Druhá senátní porážka ministra Mládka. Svůj duel prohrál se starostou Mladé Vožice

Jan Mládek prohrál o necelé tři tisíce hlasů (zdroj: ČT24)

Jako člen vlády a šéf frekventovaného resortu průmyslu byl Jan Mládek z ČSSD před volbami do Senátu jedním z nejznámějších kandidátů. Byl pravidelně zván do televizních i rozhlasových debat, v médiích se objevoval například v souvislosti s problémy důlní společnosti OKD. Přesto ve svém duelu o Senát výrazně prohrál se starostou města Mladá Vožice, nestraníkem Jaroslavem Větrovským nominovaným hnutím ANO.

Zatímco Jaroslav Větrovský získal téměř 60 procent hlasů, ministr Mládek jen něco přes čtyřicet. Pro Jana Mládka to byly už druhé prohrané volby, ve kterých usiloval o senátorský post. V roce 2010 prohrál se zástupcem ODS Pavlem Eybertem.

Před letošními volbami na sebe Jan Mládek upozornil prohlášením, že pokud neuspěje a senátorem se nestane, nabídne svou rezignaci na místo ministra. Jak se však v sobotu odpoledne po zveřejnění výsledků voleb ukázalo, není zřejmě jeho rezignace aktuální. V rozhovoru pro Českou televizi uvedl premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD, že tohle pro něj není téma.

Politolog: Ministr by neměl být senátorem

„Své setrvání ve vládě nastolil Jan Mládek sám, podařilo se mu postoupit do druhého kola a nevidím důvod, proč by ve vládě neměl zůstat,“ sdělil Sobotka. Podle politologů, kteří se v televizní debatě Mládkovým prohlášením o případné rezignaci zabývali, zvolil ministr tuto taktiku, aby na sebe připoutal pozornost.

Navíc upozornili na skutečnost, že pokud by se ministr Mládek senátorem stal, byl by naopak souběh obou funkcí nevhodný. „Ministr má hrát v politice zásadně jinou roli než senátor,“ uvedl politolog Milan Znoj z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

Jiný výrok, kterým se před časem Jan Mládek proslavil, byl adresovaný živnostníkům. „Nepřispívají do systému sociálního pojištění a parazitují tím na zaměstnancích,“ prohlásil ministr. Poté, kdy za své věty sklidil veřejnou kritiku, se za ně opakovaně omluvil.

V politice ostříleným matadorem

Jan Mládek je přitom zkušeným politikem. Byl mimo jiné náměstkem ministra financí nebo ministrem zemědělství, resort průmyslu a obchodu vede od roku 2014. Působil také v Prognostickém ústavu ČSAV nebo jako viceguvernér Mezinárodního měnového fondu za Českou republiku. Mládek byl ve druhé polovině osmdesátých let členem Komunistické strany Československa, do ČSSD vstoupil v roce 1995. Své priority pro senátní volby shrnul slovy „silná ekonomika, bezpečná země“.

Starosta Mladé Vožice Jaroslav Větrovský, který Mládka výrazně porazil, byl ve své obci čtyři roky učitelem na základní škole, poté šest let ředitelem základní a mateřské školy v blízkých Ratibořských Horách. Do komunální politiky vstoupil v roce 1998, kdy byl poprvé zvolen do zastupitelstva v Mladé Vožici jako nestraník na kandidátce vedené ČSSD.

Ve všech čtyřech následujících volbách funkci zastupitele obhájil na nezávislých kandidátkách. Starostou Mladé Vožice je již třetí volební období a v roce 2014 byl Svazem měst a obcí vyhlášen nejlepším starostou Jihočeského kraje. V Senátu chce dohlédnout na zachování veřejných služeb na venkově, například pošt, škol nebo stavebních úřadů.

Mládek prohrál, přestože výsledky prvního kola byly velmi těsné. Zvítězil v nich Jaroslav Větrovský s 17,83 procenty hlasů, Mládek získal 17,6 procent. Předseda ČSSD si v první reakci na neúspěšné senátní i krajské volby vysvětlil propad sociálních demokratů tím, že část tradičních voličů jeho strany neměla o volby zájem. „Část našich příznivců zůstala doma. Budeme muset analyzovat, proč se tak stalo,“ řekl Sobotka.