Dalajlamu přivítala na Hradčanech asi tisícovka lidí. Čeká ho i setkání s ministry

Tibetský duchovní vůdce dalajlama přiletěl do Prahy. Asi tisícovka lidí ho přivítala na Hradčanském náměstí. Do Česka přicestoval, aby se zúčastnil 20. ročníku konference Forum 2000, na které bude mít ve středu přednášku. V úterý se setká i s vicepremiérem Pavlem Bělobrádkem a ministrem kultury Danielem Hermanem (oba KDU-ČSL).

Dalajlama vystoupil odpoledne na podium v bráně Salmovského paláce. Projev, který ho v Praze přivítal, přečetla herečka Barbora Hrzánová. Připomněla v něm i jeho první návštěvu v metropoli, kdy přijel na pozvání Václava Havla: „Tehdy dalajlama vystoupil na balkóně Arcibiskupského paláce a po jeho boku stál kardinál Tomášek. Nyní tu stojí mezi námi a bez kardinála.“

Dalajlama se potom poklonil před fotografií, na které je zvěčněn s Václavem Havlem, a pověsil na ni šerpu. Ve své řeči připomněl bývalého prezidenta a vyzval, aby lidé udržovali jeho odkaz. „Všichni bychom měli pokračovat v udržování Havlova odkazu, v myšlence pravdy a lásky,“ uvedl duchovní, kterého s bývalým českým prezidentem pojilo osobní přátelství.

Podle serveru Hlídací pes měl původně vystoupit na pódiu postaveném před palácem vedle sochy prezidenta Masaryka, Správa Pražského hradu ale nepovolila zábor prostranství. Své rozhodnutí neodůvodnila. Praha 1 předtím podle serveru dala k uspořádání akce kladné stanovisko.

Do Prahy přijel ze Slovenska, kde se soukromě setkal s prezidentem Andrejem Kiskou nebo s místopředsedkyní parlamentu Lucií Nicholsonovou (SaS). Oficiálně schůzka s politiky neproběhla. Čínské ministerstvo zahraničí už ale Slovensku pohrozilo odvetnou reakcí za to, že se Kiska s tibetským duchovním vůdcem setkal.

Herman přijme dalajlamu jako zástupce církve

V Česku chtěla Čína vystoupení dalajlamy zabránit, ministerstvo zahraničí to ale odmítlo. V Praze ještě v pondělí dopoledne žádný politik setkání s dalajlamou oficiálně neoznámil. Vicepremiér Pavel Bělobrádek a ministr kultury Daniel Herman (oba KDU-ČSL) ale později uvedli, že duchovního přijmou v úterý na ministerstvu kultury. Bělobrádek ale na Twitteru upozornil, že dalajlamu přijmou soukromě. 

Spolu s nimi se schůzky zúčastní například i senátorka Miluše Horská (BEZPP). Podle serveru iHNED.cz Herman přijme dalajlamu jako zástupce jedné z církví, což spadá do kompetencí jeho resortu. O schůzce byl informován i premiér a nemá nic proti.

Tibetský duchovní vůdce byl naposledy v Česku v roce 2013. Na letišti ho tehdy uvítal ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) a pražský primátor Tomáš Hudeček (dříve TOP 09). Setkal se i s Horskou, která tehdy byla místopředsedkyní Senátu, nebo se senátorem Petrem Bratským (ODS). Hlava státu ho ale nepřijala. 

Dalajlama s Karlem Schwarzenbergem a Tomášem Hudečkem
Zdroj: Forum 2000

Úplně jiné přivítání se naopak dostalo koncem března čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi, který přijel do Prahy vůbec poprvé. V Česku uzavřel řadu dohod a smluv a setkal se s českým prezidentem Milošem Zemanem, s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) i s šéfy obou parlamentních komor. Návštěvu tehdy kritizovali hlavně zastánci lidských práv. 

Právě snahy o udržení dobrých vztahů s Čínou jsou důvodem, proč dalajlamu řada států oficiálně nepřijme. Před dvěma lety za to sklidilo kritiku například Norsko, kde se tehdy na rozdíl od předchozích pobytů žádný vládní představitel s duchovním nesetkal. Dalajlamu ale naopak v roce 2014 přijal v Bílém domě americký prezident Barack Obama. Setkání se uskutečnilo navzdory hrozbám z Číny, že tento krok zhorší vztahy s Washingtonem.

Pánek: Dalajlama je vysoce duchovní osobnost (zdroj: ČT24)

Dalajlama přijel poprvé do tehdejšího Československa už 2. února 1990. Návštěva tenkrát také vzbudila kritiku Číny, od té doby navštívil Prahu ještě několikrát, opakovaně přijel i na konferenci Forum 2000. S Havlem se setkal i krátce před jeho úmrtím v roce 2011.

Tibetský duchovní vůdce uprchl do Indie v roce 1959, když čínští vojáci rozdrtili pokus o povstání v Tibetu. Peking na dalajlamu coby držitele Nobelovy ceny za mír z roku 1989 pohlíží jako na separatistu, byť on sám nyní propaguje ve vztazích s Čínou „střední cestu“ – autonomii, ale nikoli nezávislost pro Tibet. 

Odvaha převzít odpovědnost

Konference Forum 2000 začala v neděli a potrvá do středy. Motto letošního ročníku zní Odvaha převzít odpovědnost. V neděli Forum zahájil slovenský prezident Andrej Kiska, který varoval politiky, aby si nehráli s ohněm, neuchylovali se k populismu a nevyvolávali emoce mezi lidmi.