Mládek „ustupuje“. Parazitem prý nejsou živnostníci, nýbrž vláda

Praha – Šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka musí hasit požár, který se rozhořel poté, co stínový ministr financí Jan Mládek označil na sjezdu strany živnostníky za „parazity na zaměstnancích“. Předseda ČSSD se od jeho výroků distancoval. Každý podnikatel si podle něj zaslouží uznání. Současná situace v ekonomice navíc není vhodná na zvyšování sociálních odvodů živnostníků. Mládek se nakonec za svá slova omluvil s tím, že byla myšlena jinak. Včera už je odsoudili premiér Petr Nečas (ODS) či Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

Mládek kritizoval živnostníky. Sám mezi ně patří

„Systém, kdy oni (živnostníci) nepřispívají do systému sociálního pojištění a kde parazitují na zaměstnancích, kde pro zaměstnance je to peklo a pro některé jiné ráj, je dlouhodobě neúnosný,“ řekl konkrétně Mládek. Sám je ale podle informací z živnostenského rejstříku také živnostníkem. Jako obor má zapsanou činnost podnikatelských, finančních, organizačních a ekonomických poradců.

„Nesouhlasím s výroky Jana Mládka, ve kterých mluvil o parazitním chování živnostníků. Jednoznačně se od nich distancuji,“ napsal Sobotka v tiskovém prohlášení. Každý, kdo podniká, si podle něj zaslouží uznání.

Mládek podle něj ovšem poukázal na problém, kdy živnostníci platí nižší odvody na sociální pojištění. „Ale ve stáří je díky tomu čekají žebrácké důchody. To je věc, která vyžaduje řešení. Jinak bude stále více důchodců, bývalých živnostníků, končit v sociální síti,“ uvedl Sobotka. „Já si myslím, že teď, v situaci, kdy máme extrémně vysokou nezaměstnanost a hospodářskou recesi, není čas na zvyšování sociálních odvodů živnostníků,“ řekl ale poté Sobotka v Partii televize Prima. Pokud by se tak někdy mělo stát, muselo by jejich zvýšení být projednané a musela by být záruka, že to nepovede k nárůstu nezaměstnanosti.

Vláda selhala ve výběru daní, tvrdí teď Mládek

Mládek se nakonec živnostníkům za svá slova omluvil. „Parazitem v naší společnosti rozhodně nejsou OSVČ (osoby samostatně výdělečně činné), ale vláda, která zcela selhala ve výběru daní,“ uvedl v tiskové zprávě Mládek. Podnikatelé by ale podle něj měli „odpovídajícím dílem přispívat na veřejné služby skrze daně, na svůj důchod skrze sociální pojištění a na péči o své zdraví skrze zdravotní pojištění“. Za to, že se tak neděje, může podle Mládka Nečasův kabinet.

„Sociální demokracie si velmi si váží každého, kdo soukromě podniká, zvyšuje bohatství naší země a případně i vytváří pracovní místa. Při tom všem by ovšem měl také odpovídajícím dílem přispívat na veřejné služby skrze daně, na svůj důchod skrze sociální pojištění a na péči o své zdraví skrze zdravotní pojištění. A tak tomu u nás díky politice Petra Nečase a jeho strany ODS není,“ prohlásil Mládek.

Právě premiér Mládkova slova tvrdě kritizoval. „Důrazně se ohrazujeme proti tomu, že ČSSD považuje živnostníky za parazity. Živnostníci a drobní podnikatelé nemají některé výhody jako zaměstnanci a často nemají jinou možnost obživy,“ uvedl Nečas. Podobné výroky jsou podle premiéra předzvěstí útoku na drobné podnikání výrazným zvýšením jejich odvodů.

Bohuslav Sobotka a Petr Nečas v OVM
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Mládek Nečasovu reakci označil za demagogii. „Pan premiér ze mne a celé sociální demokracie udělal zemské škůdce českých živnostníků,“ uvedl.

Nižší DPH asi nebude ani za případné vlády ČSSD

Sobotka médiím na sjezdu strany řekl, že dokud se nevyřeší problém, který má stát se schodky rozpočtu a růstem ekonomiky, nevidí prostor pro snižování DPH. ČSSD se v minulosti stavěla proti vládním záměrům na zvýšení daně. Strana se podle Sobotky bude snažit po volbách upravovat vládní reformy tam, kde to možné je. Jako příklad uvedl zrušení druhého pilíře důchodového systému nebo zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví.