Ministr Mládek nabídl po senátním neúspěchu rezignaci. Premiér ho neodvolá

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek nabídl premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (oba ČSSD) svou rezignaci. Funkci dává k dispozici v souvislosti s neúspěchem v senátních volbách, kde se mu nepodařilo získat mandát. Sobotka už ale v reakci uvedl, že Mládkovu rezignaci nepřijme.

Dopis, ve kterém dává k dispozici svou funkci, předal Mládek premiérovi v pondělí ráno. „Nikdy jsem neříkal, že budu rezignovat, já jsem řekl, že dám funkci k dispozici, což jsem udělal před několika okamžiky,“ řekl ke svému kroku.

Sobotka ale prostřednictvím tiskového odboru Úřadu vlády sdělil, že Mládkovu rezignaci nepřijme. Mluvčí vlády Martin Ayrer na Twitteru uvedl, že pro premiéra je rozhodující práce ministra ve vládě.  

Před volbami Mládek prohlásil, že pokud se senátorem nestane, nabídne svou rezignaci na místo ministra. Premiér už v sobotu v rozhovoru pro Českou televizi řekl, že to pro něj není téma: „Své setrvání ve vládě nastolil Jan Mládek sám, podařilo se mu postoupit do druhého kola a nevidím důvod, proč by ve vládě neměl zůstat.“

Mládek v boji o Senát výrazně prohrál se starostou města Mladá Vožice, nestraníkem Jaroslavem Větrovským nominovaným hnutím ANO. Pro ministra to byly už druhé prohrané volby, ve kterých usiloval o senátorský post. V roce 2010 prohrál se zástupcem ODS Pavlem Eybertem.

V poslední době Mládka asi nejvíce zaměstnává situace kolem těžební společnosti OKD, která je v úpadku. Předložil mimo jiné návrh, aby stát OKD půjčil 700 milionů korun, což kabinet schválil. Mezi další témata jeho resortu patří schvalování kompenzací pro propuštěné horníky, diskuse kolem podpory výrobcům energie z obnovitelných zdrojů nebo výběr lokality pro úložiště jaderného odpadu.

Mládkovo dosavadní působení ve funkci vidí pozitivně hlavně podniky, které ho oceňují za podporu exportu a čerpání evropských peněz. Trnem v oku je ale ekologům. Ministr je laureátem letošní antiekologické ceny Ropák roku, kterou dostal už i loni. Podařilo se mu totiž prosadit prolomení těžebních limitů v lomu Bílina. Prosadil i státní energetickou koncepci, která stojí na jaderné energii a hnědém uhlí a je v ní podle ekologů malý důraz na obnovitelné zdroje.

Parazitující živnostníci

Mládek se ale proslavil především výrokem adresovaným živnostníkům. „Nepřispívají do systému sociálního pojištění a parazitují tím na zaměstnancích,“ prohlásil před třemi lety na sjezdu strany. Na jeho hlavu se poté snesla vlna kritiky a Mládek se za svá slova opakovaně omlouval. Situaci tehdy musel uklidňovat i Sobotka coby předseda strany. 

Jan Mládek je jinak zkušený politik. Byl mimo jiné náměstkem ministra financí nebo ministrem zemědělství. Resort průmyslu a obchodu vede od roku 2014. Působil také v Prognostickém ústavu ČSAV nebo jako viceguvernér Mezinárodního měnového fondu za Českou republiku. Ve druhé polovině osmdesátých let byl členem Komunistické strany Československa, do ČSSD vstoupil v roce 1995.