Valachová vyjednala miliardu pro vysoké školy. Jde jen o menší škrt, říká rektor Bek

Vysoké školy dostanou v příštím roce o miliardu korun více na platy pedagogů. Po jednání s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) to řekla ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek však upozornil, že efektem nebude nárůst platů vysokoškolských učitelů. Jen jim v průměru neklesnou.

„Dohoda je taková, že návrh rozpočtu by počítal s tím, že narovnání o jednu miliardu korun proti předchozímu rozpočtu by bylo už v rozpočtu na rok 2017. Tak, aby konečně vysoké školy mohly počítat s jasným finančním obnosem,“ řekla Českému rozhlasu Valachová.

Za prioritní označila peníze na pedagogickou činnost a ohodnocení vyučujících. „To se podařilo vyjednat,“ potvrdila šéfka resortu školství. Dodala, že žádné další jednání s Babišem už neplánuje a že je se zlepšením finanční situace vysokých škol spokojena. Bez bližších podrobností dodala, že chce ještě hovořit s rektory o investicích v příštích letech.

Podfinancování mateřských, základních, středních i vysokých škol, které posbíraly za předchozích deset let, je obrovské. Myslím si, že tohle je krok správným směrem.
Kateřina Valachová

Rektor Bek: Nejedná se o žádné navýšení

Rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek upozornil, že peníze, které Valachová vyjednala, nepovedou k nárůstu platů. „Jedná se o navýšení rozpočtové kapitoly. To ve skutečnosti znamená, že původně naplánovaný škrt na příští rok bude o něco menší,“ vysvětlil.

I když školy miliardu navíc dostanou, budou mít deficit tři sta milionů, vyčíslil rektor. Výsledkem navýšení tak nebude nárůst mezd. Pouze v průměru neklesnou. „Celková mzda učitelů na vysokých školách závisí na více zdrojích včetně peněz na výzkumné projekty. Průměrné mzdy nemusí vůbec odrážet lokální situaci některých oborů a pracovišť.“

  • Průměrný plat vysokoškolského učitele v Česku – 24 837 korun (profesia.cz)
  • Průměrný plat v Česku za první čtvrtletí 2016 – 26 480 korun (kurzy.cz)

Aby byly finance použity na platy pedagogů, Valachová univerzitám nařídit nemůže. Ze zákona jsou totiž v této otázce samosprávné. „Je to přání paní ministryně, ale i rektorů. Dobře vidíme, jak se poměrně razantně navyšují platy ve veřejné sféře. Další pokles průměrných platů by byl pro konkurenceschopnost na trhu práce jistě nevýhodou,“ uvědomuje si Bek.

Rozpočet vysoké školy schvaluje akademický senát, od příštího roku jej nově posoudí i správní rada dané instituce. „Tyto orgány rozhodnou, kam budou prostředky alokovány,“ uvedl Bek a zopakoval, že přirozenou motivací vysokých škol je investovat je do mezd, jak si přeje ministryně.

Rektor Bek: Pedagogům platy pouze neklesnou (zdroj: ČT24)

Podle dosavadních jednání mělo ministerstvo školství příští rok dostat ze státního rozpočtu zhruba 148 miliard korun, letos to bylo přes 142 miliard. Šéf státní pokladny se do konce srpna postupně setká nad rozpočtem s ministry všech tří vládních stran. Státní rozpočet počítá pro příští rok se schodkem 60 miliard korun, což kritizuje opozice i prezident Miloš Zeman. Vláda musí rozpočet schválit do konce září.