Tvrdé dopady politiky jednoho dítěte – miliony Číňanů bez identity

Peking nedávno zrušil politiku jednoho dítěte a slibuje, že napraví i křivdy s ní spojené. Miliony Číňanů, kteří se narodili jako druzí v pořadí, totiž stále nemají identitu – nemohou se oženit, studovat nebo si najít legální práci. Komunistický režim chce sociální nerovnost odstranit registrováním těchto lidí do systému. Číňané se ale bojí, že jde o past.

Chu-kchou, registrační systém občanů z padesátých let, váže sociální práva k místu narození. Nejde jen o druhé děti - o základní práva přicházejí i dělníci, kteří se stěhují za prací z venkova do měst.

Podle sčítání lidu z roku 2010 žilo v té době v Číně 13 milionů lidí bez identity. Bez registrace nemají právo chodit do školy, oženit se a najít si legálně práci. Nedočkají se zdravotní péče, a dokonce si ani nekoupí jízdenku na vlak.

obrázek
Zdroj: ČT24

Kupříkladu matka Číňanky Li Süe otěhotněla podruhé nečekaně. Pár žádal úřady, aby se nad nimi smilovaly a dítě registrovaly, potřebnou částku ale neměli. „Když se narodila, vyhodili mě z práce a nedali mi výplatu ani za předchozí dva měsíce. Chtěli pokutu pět tisíc, ale my jsme měsíčně nevydělali ani stovku. I kdybychom nejedli, neměli jsme na to,“ vzpomíná Chan I-šanová.

Po jiném páru požadovaly úřady v přepočtu 46 tisíc dolarů za registraci potomka do systému, píše web The News Lens.

Nemám rezidenční kartu chu-kchou, nemám identitu. Nesmím nic. Jít k doktorovi, chodit do školy. Nemůžu do práce jako ostatní ani jet vlakem.
Li Süe
dívka bez identity

Čínská státní rada v polovině ledna schválila novou směrnici, v níž vyzvala místní vlády, aby registrovaly všechny občany. Podle ní na to mají právo všichni. Lidé jsou ale skeptičtí. „Trvá to už 23 let. Celé to usilování o chu-kchou ubližuje mojí rodině fyzicky i psychicky. Tátu to zabilo. I kdyby mi to jednou dali, pořád si budu připadat jiná,“ říká mladá Číňanka.

Lidé bez identity: Dočkají se miliony Číňanů registrace? (zdroj: ČT24)

Číňané se navíc obávají, že místní vlády použijí novou směrnici jako past, aby je mohly zpětně pokutovat za to, že měli druhé dítě. Podle státní rady je na lokálních kabinetech, aby rozhodly.

  • K přísné politice pod heslem jedna rodina - jedno dítě přistoupilo čínské vedení v roce 1980, aby kvůli omezeným zdrojům zbrzdilo populační explozi. Politika, která zabránila podle odhadů do konce roku 2013 narození 400 milionů dětí, vedla k nuceným potratům i k vraždám novorozeňat.
  • Opatření se následně zmírňovala, takže si postupně směli dvě děti pořídit obyvatelé venkova, zástupci etnických menšin a od listopadu 2013 také páry, kde alespoň jeden rodič byl jedináček. Peking nakonec od politiky jednoho dítěte zcela ustoupil ve snaze zvýšit porodnost a pomoct ekonomice.