V Náměšti trénovali vojáci navádějící letadla i aktivní zálohy

V Náměšti nad Oslavou vrcholí v Česku letos největší vzdušné cvičení s mezinárodní účastí Ample Strike 2016. Přes 1500 vojáků a několik desítek strojů ze sedmnácti zemí trénovalo hlavně úkony leteckých návodčích, kteří při útoku na zem navádí všechny stroje.

Návodčí mají totiž přesný přehled o situaci na bojišti a strojům upřesní cíle. Kvůli bezpečnostním rizikům pracují v utajení. Navádějí totiž koaliční letouny třeba při operaci v Afghánistánu. „V současných konfliktech sehrávají rozhodující úlohu,“ potvrdil náčelník Generálního štábu Josef Bečvář. Podle velitele cvičení Zdeňka Bauera již vojáci ke dnešku překonali hranici tisíce navedení na cíl.

Podle jednoho z leteckých návodčích Davida, který si z bezpečnostních důvodů nepřál zveřejnit celé jméno, trvá výcvik takového vojáka asi dva roky. Na základní výcvik je posílán k americkým kolegům, další zkušenosti mu pak předávají čeští instruktoři. Nejdůležitější výbavou uchazeče o tento post je podle Davida výborná angličtina. „Fyzičku a procedury jsem do vás schopen dostat během roku. Ale tu angličtinu do vás nedostanu,“ poznamenal.

V Náměšti trénovali vojáci navádějící letadla i aktivní zálohy (zdroj: ČT24)

V současnosti má česká armáda k dispozici několik desítek návodčích. David přirovnal návodčí k řídícím letového provozu. Kromě navedení na cíl má totiž za úkol zkoordinovat všechny uživatele vzdušného prostoru. Tedy aby třeba dělostřelectvo nestřílelo přes prostor, kudy proletí vrtulník nebo letadlo.

David prošel ostrým nasazením při misi v Afghánistánu. Podle svých slov vždy při navádění trpí trémou. „Zodpovídáte za životy lidí na zemi i ve vzduchu, za spolubojovníky i za piloty. Řekl bych, že to je největší kámen, který na vás visí. Pokud uděláte něco špatně, mohou zemřít lidé,“ poznamenal. Má zodpovědnost i za nemalou cenu nasazených strojů.

Cvičení se zúčastní i vojáci aktivních záloh

Na cvičení Ample Strike je také nasazeno přes 160 vojáků v aktivní záloze, vůbec poprvé cvičí spolu s profesionálními jednotkami. „Máme možnost si vyzkoušet mezinárodní cvičení velkého rozsahu,“ chválí si Tomáš Plocek z krajské roty aktivních záloh v Českých Budějovicích. „Je to forma, která se nejvíc přibližuje tomu, jak by jednotky aktivních záloh byly nasazeny na území České republiky,“ potvrdil poradce velení armády pro aktivní zálohy Ludvík Cimburek.

Patrolu aktivních záloh, která vyjela na kontrolu okolí, přepadl podle scénáře nepřítel dělostřeleckou palbou. Zničil jim jedno vozidlo, záložáci tak museli zaujmout kruhovou obranu. Kvůli síle nepřítele si jejich velitel vyžádal leteckou podporu. Bomby na nepřítele brzy shodily po spolupráci s leteckým návodčím bitevníky L-159 následované americkými vrtulníky AH-24 Apache.

„Necvičí tu jenom letectvo, je to součinnostní cvičení vzdušných sil s pozemními silami,“ poznamenal náčelník generálního štábu Josef Bečvář. Vojáci podle něj nacvičují situace, které česká armáda zažila nebo ji mohou čekat v mezinárodních operacích. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Ostrá část cvičení začala na začátku minulého týdne. Zapojily se do něj jak české stíhací a bitevní letouny či vrtulníky, tak stroje dalších armád. Nad Českem tak létají americké strategické bombardéry B-1 a B-52, bitevní vrtulníky AH-64 Apache, německá Tornada nebo polská Su-22. Velení cvičení může podle Bauera využít poprvé také tankovací letouny, k dispozici mají dva americké KC-135. Scénáře počítaly i se zapojením bezpilotních prostředků, s bojem v zastavěné oblasti nebo se spoluprací s protivzdušnou obranou.