Zeman se Si Ťin-pchingem zasadili v Lánech pamětní strom, odpůrci v Praze věšeli tibetské prapory

Prezident komunistické Číny Si Ťin-pching dorazil do Lán, kde spolu se svým českým protějškem zasadil pamětní strom - ginkgo bilobu. Čínský vůdce se stal první hlavou státu, s níž se Miloš Zeman sešel přímo v Lánech. Příznivci a odpůrci čínské delegace během dne vyrazili do ulic. Na Evropskou třídu v Praze se vrátily opravené vlajky, skupina aktivistů tam na chvíli vyvěsila i tibetské prapory. Tichá demonstrace se konala také před čínskou ambasádou.

Čínský prezident je vůbec poprvé na návštěvě Česka. Na Letišti Václava Havla přivítal Si Ťin-pchinga na červeném koberci šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek. Ceremoniálu se účastnili také vojáci s českou a čínskou vlajkou a armádní hudba. Na místo dorazila i prezidentská kolona. Si Ťin-pching po slavnostním přivítání nastoupil do jednoho z vozů a v koloně opustil letiště.

Návštěva čínského prezidenta přinesla mimořádná bezpečnostní opatření, která jsou ještě přísnější kvůli nedávným bruselským atentátům. V pražských ulicích byly nasazeny stovky policistů, kterým pomáhají vojáci. Bezpečnostní zóny vznikly v místech, kde se bude čínská delegace pohybovat.

Na Evropské třídě se střetli koledníci s Číňany

Autobusy s Číňany přijely dopoledne na Evropskou třídu, kudy později projížděla kolona s čínskou hlavou státu. Na tramvajové zastávce Sídliště Červený vrch došlo k drobné potyčce s kolemjdoucími koledníky, příznivci nezávislosti Tibetu. Situaci musela uklidňovat asi třicítka policistů.

Potyčka na Evropské třídě (Zdroj: Petr Suda, Facebook) (zdroj: Petr Suda/Facebook)
Si Ťin-pching a Miloš Zeman na zámku v Lánech
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Příjezd Si Ťin-pchinga očekávaly před pražským hotelem Hilton, kde bude prezident ubytován, desítky Číňanů s vlajkami, bubínky a mávátky. Budovu ze všech stran hlídají i policisté. 

Lány: Čínský prezident se zapsal do pamětní knihy

Si Ťin-pching kolem páté hodiny odpoledne dorazil do Lán, kde ho přijal Miloš Zeman. Oba politici byli oblečeni spíše neformálně bez kravat. Zeman navíc svého čínského protějška vzal přátelsky kolem ramen.

Po společném focení před novináři na balkoně lánského zámku zasadili prezidenti pamětní strom a odhalili pamětní desku. „Ať strom prospívá a dožije se mnoha set let,“ citoval prezidenta na Twitteru Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Ke stromu vedl zelený koberec, oba politici přidali k dřevině několik lopat zeminy a zalili ji konvemi s českou a čínskou vlajkou. Zeman čínskému prezidentovi řekl, že vždy, když bude v Lánech, přijde a strom zavlaží. 

Čínský a český prezident v Lánech společně zasadili pamětní strom
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Čínský prezident se také zapsal do pamětní knihy. Politici se rovněž prošli po zámeckém parku a prohlédli si zrekonstruovaný palmový skleník. Následně si předali dary - Zeman dostal od čínského prezidenta křeslo a čínský porcelán.

Dvojici čeká společná večeře. Podle Ovčáčka se bude podávat zámecká paštika s lánským pečivem, následovat má bažantí vývar s domácími nudlemi. Jako hlavní chod bude bažant po lánsku špikovaný slaninou s nudlemi a bramborem. Jako zákusek kuchaři připravili variaci sorbetů. Zvěřinu budou zapíjet vínem hibernal z roku 2014 a merlotem z minulého roku.

V úterý se hlavní část programu odehraje na třetím nádvoří Pražského hradu, kde zazní obě státní hymny a kde proběhne přehlídka nastoupené čestné jednotky. Následovat bude soukromé setkání čínského prezidenta se Zemanem a bilaterální jednání hosta se šéfem Senátu, sněmovny a premiérem. Sérii schůzek zakončí pražská primátorka.

Středa bude patřit obchodu. Na Žofíně se bude konat ekonomické fórum a diskuse českých a čínských investorů. V zákulisí se bude hledat i odpověď na otázku, zda Česko vybočuje ve snaze získat investice z evropského průměru. Podle šéfa kabinetu Bohuslava Sobotky se Praha pohybuje v rámci dohody Evropy s Čínou o strategickém partnerství. „Čína má s řadou evropských zemí speciální dohody o vzájemných vztazích,“ upozorňuje premiér.

Určitě tyhle intenzivní politické vztahy na nejvyšší úrovni pomohou také tomu, aby se rozvíjely obchodní kontakty, aby se posílily čínské investice v České republice.
Bohuslav Sobotka
premiér

Předchozí pravicová vláda byla podle Zemana poddajná tlaku Spojených států a Evropské unie, kvůli čemuž došlo k ochlazení česko-čínských vztahů. „Teď jsme opět nezávislou zemí a tvoříme zahraniční politiku, která je založena na našem vlastním národním zájmu,“ řekl v rozhovoru pro čínskou televizi CCTV. 

Někteří politici to ale vidí jinak. „Obchodní výměna je důležitá, kulturní a turistická také, ale ne výprodej hodnot za nějaké krátkodobé pragmatické cíle,“ podotkl ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). „Je pro Českou republiku čínský trh zásadní? Zásadní není, ale je důležitý, to připouštím. Zásadní je Evropská unie,“ míní exministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09).

Při návštěvě Si Ťin-pchinga by měla být podepsána řada memorand o spolupráci třeba v oblasti financí, obchodu nebo zdravotnictví. Největší důraz úřady kladou na společné prohlášení k ustavení strategického partnerství mezi Českem a Čínou. Zeman v uplynulých týdnech řekl, že očekává čínské investice v hodnotě 45 miliard korun a podpis asi 20 konkrétních dohod.

Opravené čínské vlajky opět vlají, policie stáhla tibetské prapory

Návštěva čínského prezidenta se nelíbí hlavně zastáncům lidských práv. Zatím nejviditelnějším protestem souvisejícím s cestou Si Ťin-pchinga do Prahy se v noci na sobotu stalo poničení desítek čínských vlajek, které byly v metropoli rozmístěny jako výzdoba před návštěvou. Někdo je na několika místech hlavního města polil tmavou barvou. Smíšená česko-čínská komora vzájemné spolupráce pak oznámila, že je opraví. V pondělí ráno se pak na trasu mezi letiště a Pražský hrad vlaječky vrátily.

Skupina aktivistů zde ale vyvěsila i tibetské vlajky. Policie následně vlajky odstranila a proti aktivistům zasáhla. Zadržela celkem 12 osob, jež jsou podezřelé z přestupku. Muž s tibetskou vlajkou se pohyboval v době průjezdu kolony i na Hlávkově mostě. Policisté ho vzali mezi sebe a dovedli ho k autu, kde si opsali jeho nacionále.

„Policejní hlídka tuto osobu kontaktovala na základě důvodné obavy z ohrožení bezpečného průjezdu prezidentské kolony, ale v žádném případě muže nijak neomezovala ani nezadržovala,“ uvedla na policejním webu mluvčí Andrea Zoulová. Tibetskou vlajku mělo na střeše i jedno z projíždějících aut, dalších několik řidičů na vítající dělalo gesta a troubilo.

Tibetská vlajka vyvěšená na protest proti příjezdu čínské delegace
Zdroj: Ondřej Deml/ČTK

Příznivci čínské delegace zabrali 80 míst v Praze, zlobí se AI

Jak odpůrci, tak příznivci čínské návštěvy si na pražském magistrátu zamluvili desítky míst po celé Praze včetně okolí budov, které by měl Si Ťin-pching navštívit. „V Praze je v souvislostí s návštěvou prezidenta Čínské lidové republiky Si Ťin-pchinga zablokováno pro demonstrace na podporu delegace přibližně 80 míst,“ upozornila na Facebooku organizace Amnesty International (AI), podle níž jde o snahu umlčet kritické hlasy.

Protestní akce byly na pondělí ohlášeny třeba na Hradčanském náměstí, Klárově, Slovanském ostrově nebo na Palachově náměstí. Před čínskou ambasádou v Praze se už sešlo několik aktivistů ze zakázaného hnutí Fa-lun-kung (Falun Gong).

Protest hnutí Fa-lun-kung před čínskou ambasádou v Praze
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Prohlášení vydali aktivisté bojující za svobodný Tibet. V petici vyzývají prezidenta a vládu, aby „přestali kolaborovat s komunistickou totalitní Čínou“. Uvádějí v ní například, že se stydí, že se Zeman a vláda rozhodli „vyměnit principiální obhajobu lidských práv“ za spolupráci s Čínou.

Aktivisté ze Spolku pro výstavbu sochy Václava Havla umístili v pondělí ráno v parku Velvarská u Evropské ulice v Praze billboard se společnou fotografií bývalého prezidenta Havla a dalajlamy. „Tady jsou doma tito pánové,“ uvádí text na něm.

Billboard aktivistů protestujících proti návštěvě čínského prezidenta
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Tibetský duchovní vůdce uprchl v roce 1959 do Indie, když čínští vojáci rozdrtili pokus o povstání v Tibetu. Peking na dalajlamu pohlíží jako na separatistu, byť on sám nyní propaguje ve vztazích s Čínou autonomii, nikoli nezávislost pro Tibet. S Havlem dalajlamu pojilo osobní přátelství – Prahu navštívil hned několikrát.