Čínský právník obhajující disidenty dostal podmínku

Známý čínský právník obhajující disidenty Pchu Č'-čchiang dostal od soudu v Pekingu tříletou podmínku. Obviněn byl z podněcování rasové nenávisti a nepokojů. Právníka soudili mimo jiné kvůli svým kritickým komentářům na adresu čínské komunistické strany, které zveřejňoval na internetu.

Verdikt je dobrou zprávou pro Pchuovy příznivce, kteří vždy tvrdili, že je případ politicky motivovaný a cílem úřadů je jen potrestat prominentního advokáta, poznamenala agentura AP. Pchu Č'-čchiang vždy otevřeně obhajoval svobodu slova a v minulosti zastupoval řadu předních čínských disidentů.

Podle verdiktu teď nesmí pracovat jako právník. „Pchu Č'-čchianga jsem obhajoval jako nevinného. Soud ale stále věří, že se sedmi komentáři na sociální síti Weibo dopustil zločinu. My si to ale nemyslíme. Problém ale je, že teď když dostal podmíněný trest, z právního hlediska nemůže jako odsouzený pracovat,“ řekla obhájkyně Mo Shaoping.

Čínský proces roku dopadl podmínkou (zdroj: ČT24)

Státní tisková agentura Nová Čína uvedla, že soud se rozhodl "uložit mírný trest" vzhledem k tomu, že „obžalovaný se pravdivě přiznal ke skutečnostem zločinu a pozitivně přiznal vinu“.

Ve vazbě strávil údajně již 19 měsíců a hrozil mu osmiletý trest. Zda by mohl být již nyní propuštěn a jaký bude režim jeho podmínečného propuštění, nebylo jasné. Pchu Č'-čchiang podle svého obhájce Šang Pao-ťüna nemá v úmyslu se proti dnešnímu rozsudku odvolat. „Řekl, že bude-li příležitost, dějiny vynesou skutečný rozsudek,“ dodal advokát. Západní novináři a lidskoprávní obhájci považují případ za politicky motivovaný.