Ve 2. kole prohrála většina kandidátů ANO a ČSSD, vítězili lidovci

Skončilo druhé kolo senátních voleb. Lidé vybrali nové senátory ve 27 obvodech, volební účast je těsně přes 15 procent. V Senátu končí jeho místopředseda Zdeněk Škromach (ČSSD), neuspěl ani ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Sociální demokraté vyšli vítězně jen ve dvou případech. V Senátu nezasedne ani většina kandidátů hnutí ANO pro 2. kolo, zvítězit se povedlo třem ze čtrnácti. Dařilo se naopak lidovcům, kandidáti s podporou KDU-ČSL uspěli v devíti obvodech. Starostové i ODS vybojovali tři, TOP 09 a Severočeši dvě křesla.

 Ze čtrnácti stávajících senátorů a senátorek ve 2. kole obhájili svůj post: Petr Šilar (KDU-ČSL), Jaromír Strnad (ČSSD), Miluše Horská (nestraník s podporou KDU-ČSL a SZ), Alena Dernerová (Severočeši.cz), Miloš Vystrčil (ODS), Jan Žaloudík (ČSSD), Jan Horník (STAN), Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz), Tomáš Jirsa (ODS), Jiří Oberfalzer (ODS).

Ze známých jmen se do Senátu neprobojovali filozof Václav Bělohradský (kandidoval za ČSSD), hokejový internacionál Jiří Šlégr (ČSSD), žokej Josef Váňa (ANO) či bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO).

Volební souhrn: Výsledky 2. kola senátních voleb v Událostech ČT (zdroj: ČT24)

Bělobrádek: Vítězily osobnosti

Za vítězstvím lidovců v senátních volbách je hlavně úspěch samotných kandidátů, míní předseda strany Pavel Bělobrádek. Posílení KDU-ČSL za poslední roky je však evidentní. „Je to bezpochyby úspěch. Značka KDU-ČSL má určitou hodnotu, ať už ideovou, či věcnou,“ uvedl Bělobrádek. Dobrou strategií podle něj bylo spojit se s dalšími politickými subjekty.

Kandidáti s nejvyšším počtem obdržených hlasů
Zdroj: ČT24

Výsledek voleb je důvodem pro otevřenou diskusi na půdě ČSSD, jak zlepšit práci, uvedl šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka. Premiéra zamrzela mimořádně nízká volební účast.„Přestává fungovat, že lidé přišli i k druhému kolu. Teď doma podle všeho zůstali ti, jejichž kandidát v prvním kole neuspěl,“ poznamenal Sobotka.

Podle šéfa ANO Andreje Babiše byl boj o Senát těžký. „Musíme se ještě hodně učit a hledat osobnosti, které lidi znají tam, kde žijí,“ zdůraznil Babiš. Místopředseda hnutí Jan Volný čekal ve 2. kole lepší výsledek, ale spokojenost prý panuje i se třemi křesly. „Protože jsme v Senátu o tři místa posílili,“ konstatoval Volný.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek se domnívá, že nízká volební účast do jisté míry ohrožuje demokracii. Zároveň ale podle něj nahrála lidovcům, kteří mají věrnou členskou základnu.

Pro ODS je výsledek v senátních volbách potvrzením její vedoucí pozice na české pravici. Tvrdí to předseda strany Petr Fiala. „Jsem si jistý, že můžeme aspirovat na ještě lepší výsledek ve volbách do Sněmovny, které nás čekají příští rok,“ prohlásil Fiala.

Místopředsednické křeslo ve vedení horní komory parlamentu budou požadovat Starostové a nezávislí. Podle předsedy hnutí Petra Gazdíka měli spolu s partnerskými kandidáty celkem osm želízek v ohni, z toho šest kandidátů uspělo. „Celkem tak může mít náš senátní klub STAN 11 členů, což je dvouciferný úžasný výsledek,“ pochvaloval si Gazdík. 

Rekordní voličská neúčast

Volby provázela velmi nízká účast lidí, k urnám přišlo pouhých 15,38% registrovaných voličů. To je nejméně v historii voleb do Senátu. Nejnižší hodnota se zrodila před dvěma roky, kdy se do volebních místností dostavilo zhruba 16,7 procenta voličů.

Nynější vládní koalici zůstane v Senátu ústavní většina 49 hlasů. Do klubů ČSSD, ANO a KDU-ČSL by mělo přibýt potřebných 14 senátorů. Senátní ústavní většina má pouze symbolický význam vzhledem k tomu, že vládní tábor podobnou většinou nedisponuje ve Sněmovně. K přijímání ústavních změn tak potřebuje hlasy opozice.