oba KDU-ČSL), kteří ho přijmou v úterý na ministerstvu kultury. Spolu s nimi se schůzky zúčastní například i znovuzvolená senátorka Miluše Horská (BEZPP).

  • Každý dalajlama je považován za reinkarnaci předchozího dalajlamy a zároveň za emanaci Avalókitéšvary, bódhisattvy soucitu. Tibeťané ho považují za svého duchovního vůdce. Je hlavním světským představitelem školy gelugpa a jeho tradiční sídlo se tradičně nachází ve Lhase, paláci Potála a Norbulingce.
  • Současný 14. dalajlama je Tändzin Gjamccho, který od roku 1959 žije v exilu v indické Dharamsale. Uprchl, když čínští vojáci rozdrtili pokus o povstání v Tibetu. Peking na dalajlamu coby držitele Nobelovy ceny za mír pohlíží jako na separatistu. On sám nyní propaguje ve vztazích s Čínou „střední cestu“ – autonomii, nikoli nezávislost pro Tibet. Několikrát byl v Praze. Bývalého českého prezidenta Václava Havla považoval za přítele.