V Praze byly poškozeny desítky čínských vlajek

V noci na sobotu někdo barvou poškodil pět desítek čínských vlajek, které jsou po Praze rozmístěny v souvislosti s nadcházející návštěvou čínského prezidenta v České republice. Policejní mluvčí Jan Daněk řekl, že výzdoba byla takto poškozena hlavně v Chotkově a v Evropské ulici.

Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka nese za tento čin odpovědnost TOP 09, jejíž starosta Prahy 6 Ondřej Kolář prý vyslovil pro vandalismus veřejně pochopení.  Kolář to odmítl s tím, že od nikoho z TOP 09 nezaznělo jakékoliv schvalování ničení státních symbolů ani poškozování cizího majetku. Poničení vlajek označil za akt jedince, který vyjadřuje svůj
názor vcelku nešťastným způsobem.

Šéf TOP O9 Miroslav Kalousek nechtěl Ovčáčkova slova komentovat. „Nelze po mně spravedlivě chtít, abych reagoval na vyjádření pomýleného spratka. Pokud by se chtěl vyjádřit sám pan prezident, velmi rád to okomentuji,“ uvedl Kalousek.

K samotnému případu řekl, že podle něj nešlo o klasický vandalismus. Sám by prý takový protest nevolil, ale má pro něj jisté pochopení.

Vzhledem k tomu, že české vlajky nebyly poškozeny, tak bych to nevnímal jako obyčejný projev vandalismu, ale jako radikální projev protestu proti papalášské estetice vítání, kdy z Evropské třídy se nám opět stala třída Leninova.
Miroslav Kalousek

Poničení vlajek odsoudil předseda KSČM Vojtěch Filip. Označil ho za projev „odporného vandalismu“. „V souvislosti například s tím, že nic takového se nestalo při návštěvě prezidenta Si Ťin-pchinga ve Velké Británii, i za důkaz velmi nízké duševní úrovně autorů vandalismu, kteří tak poškozují jméno ČR mezi civilizovanými státy,“ uvedl.

Události: Emoce kolem čínských vlajek (zdroj: ČT24)

Barva byla ve vajíčkách

Vlajky byly poškozeny například i v ulici Jelení a Mariánské hradby nedaleko Pražského hradu. Na zemi byla poházená vyfouknutá vajíčka, která byla naplněna modrou a šedivou barvou. Někdo je pak zřejmě házel na vlajky, které jsou rozmístěny ve výšce na sloupech veřejného osvětlení. Na sloupech jsou spolu ve dvojici vždy vyvěšeny česká a čínská vlajka, poškozeny jsou ty čínské. Mluvčí Daněk uvedl, že policie po pachatelích pátrá.

Případná výměna poškozených vlajek je podle Ovčáčka věcí zadavatele, kterým je Smíšená česko-čínská komora vzájemné spolupráce. „Budeme samozřejmě rádi, pokud (vlajky) obnoveny budou. Je to nejlepší odpověď na primitivní vandalismus posvěcený TOP 09,“ podotkl prezidentův mluvčí. Technik z firmy, která se v Praze stará o veřejné osvětlení, ale řekl, že poškozené vlajky zatím nelze vyměnit kvůli policejnímu vyšetřování. Prezident česko-čínské komory Jaroslav Tvrdík na dotazy České televize nereagoval.

Starosta k pátečnímu případu

Už v noci na pátek zadrželi policisté třiatřicetiletého muže, který ze sloupu veřejného osvětlení na Evropské třídě odřízl dvě vlajky. Nynější poškození výzdoby je ale podstatně rozsáhlejší.

Starosta Prahy 6 Kolář v pátek nepřímo vyjádřil souhlas s odříznutím dvou vlajek na Evropské třídě. „V případě člověka, který dnes v noci odřízl na Evropské ze sloupu veřejného osvětlení čínskou vlajku, nemohu jinak než si postesknout: Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá,“ sdělil. Zároveň připustil, že schvalovat jednání v rozporu s dobrými mravy a zákony, je špatné a může být hodnoceno jako protiprávní.

Příprava protestních akcí

Plakát Spolku pro výstavbu sochy Václava Havla
Zdroj: ČT24

V souvislosti s návštěvou čínského prezidenta se chystají i některé protestní akce. Například aktivisté ze Spolku pro výstavbu sochy Václava Havla hodlají umístit po dobu jeho návštěvy u Evropské ulice v Praze billboard se společnou fotografií bývalého prezidenta Václava Havla a dalajlamy.

Plán je reakcí na samotnou návštěvu a právě i na čínské vlajky a uvítací billboardy pro čínského prezidenta instalované po Praze, které jsou podle spolku výsměchem svobodě, lidským právům a demokracii. „Billboard není proti Číně a čínským představitelům, ale proti oné teatrální akci,“ uvedl předseda spolku Petr Dauš.

Prezident s velkou mocí

Čínský prezident Si Ťin-pching do Česka přiletí v pondělí dvě hodiny po poledni. Při návštěvě trvající do středy se setká s českými politiky. Podle úřadů bude nejdůležitějším výstupem z příjezdu Si Ťin-pchinga ustavení strategického partnerství mezi Českem a Čínou, které by mělo do budoucna znamenat příliv čínských investic.

Současný prezident Si Ťin-pching shromáždil za tři roky své vlády víc moci než jakýkoliv jeho předchůdce. Přitvrdily zátahy proti kritikům vlády i obhájcům práv. Například známý čínský právník obhajující disidenty Pchu Č'-čchiang dostal od soudu v Pekingu tříletou podmínku. Obviněn byl z podněcování rasové nenávisti a nepokojů. Právníka soudili mimo jiné kvůli svým kritickým komentářům na adresu čínské komunistické strany, které zveřejňoval na internetu.

Komunistická strana vládne monopolně nad životem Číňanů od roku 1949. Například teprve nedávno uvolnila dřívější politiku jednoho dítě, která platila od 80. let.

Represe po zveřejnění anonymního dopisu

Nakrátko zatčen byl nedávno  čínský fejetonista Ťia Ťia. Zadržení novináře zřejmě souvisí s nedávnou publikací anonymního otevřeného dopisu, jehož autoři vyzvali prezidenta Si Ťin-pchinga k rezignaci. Fejetonista Ťia Ťia, který ve svých sloupcích komentuje politické a sociální otázky, tvrdí, že s dopisem nemá nic společného. Minulý týden ale před odletem do Hongkongu řekl přátelům, že by se mu mohlo něco stát. Nyní po svém propuštění odmítl rozhovory pro média.

Po zveřejnění dopisu podle agentury AP zmizel šéf portálu Watching.cn Li Wan-chuej a dva jeho čelní editoři, včetně šéfredaktora, a dva technici. Kontakt se údajně již několik dní nedaří navázat ani s devíti techniky, kteří pracují pro firmu zajišťující technologickou podporu portálu. Novináři portálu odmítli o celé věci s agenturou AP hovořit.